Ιαπωνία: Τα 90 δευτερόλεπτα που έσωσαν τη ζωή 379 ανθρώπων – Οι καθοριστικές κινήσεις του πληρώματος (Video)

Ιαπωνία: Τα 90 δευτερόλεπτα που έσωσαν τη ζωή 379 ανθρώπων – Οι καθοριστικές κινήσεις του πληρώματος (Video)
Πηγή φωτογραφίας: Twitter

Διευκρινήσεις για τον τρόπο με τον οποίο αποφεύχθηκε η πολύνεκρη τραγωδία στο αεροδρόμιο του Τόκιο έδωσαν ο εμπειρογνώμονας αεροπορικών ατυχημάτων Παντελής Φραγκούλης και ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, πρώην πιλότος και νυν δήμαρχος Βάρης, Βούλας και Βουλιαγμένης.

Το βασικότερο στοιχείο μίας πτήσης, είναι η πειθαρχία των πιλότων και του πληρώματος, τόνισε ο κ. Φραγκούλης, μιλώντας στο OPEN, χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις του πληρώματος καθοριστικές, ειδικά όταν το αεροπλάνο προσέκρουσε πάνω στο άλλο και στη συνέχεια τροχοδρομούσε φλεγόμενο στον αεροδιάδρομο προσγείωσης, με τον ριναίο τροχό να έχει φύγει και το αεροπλάνο να ακουμπάει με το ρύγχος στον αεροδιάδρομο φλεγόμενο. «Εκεί αποδεικνύεται η ικανότητα, ο σωστός χειρισμός, η πειθαρχία, η αποφασιστικότητα ενός κυβερνήτη που κουβαλάει σχεδόν 400 άτομα και θα πρέπει όλοι να σωθούν. Δεν υπάρχει αυτόματος πιλότος, όλα είναι στο χέρι. Ο πιλότος ήταν λίγο δύσκολο να δει αν άλλο αεροπλάνο ήταν στο σημείο επαφής, στο touch down, σε αυτό το σημείο, καθώς ήταν νύχτα» ανέφερε.

 

Αναφορικά με τα βίντεο μέσα από την γεμάτη καπνό καμπίνα που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο ίδιος σημείωσε ότι «οι αεροσυνοδοί ήταν σηκωμένες μπροστά, με την αρχισυνοδό στο τηλέφωνο, να δίνει εντολές στο θάλαμο των επιβατών και σε όλους τους επιβάτες. Η πειθαρχία μέσα στο αεροπλάνο δείχνει ότι οι επιβάτες άκουσαν όλες τις εντολές της κατά γράμμα. Και ήταν και οι ίδιοι πειθαρχημένοι. Οι κραυγές είναι φυσιολογικές όταν βλέπεις φλόγες έξω από τα παράθυρα. Αλλά κανείς δεν σηκώθηκε από τη θέση του, όλοι άκουσαν τις οδηγίες, τελικά βγήκαν από τις «τσουλήθρες» που άνοιξαν».

Σχετικά με τις αιτίες που οδήγησαν στο δυστύχημα, ο ίδιος εκτίμησε ότι θα φανεί από τα ηχητικά ντοκουμέντα της επικοινωνίας του πύργου ελέγχου με τα δύο αεροσκάφη.

Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντέλλος διευκρίνισε ότι για τα 90 δευτερόλεπτα που αναφέρονται ως ο χρόνος στον οποίο επετεύχθη η εκκένωση από 379 άτομα, αυτό επιβάλλει η νομοθεσία, προκειμένου κάθε αεροπλάνο να πάρει άδεια για πτήσεις. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η πιστοποίηση δίνεται όταν αποδεδειγμένα από τον κατασκευαστή οποιοδήποτε αεροσκάφος όντας πλήρες, μπορεί να εκκενωθεί σε 90 δευτερόλεπτα από τις μισές πόρτες του. Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, την επίτευξη εκκένωσης σε 90 δευτερόλεπτα «την ανακοίνωσαν οι Αρχές του αεροδρομίου, μπορεί να ήταν και 5 λεπτά».

Ο ίδιος τόνισε πως η εκκένωση του συγκεκριμένου Airbus A350 της Japan Airlines έγινε από μόλις τρεις πόρτες, δηλαδή λιγότερες από τις μισές όπως προβλέπουν οι κανονισμοί (37,5% αντί 50%). Και επιπρόσθετα, υπήρχε η απώλεια του ριναίου τροχού, που έκανε χαμηλότερες τις πόρτες στο πρόσθιο τμήμα και ψηλότερες στο οπίσθιο. Αυτό προκάλεσε και κάποιους από τους 17 τραυματισμούς επιβατών. Με βάση τους παραπάνω αριθμούς, επισήμως η εκκένωση είχε ρυθμό σχεδόν 3 άτομα ανά 2 δευτερόλεπτα ανά 1 πόρτα.

Σημείωσε εξάλλου ότι στα ίδια βίντεο, ακούγονται τα έξι διαδοχικά καμπανάκια. Αυτό είναι το σήμα από τον πιλότο ότι αμέσως μόλις ακινητοποιηθεί το αεροπλάνο πρέπει άμεσα να ξεκινήσει διαδικασία εκκένωσης.

Όσον αφορά τα αίτια του δυστυχήματος, ο κ. Κωνσταντέλλος σημείωσε ότι το ερώτημα αφορά το ποιος έκανε το λάθος, ο ελεγκτής ή ο πιλότος του αεροσκάφους της Ιαπωνικής Ακτοφυλακής. Tο Bombardier Dash 8 δεν μπήκε στην αρχή του αεροδιαδρόμου, αλλά στην πρώτη διαθέσιμη είσοδο. Το Airbus A350 προσγειώθηκε και στην πρώτη είσοδο συνέθλιψε το Bombardier Dash-8. Προφανώς, είχε άδεια να προσγειωθεί. Άρα είτε το άλλο αεροσκάφος δεν είχε άδεια είτε πήρε λάθος εντολή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter