Ιεράπετρα: Πώς ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά που κατακαίει το νότιο Λασίθι

Ιεράπετρα: Πώς ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά που κατακαίει το νότιο Λασίθι

Πιθανότατα από υπολείμματα καύσης καλλιεργειών που δεν είχαν σβήσει καλά σε λιόφυτο ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά στα Σχινοκάψαλα που απειλεί οικισμούς στην Ιεράπετρα, όπως αναφέρει το neakriti.gr

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κλαδιά που έκαψε αγρότης κατά τη χθεσινή μέρα ίσως δεν είχαν σβήσει καλά και με την ένταση των βόρειων ανέμων εξελίχθηκε στη διάρκεια της νύχτας, τα κάρβουνα έδωσαν φλόγα που μεταδόθηκε σε κοντινό χειμαδιό κτηνοτρόφου και εν συνεχεία η φωτιά άρχισε να καίει μέσα σε χαράδρα και σε δασώδη περιοχή με πεύκα.

Διαβάστε επίσης – Ιεράπετρα: Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά – Ηλικιωμένος με εγκαύματα στο νοσοκομείο (Videos)

Γίνεται αντιληπτό ότι, λόγω του πευκόφυτου της περιοχής, όπου υπάρχουν και αρκετές καλλιεργήσιμες περιοχές με ελιές, δεν ήταν δύσκολο η φωτιά να επεκταθεί με τη βοήθεια και του ανέμου. Εξάλλου είναι γνωστό ότι τα καιόμενα πεύκα μεταδίδουν πολύ εύκολα τη φωτιά, καθώς εκτοξεύονται φλεγόμενα κουκουνάρια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, επιχειρούν ελικόπτερα, που έφτασαν όμως με καθυστέρηση, καθώς ξεκίνησαν από την Αθήνα, αφού τα εναέρια μέσα προβλέπονται να εγκατασταθούν στην Κρήτη την 1η Ιουνίου.

Εντυπωσιακό βέβαια είναι το γεγονός ότι και η φωτιά που εκδηλώθηκε σήμερα, ξανά, στις Μάλλες αποτελεί αναζωπύρωση της φωτιάς της Κυριακής πάνω από το Μοναστήρι της Εξακουστής. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αναζωπύρωση οφείλεται σε κορμό δέντρου μέσα στη χωματερή που σιγόκαιγε. Η φωτιά ανάμεσα στα θερμοκήπια που εκδηλώθηκε ως τρίτη εστία στην περιοχή αντιμετωπίστηκε άμεσα από τους ίδιους τους καλλιεργητές που ήθελαν να σώσουν τις εγκαταστάσεις τους. Να σημειωθεί ότι το Λασίθι φέτος είναι κυριολεκτικά μια βραδυφλεγής βόμβα καθώς η Πυροσβεστική πιστεύει ότι δεν υπάρχει ίχνος υγρασίας εξαιτίας του ξηρού χειμώνα που προηγήθηκε, κατά τον οποίο ελάχιστα χιλιοστά βροχής καταγράφηκαν στην περιοχή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter