Ιστορική στιγμή: Δέος από την πρώτη εικόνα του σύμπαντος πριν από 13 δισ. χρόνια

Ιστορική στιγμή: Δέος από την πρώτη εικόνα του σύμπαντος πριν από 13 δισ. χρόνια

Δέος προκαλεί η πρώτη εικόνα που δίνει στη δημοσιότητα η NASA από τα βάθη του σύμπαντος που αποτυπώνει το πώς ήταν το σύμπαν πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν δηλαδή το σύμπαν, θα μπορούσε να πει κανείς καθ’υπερβολή πως ήταν ακόμα «νεογέννητο».

Μάλιστα, ήταν ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν που κατά την εκδήλωση στον Λευκό Οίκο τα ξημερώματα Τρίτης 11.07.2022 (ώρα Ελλάδας) παρουσίασε την πρώτη έγχρωμη φωτογραφία του πανίσχυρου τηλεσκοπίου της NASA.

 

Η πρώτη αυτή εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ εστιάζει σε ένα πολύ μικρό κομμάτι του ουρανού όπου βρίσκεται το σμήνος γαλαξιών SMACS 0723 και καταγράφηκε λεπτομερώς από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST). Απεικονίζεται το φως από πολλούς διαφορετικούς γαλαξίες που αναβοσβήνουν, μεταξύ των παλαιότερων στο σύμπαν.

 

Ο Μπιλ Νέλσον, διαχειριστής της NASA, υπογράμμισε πως η εικόνα δείχνει το φως των γαλαξιών να κάμπτεται γύρω από άλλους γαλαξίες, ταξιδεύοντας για δισεκατομμύρια χρόνια πριν φτάσει στο τηλεσκόπιο. «Κοιτάμε πίσω περισσότερο από 13 δισεκατομμύρια χρόνια», ανέφερε.

Πρόσθεσε, μάλιστα ότι οι εικόνες που θα κυκλοφορήσουν από τη διαστημική υπηρεσία θα φτάσουν ακόμα πιο πίσω, σε περίπου 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια, κοντά στο εκτιμώμενο σημείο έναρξης του ίδιου του σύμπαντος. «Επιστρέφουμε σχεδόν στην αρχή» τόνισε.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter