Ιταλία: Στα ύψη η τιμή των μακαρονιών – Σκέψεις για «απεργία στα ζυμαρικά»

Ιταλία: Στα ύψη η τιμή των μακαρονιών – Σκέψεις για «απεργία στα ζυμαρικά»
Πηγή φωτογραφίας: Pixabay

Το πιο αντιπροσωπευτικό φαγητό της ιταλικής κουζίνας, τα μακαρόνια, διάγουν περίοδο κρίσης, καθώς η τιμή των ζυμαρικών έχει εκτοξευτεί στα ύψη.

Οι τιμές των ζυμαρικών αυξήθηκαν κατά 17,5% τον Μάρτιο και κατά 16,5% τον Απρίλιο, σύμφωνα με το υπουργείο Επιχειρήσεων της Ιταλίας, το οποίο επικαλείται στοιχεία της Istat. Το άλμα είναι διπλάσιο από τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή της Ιταλίας, ο οποίος σκαρφάλωσε 8,1% σε ετήσια βάση για τον Απρίλιο και 8,7% για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, τα οποία επικαλείται το CNBC.

Τα πιάτα ζυμαρικών στα εστιατόρια έχουν αυξηθεί κατά 6,1% σε ετήσια βάση, δήλωσε στο CNBC η ιταλική ομάδα για τα δικαιώματα των καταναλωτών Assoutenti. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2022 από τον Διεθνή Οργανισμό Ζυμαρικών, ένας μέσος Ιταλός καταναλώνει σχεδόν 23 κιλά ζυμαρικών ετησίως.

Οι αυξημένες τιμές λιανικής οφείλονται στο γεγονός ότι οι παραγωγοί πωλούν τα αποθέματα ζυμαρικών τους, τα οποία είχαν παραχθεί όταν το κόστος των πρώτων υλών ήταν υψηλότερο. «Αυτό οφείλεται στη διάθεση των αποθεμάτων που έχουν παραχθεί με υψηλότερο κόστος πρώτων υλών», δήλωσε ο πρόεδρος της Assoutenti, Φούριο Τρούτσι.

«Οι υψηλές τιμές διατηρούνται προκειμένου να έχουμε μεγαλύτερα κέρδη. Οι τιμές θα πέσουν μόνο μπροστά σε μια σημαντική μείωση της κατανάλωσης», επεσήμανε ο πρόεδρος της Assoutenti, προτείνοντας σχέδια για τη μείωση της κατανάλωσης ζυμαρικών με μια «απεργία ζυμαρικών» τουλάχιστον 15 ημερών. Το 2007, οι Ιταλοί πραγματοποίησαν μονοήμερη απεργία κατά της αγοράς ζυμαρικών, όταν οι τιμές αυξήθηκαν κατά σχεδόν 20%.

H ιταλική κυβέρνηση έχει ήδη πραγματοποιήσει σειρά συσκέψεων για την αναχαίτιση των αλματωδών αυξήσεων στα ζυμαρικά. Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης σημειώνεται ότι η τιμή παραγωγής ζυμαρικών αυξήθηκε κατά 8,4% μέσα σε ένα χρόνο, το οποίο «είναι στα ίδια επίπεδα με τον μέσο δείκτη πληθωρισμού που καταγράφεται για τα καταναλωτικά αγαθά».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter