Ιταλία: Συγκίνηση στην κηδεία της Τζούλια Τσεκετίν – Δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της

Ιταλία: Συγκίνηση στην κηδεία της Τζούλια Τσεκετίν – Δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της

Αυτή την Τρίτη(5/12/32) στην Πάντοβα, αναμένεται να γίνει η εξόδιος ακολουθία της Τζούλια Τσεκετίν, της 22χρονης γυναίκας που δολοφονήθηκε από τα χέρια του πρώην συντρόφου της. Η γυναικοκτονία της συγκίνησε και κινητοποίησε χιλιάδες πολίτες οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για το κύμα έμφυλης βίας που σαρώνει την Ιταλία τα τελευταία χρόνια.

Η κηδεία αναμένεται να γίνει ένα γεγονός διαμαρτυρίας και θρήνου, αφού τουλάχιστον δέκα χιλιάδες άτομα αναμένεται να παραβρεθούν. Ακόμα, θα στηθούν οθόνες έξω από τη βασιλική της Σαν Τζουστίνα, ώστε να μπορούν όλοι οι παρευρισκόμενοι να παρακολουθήσουν τη λειτουργία. Επίσης, η διαδικασία θα μεταδοθεί από την τηλεόραση. Ο Φιλίππο Τουρέτα, ο πρώην σύντροφος της Τζούλια, ο οποίος κρατείται στις φυλακές της Βερόνα, λέγεται ότι μπορεί να του δοθεί η δυνατότητα να παρακολουθήσει τη λειτουργία.

Βίαιο τέλος

Στις 11 Νοεμβρίου, οι δύο νέοι εθεάθησαν τελευταία φορά όταν η Τζούλια ήθελε να αγοράσει μια τήβεννο για την αποφοίτησή της. Υλικό από κλειστό κύκλωμα ασφαλείας που ήρθε στη δημοσιότητα δείχνει τη σκληρότητα με την οποία η 22χρονη έχασε τη ζωή της: σε ένα πάρκινγκ κοντά στο σπίτι της στο Βιγκονόβο, ο Τουρέτα φαίνεται να την χτυπά με μανία. Η κοπέλα προσπάθησε να του ξεφύγει, όμως εκείνος τη φίμωσε με μονωτική ταινία, την έβαλε με τη βία στο αυτοκίνητό του και την οδήγησε σε μια βιομηχανική περιοχή που της ξαναεπιτέθηκε. Μετά από μια εβδομάδα ερευνών, το πτώμα της βρέθηκε σε ένα χαντάκι, τυλιγμένο με μαύρες πλαστικές σακούλες. Η νεκροψία έδειξε ότι ο θάνατος είχε επέλθει από τουλάχιστον 20 χτυπήματα με μαχαίρι, σε κεφάλι και λαιμό. Στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας, δείχνουν ότι 106 γυναίκες έχουν μέχρι στιγμής δολοφονηθεί στη χώρα, οι 55 εκ των οποίων από τον πρώην ή νυν σύντροφό τους.

«Γιοι της πατριαρχίας»

Η δολοφονία της Τζούλια προκάλεσε μεγάλες διαδηλώσεις σε όλη την Ιταλία, ενώ προκάλεσε ευαισθητοποίηση και ώθησε τις γυναίκες να μιλούν περισσότερο για την κακοποίηση που υφίστανται. Η γραμμή βοήθειας εναντίον της έμφυλης βίας δέχθηκε περισσότερο από τις διπλάσιες κλήσεις από ό,τι συνήθως τις μέρες μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος. Η ΜΚΟ Differenza Donna ανέφερε στο BBC στον απόηχο της γυναικοκτονίας της Τζούλια ότι «στην Ιταλία, μια γυναίκα δολοφονείται κάθε τρεις μέρες». Προσέθεσε ότι ο λόγος που οι γυναίκες υφίστανται βία κυρίως από τους συντρόφους τους είναι ότι οι τελευταίοι δεν αντέχουν την ανεξαρτησία των γυναικών.
Σημάδια κτητικότητας είχε δείξει και ο Τουρέτα, γεγονός για το οποίο η αδερφή της Τζούλια, Έλενα, είχε ανησυχίες αλλά δεν πίστευε ότι θα φτάσει μέχρι το σημείο να την βλάψει. «Ο Φιλίππο περιγράφεται συχνά σαν τέρας, αλλά δεν είναι τέρας», ανέφερε η Έλενα στα ιταλικά Μέσα. «Ένα τέρας είναι μια εξαίρεση, ένα άτομο εκτός κοινωνίας, ένα άτομο για το οποίο η κοινωνία δεν έχει ευθύνη», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «τα τέρατα είναι οι υγιείς γιοι της κουλτούρας της πατριαρχίας και του βιασμού».
Η Έλενα, σε άλλη περίσταση, ανέφερε: «Συχνά λέγεται “δεν είναι όλοι οι άντρες έτσι”. Αλλά είναι πάντα άντρες. Είναι ευθύνη των ανδρών σε αυτήν την πατριαρχική κοινωνία να ‘κράζουν’ φίλους και συναδέλφους. Πείτε κάτι σε εκείνον τον φίλο που ελέγχει τη φίλη του, πείτε κάτι σε εκείνον τον συνάδελφο που σφυρά σε περαστικές γυναίκες. Αυτές οι συμπεριφορές γίνονται αποδεκτές από την κοινωνία και μπορεί να είναι προοίμιο της γυναικοκτονίας».
Τα λόγια της έχουν μοιραστεί και αναδημοσιευτεί από αμέτρητες Ιταλίδες. Στα μέσα Νοέμβρη, ζητήθηκε από τις σχολές να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Τζούλια. Αλλά οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβας, όπου σπούδασε η Τζούλια, αρνήθηκαν να σιωπήσουν. Πέρασαν το λεπτό κάνοντας θόρυβο: χτυπώντας παλαμάκια, διαβάζοντας ποίηση και τραγουδώντας.

Αλλαγή σε μια οπισθοδρομική κοινωνία;

Η Τζόρτζια Μελόνι, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας, εξέφρασε την οργή της για τους φόνους γυναικών από τους συντρόφους τους. Υποσχέθηκε ότι θα κάνει μια νέα ενημερωτική εκστρατεία στα σχολεία για την αντιμετώπιση της επίμονα υπαρκτής κουλτούρας μισογύνικης βίας, όπως την αποκαλεί. Εκπρόσωποι από τη ΜΚΟ Differenza Donna εκτιμούν στο BBC ότι η Ιταλία είναι μια «οπισθοδρομική κοινωνία, όπου οι γυναίκες είναι κατώτερες». Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ιταλικής Στατιστικής Υπηρεσίας, περισσότερο από το 40% των Ιταλίδων ηλικίας από 30 μέχρι 69 δεν εργάζονται, κυρίως επειδή φροντίζουν την οικογένεια.

Διαβάστε επίσης: 

Άμυνα: Έτσι χωρίς πρόγραμμα με χρηματοδότηση από το… ΦΠΑ του σούπερ μάρκετ!

Οι ανησυχίες του κυρίου Μυλωνάκη μας

Εφιάλτης χωρίς τέλος στη Γάζα: Ισραηλινό σφυροκόπημα στη Χαν Γιουνίς – «Στόχος οι υπόγειες σήραγγες»

Τα ντοκουμέντα που ρίχνουν φως στην ιστορία των Δεκεμβριανών και του Εμφυλίου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter