Κακοκαιρία Avgi: Χιόνια στα βόρεια της Αττικής, ποιοι δρόμοι κλείνουν – Τι ισχύει για αλυσίδες, σχολεία, τηλεργασία (LIVE)

Κακοκαιρία Avgi: Χιόνια στα βόρεια της Αττικής, ποιοι δρόμοι κλείνουν – Τι ισχύει για αλυσίδες, σχολεία, τηλεργασία (LIVE)

Κλειστά σχολεία, τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, φέρνει μαζί με τα χιόνια η κακοκαιρία Avgi, που πλήττει ήδη τη χώρα ενώ η ένταση των φαινομένων αναμένεται να κορυφωθεί το πρωί της Τρίτης.

Προβλήματα έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία και στο οδικό δίκτυο της χώρας.

Κλειστοί δρόμοι σε Αττική  και Εθνική οδό

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Αστυνομίας, το βράδυ της Δευτέρας (29/01), οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που βρίσκονται σε ισχύ στην Αττική είναι επί της Λεωφόρου Πάρνηθας, από την 22η χ/θ (τελεφερίκ) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, περιοχής Δήμου Αχαρνών, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων λόγω χιονόπτωσης (παγετού). Εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας, φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι και οχήματα εκτάκτου ανάγκης. Διευκρινίζεται ότι η υποχρέωση εφοδιασμού της ανωτέρω κατηγορίας οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όταν κινούνται στο λοιπό οδικό δίκτυο του νομού Αττικής, είναι ανεξάρτητη από την κυκλοφορία τους στο ως άνω οδικό δίκτυο, η οποία δεν επιτρέπεται.

Ακόμα, απαγορεύεται η κυκλοφορία επί της Π.Ε.Ο Ελευσίνας – Θήβας, από τη χ/θ 5,000 (πρατήριο υγρών καυσίμων «REVOIL») και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας έως τη χ/θ 30,000 (όρια του νομού Αττικής με τον νομό Βοιωτίας), προσωρινή και πλήρη διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων.

Προβλήματα έχει δημιουργήσει και στο οδικό δίκτυο της υπόλοιπης Ελλάδας και, συγκεκριμένα, της Αλεξανδρούπολης, της Ροδόπης, της Καβάλας, της Ημαθίας, της Πέλλας, της Χαλκιδικής, των Γρεβενών, της Καστοριάς, της Κοζάνης, της Φλώρινας, των Ιωαννίνων, της Θεσπρωτίας, της Λάρισας, της Μαγνησίας, των Τρικάλων, της Καρδίτσας, της Ευρυτανίας, της Βοιωτίας, της Εύβοιας, της Φθιώτιδας, της Φωκίδας, της Ακαρνανίας, της Αχαΐας, της Αργολίδας, της Αρκαδίας, της Κορινθίας, της Λακωνίας, της Μεσσηνίας και της Σάμου.

Δείτε τον επικαιροποιημένο πίνακα

Που Είναι Κλειστοί Οι Δρόμοι by Website Documento on Scribd

Τι ισχύει για τις αντιολισθητικές αλυσίδες

Όλα τα οχήματα που κινούνται στους δρόμους θα πρέπει να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες προκειμένου να μπορέσουν να κινηθούν με ασφάλεια στις δύσκολες συνθήκες εάν χρειαστεί.

Η διεύθυνση Τροχαίας εφιστά την προσοχή σε όλους τους οδηγούς να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν, ακολουθώντας πάντα τις υποδείξεις των Αρχών.

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες, από σήμερα (29-01-2024) το βράδυ και ώρα 22:00, με συνεργεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής να διενεργούν ελέγχους σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της Αττικής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα βόρεια τμήματα του νομού, ώστε να διαπιστωθεί αν οι οδηγοί έχουν εφοδιασθεί με τα απαραίτητα αντιολισθητικά μέσα, παρέχοντας παράλληλα τις απαραίτητες οδηγίες και συμβουλές.

Επίσης, ανάλογη οδηγία για ελέγχους έχει δοθεί και στις περιφερειακές Διευθύνσεις, ώστε όσοι κινούνται προς την Αττική, να φέρουν μαζί τους αντιολισθητικά μέσα.

Το πρόστιμο, για όσους δεν είναι εφοδιασμένοι με αλυσίδες χιονιού ή χιονοκουβέρτες, ξεκινάει από 80 ευρώ.

Δημόσιες υπηρεσίες

Τον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών σε 16 Δήμους, 3 Περιφερειών που αναμένεται να πληγούν με σφοδρότητα από την κακοκαιρία Avgi περιγράφει εγκύκλιος του υπουργείο Εσωτερικών.

Πρόκειται για τους  Δήμους:

    • Περιφέρεια Αττικής: Δήμοι Μάνδρας Ειδυλίας, Φυλής, Αχαρνών, Κηφισιάς, Διονύσου, Ωρωπού, Πεντέλης, Παλλήνης
    • Π. Ε. Ευβοίας: Δήμοι Μαντουδίου –Λίμνης- Αγίας Άννας, Διρφύων -Μεσσαπίων, Ερέτριας
    • Π.Ε. Βοιωτίας: Δήμοι Τανάγρας, Θήβας, Αλιάρτου-Θεσπιέων, Ορχομενού, Λεβαδέων.

Η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών: 

Ε4Μ546ΜΤΛ6-ΨΣΩ by Website Documento on Scribd

 

Κλειστά σχολεία

Συγκεκριμένα, κλειστά θα είναι τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε οκτώ δήμους της Αττικής, λόγω της επέλασης του χιονιά στην χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, τα σχολεία θα είναι κλειστά στους Δήμους Μάνδρας – Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης και Παλλήνης.

Η απόφαση ελήφθη μετά το τέλος της σύσκεψης των εμπλεκόμενων φορέων υπό τον αρμόδιο υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, και Δημάρχων.

Στον κεντρικό και νότιο τομέα της Αττικής θα παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε ότι, «σε απόλυτη συνεννόηση με τους Δήμους και τα συναρμόδια υπουργεία, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την προστασία των σχολικών κοινοτήτων. Η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας με κάθε πρόσφορο τρόπο και κάθε διαθέσιμο μέσο, για όσο και όπου χρειαστεί. Συντονισμένα και μεθοδικά, δουλεύουμε για τον μετριασμό των συνεπειών του χιονιά και την προστασία των πολιτών».

Με τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε Εύβοια και Βοιωτία και στους 8 δήμους της Αττικής.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για την αναστολή λειτουργίας των σχολείων

Αναστέλλεται, για αύριο, 30/1/2024, η λειτουργία σχολείων Α’ θμιας και Β’ θμιας εκπαίδευσης σε συγκεκριμένους Δήμους της χώρας, κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καθώς και στα σχολεία, στα οποία, έχει ήδη αποφασισθεί η αναστολή λειτουργίας τους από τους οικείους Δήμους λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών.

Υπενθυμίζεται, από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ότι στις σχολικές μονάδες που αναστέλλεται η λειτουργία τους, προβλέπεται η εφαρμογή τηλεκπαίδευσης κατά τις πρωινές ώρες και για την Πρωτοβαθμια και για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Σύσταση για τηλεργασία για την Τρίτη σε 9 δήμους της Αττικής
Στο μεταξύ μετά την συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο την εξελισσόμενη κακοκαιρία, αποφασίστηκε να δοθεί σύσταση για τηλεργασία στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα σε στους εξής εννέα Δήμους της Αττικής :

      • Μάνδρας
      • Ειδυλλίας
      • Φυλής
      • Αχαρνών
      • Διονύσου
      • Κηφισιάς
      • Ωρωπού
      • Πεντέλης
      • Παλλήνης

Επιπλέον σύσταση για τηλεργασία υπάρχει σε Βοιωτία και Εύβοια.

Απαγόρευση κυκλοφορίας για τα βαρέα οχήματα στην Αθηνών-Θεσσαλονίκης

Την απαγόρευση της κυκλοφορίας παντός είδους φορτηγού αυτοκινήτου με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 3,5 τόνων, σε όλο το οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, λόγω των έκτακτων δυσμενών καιρικών φαινομένων, αποφάσισε η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

Η απαγόρευση έχει τεθεί σε ισχύ από το βράδυ της Δευτέρας και θα ισχύσει έως την Τετάρτη το πρωί.

Από τις εν λόγω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εξαιρούνται: τα οχήματα έκτακτης ανάγκης (Ε.Κ.Α.Β., Π.Υ. κλπ.), τα οχήματα οδικής βοήθειας, τα οχήματα που μεταφέρουν αλάτι και τα εκχιονιστικά μηχανήματα.

Καλούνται, επίσης, οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

 

Η πορεία των φαινομένων τις επόμενες ώρες

Χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα στα βόρεια του νομού Αττικής αλλά και τσουχτερό κρύο φέρνει η κακοκαιρία «Avgi» τις επόμενες ώρες.  Σύμφωνα με τη νέα ενημέρωση της ΕΜΥ, το εν λόγω σύστημα έλαβε τη σχετική ονομασία από την ομάδα της EUMETNET για την νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ, οι υψηλές πιέσεις στα βορειοδυτικά Βαλκάνια που συνοδεύεται με τις χαμηλές πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο προκαλούν θυελλώδεις άνεμους με περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας το επόμενο διήμερο και τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις στα νοτιότερα τμήματα.

LIVE η εξέλιξη της κακοκαιρίας

Πού θα σημειωθούν χιονοπτώσεις

Θεσσαλία – Σποράδες: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (κυρίως Μαγνησία) και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και βαθμιαία τη νύχτα θα εξασθενήσουν.

Ανατολική Στερεά: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (κυρίως Βοιωτία – Φθιώτιδα) και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) (κυρίως Βοιωτία) και βαθμιαία από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.

Εύβοια: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και βαθμιαία από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.

Αττική: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές κυρίως στα βόρεια και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στις ανατολικές, βόρειες και δυτικές περιοχές. Από τη νύχτα τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Βόρεια και ανατολική Πελοπόννησος: Σήμερα Δευτέρα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και από τη νύχτα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Τα φαινόμενα τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) πρόσκαιρα θα ενταθούν και από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.

Κρήτη: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και θα εξασθενήσουν από το βράδυ της Τετάρτης (31-01-24).

Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι

Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.

Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) στις Σποράδες, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και βαθμιαία από τις απογευματινές ώρες στην Κρήτη.

Δείτε επίσης: Κακοκαιρία Avgi: Σε αυτούς τους δήμους της Αττικής θα γίνει μάθημα με τηλεκπαίδευση – Τι ισχύει για την τηλεργασία

Κακοκαιρία Avgi: Χιόνια και στην Αττική – Πώς θα εξελιχθούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες (LIVE)\

Καιρός: Νέo έκτακτο της ΕΜΥ για την πορεία του χιονιά – Τα δεδομένα για την Αττική (LIVE)

Καιρός: Κλειστή η λεωφόρος Φυλής – Σε ποιες περιοχές θα το «στρώσει» μέχρι την Τετάρτη (LIVE)

Καιρός: Ποιες περιοχές θα «ντυθούν» στα λευκά τη Δευτέρα – Τα δεδομένα για την Αττική (LIVE)

Καιρός: Πού θα χιονίσει τη Δευτέρα – LIVE η εξέλιξη των φαινομένων

Αττική: Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες από το βράδυ της Δευτέρας

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter