Καμπανάκι από τις Βρυξέλλες: Μεγάλος ο κίνδυνος νέας υπεξαίρεσης από το Ταμείο Ανάκαμψης

Καμπανάκι από τις Βρυξέλλες: Μεγάλος ο κίνδυνος νέας υπεξαίρεσης από το Ταμείο Ανάκαμψης
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την υπογραφή του εγγράφου για τη διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021. (AP Photo/Olivier Matthys)

Ο επικεφαλής του ελεγκτικού οργάνου της ΕΕ δήλωσε την Τρίτη (9 Απριλίου) ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός να επαναληφθεί η πρόσφατη υπόθεση της φερόμενης υπεξαίρεσης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο του μπλοκ για την ανάκαμψη από την πανδημία.

Σε συνέντευξή του στο Euractiv, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) Τόνι Μέρφι τόνισε ότι μετά την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας ότι 22 άτομα συνελήφθησαν στην Ιταλία για απάτη ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ από το 723,8 δισεκατομμυρίων ευρώ Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) της ΕΕ ακολούθησαν επίμονες προειδοποιήσεις ότι η έλλειψη κεντρικής εποπτείας ενισχύει την πιθανότητα κατάχρησης των κεφαλαίων.

Διαβάστε επίσης: ΕΕ: «Εφαγαν» 600 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης – Συλλήψεις σε Ιταλία, Αυστρία, Ρουμανία και Σλοβακία

«Λόγω του περιορισμένου ελέγχου, ή του μικρότερου πλαισίου ελέγχου, σε σύγκριση με την τυπική χρηματοδότηση της ΕΕ που βασίζεται στον πολυετή προϋπολογισμό (MMF), ο κίνδυνος εμφάνισης τέτοιων περιστατικών είναι υψηλός», δήλωσε ο Μέρφι.

Ο ίδιος επεσήμανε επίσης ότι η προγραμματισμένη λήξη της διευκόλυνσης στο τέλος του 2026 «ενισχύει τον κίνδυνο» υπεξαίρεσης των κονδυλίων αυξάνοντας την «πίεση στα κράτη μέλη να δαπανήσουν γρήγορα τα χρήματα αυτά».

«Αυτό από μόνο του αυξάνει εγγενώς τον κίνδυνο οι άνθρωποι να είναι καιροσκόποι και να επωφεληθούν από τις συντομεύσεις ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να υπάρχει», είπε.

Οι ειδήσεις της περασμένης εβδομάδας, τις οποίες ανέφερε το γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) στη Βενετία, οδήγησαν σε συλλήψεις στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία και ακολούθησαν τη ρητή προειδοποίηση του ίδιου του Μέρφι μόλις δύο εβδομάδες νωρίτερα ότι η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βασίζεται στα κράτη μέλη για να διασφαλίσει ότι τα κονδύλια του RRF δαπανώνται σωστά αυξάνει τον «κίνδυνο παρατυπίας ή ακόμη και διαφθοράς».

Οι παρατηρήσεις του Murphy ήρθαν επίσης λίγους μήνες αφότου έκθεση του ΕΕΣ διαπίστωσε πολλαπλές «αδυναμίες» στο πλαίσιο παρακολούθησης του RRF.

Τι είναι το RRF – Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Το RRF, το οποίο συμφωνήθηκε στο αποκορύφωμα της πανδημίας COVID-19 τον Δεκέμβριο του 2020, περιλαμβάνει δάνεια αξίας 385,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία χρηματοδοτούνται μέσω χρέους που αναλαμβάνουν από κοινού τα κράτη μέλη της ΕΕ, και επιχορηγήσεις ύψους 338 δισεκατομμυρίων ευρώ .

Τα ταμεία, τα οποία αποτελούν τη ναυαρχίδα της πρωτοβουλίας NextGenerationEU (NextGenEU) του μπλοκ, προορίζονται να ενισχύσουν την ανάκαμψη της Ευρώπης μετά την πανδημία, χρηματοδοτώντας πράσινες, ψηφιακές και άλλες κρίσιμες επενδύσεις με αντάλλαγμα συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

Παρά το γεγονός ότι η διευκόλυνση έχει λάβει πρόθυμες αιτήσεις από αρκετά κράτη μέλη -συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας και της Ισπανίας, της τρίτης και της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας του μπλοκ- μέχρι στιγμής έχει εκταμιευθεί λιγότερο από το ένα τρίτο της συνολικής διευκόλυνσης RRF. Η πλειονότητα των πληρωμών έχει λάβει τη μορφή επιχορηγήσεων (144,88 δισ. ευρώ) και όχι δανείων (80,51 δισ. ευρώ).

Το ταμείο Ανάκαμψης το είχε παρουσιάσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την υπογραφή του εγγράφου για τη διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, στις 12 Φεβρουαρίου 2021.

Πηγή: Euractiv

Διαβάστε επίσης:

Συνελήφθη ο Αχιλλέας Μπέος

Άγιοι Ανάργυροι: Θρίλερ με τη μεταγωγή του γυναικοκτόνου στον Κορυδαλλό – Γιατί δεν έγινε δεκτός (Video)

ΣΥΡΙΖΑ: Στόχος η ανατροπή – Ο Κασσελάκης θέτει τον πήχη πάνω από το 17%

Καιρός: Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες – Πού θα δείξει 27 βαθμούς το θερμόμετρο

Στο «σκαμνί» για κακούργημα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter