«Καμπανάκι» από τον Άρειο Πάγο για τη μη γνωστοποίηση καταδίκης στον Ιατρικό Σύλλογο

«Καμπανάκι» από τον Άρειο Πάγο για τη μη γνωστοποίηση καταδίκης στον Ιατρικό Σύλλογο

Τον περασμένο Ιούνιο η 14χρονη Γωγώ από την Επανομή, έχασε τη ζωή της λόγω επιπλοκών μετά από μετά από επέμβαση τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου. Ο πατέρας της 14χρονης κατήγγειλε ιατρικό λάθος και υπέβαλε μήνυση για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά του ιδιώτη γιατρού που πραγματοποίησε την εγχείριση.

Μετά τη συγκεκριμένη υπόθεση που συγκλόνισε τη χώρα, ήρθαν στο φως νέα στοιχεία σε βάρος του συγκεκριμένου γιατρού. Συγκεκριμένα, σε βάρος του υπήρχε αμετάκλητη καταδίκη από τον Ιούνιο του 2012 με ποινή φυλάκισης 3 ετών με αναστολή για ανθρωποκτονία από αμέλεια μίας 41χρονης η οποία είχε υποβληθεί στην ίδια ακριβώς επέμβαση με την 14χρονη. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Ο ίδιος κατηγορείται και για το θάνατο ενός 24χρονου νεαρού από την Κεραμωτή το 2017.

Παρόλα αυτά, επί εννέα χρόνια από την καταδίκη του δηλαδή μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο, ο εν λόγω γιατρός συνέχισε κανονικά να ασκεί τα καθήκοντά του καθώς οι εισαγγελικές αρχές… δεν ενημέρωσαν τον ιατρικό σύλλογο για την σε βάρος του καταδικαστική απόφαση.

Με αφορμή αυτή την υπόθεση ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Παπαγεωργίου εξέδωσε σχετική εγκύκλιο αναφορικά με το εισαγγελικό καθήκον γνωστοποίησης ποινικών αποφάσεων κατά ιατρών στο πλαίσιο του Πειθαρχικού Δικαίου.

«Η εισαγγελική λειτουργική αποστολή δεν περιλαμβάνει μόνον δραστηριότητες συνοδευόμενες από την αίγλη του δημόσιου ενδιαφέροντος (άσκηση ποινικών διώξεων, αγορεύσεις στο ακροατήριο κ.λπ.), αλλά και «αθόρυβες» υποχρεώσεις (όπως, εν προκειμένω, η γνωστοποίηση των βουλευμάτων κατά ιατρών και αντίστοιχων αποφάσεων των ποινικών δικαστηρίων), οι οποίες ωστόσο, δεν είναι ασχολίες παρακατιανές αλλά ενέργειες σημαντικές και αναγκαίες για να ελεγχθούν αποτελεσματικά από την Πολιτεία συμπεριφορές επίορκων λειτουργών – επαγγελματιών και εντέλει να προστατευθεί ο πολίτης» υπογραμμίζεται στην εγκύκλιο και επισημάνεται πως:

«Συνάμα, κάθε εισαγγελικός λειτουργός, που χειρίζεται κατά την προδικασία ποινική δικογραφία κατά ιατρού ή ασκεί καθήκοντα εισαγγελέα της έδρας σε ποινικό δικαστήριο που δικάζει υπόθεση με κατηγορούμενο ιατρό, οφείλει να επαγρυπνεί και να δραστηριοποιείται προς την ίδια κατεύθυνση. Ενδεχόμενη υπηρεσιακή αδιαφορία και αδράνεια συνεπάγεται διερεύνηση τυχόν πειθαρχικής ευθύνης κατά τον ΚΟΔΚΔΛ… Ανάλογη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι εισαγγελείς της Χώρας σε όλες τις περιπτώσεις που ο νόμος προβλέπει τέτοιου είδους καθήκοντα – υποχρεώσεις γνωστοποίησης ποινικής δίωξης, κλητηρίου θεσπίσματος, παραπεμπτικού βουλεύματος και ποινικής απόφασης, που αφορούν δημοσίους υπαλλήλους, διαφόρους κλάδους λειτουργών και επαγγελματιών κ.λπ.».

Δείτε εδώ την εγκύκλιο:

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter