«Καμπανάκι» Λινού για υγειονομική «βόμβα» στη Θεσσαλία: Προειδοποιεί για επικίνδυνα βακτήρια (Video)

«Καμπανάκι» Λινού για υγειονομική «βόμβα» στη Θεσσαλία: Προειδοποιεί για επικίνδυνα βακτήρια (Video)

Υγειονομική «βόμβα» απειλεί τη Θεσσαλία μετά τις φονικές πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρές ασθένειες.

Συγκεκριμένα, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, προειδοποιεί για τα επικίνδυνα βακτήρια στην περιοχή και το τι μπορεί να προκαλέσουν. Όπως υπογράμμισε  ο μεγαλύτερος κίνδυνος -επί του παρόντος- βρίσκεται στο νερό, επαναλαμβάνοντας ότι «θα πρέπει οι άνθρωποι να φορούν γυαλιά, μάσκες και γαλότσες», αλλά και να έχουν καλυμμένα τα χέρια τους, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με το νερό.

Προσοχή ακόμα και στην παραμικρή αμυχή

«Αν υπάρχει και η παραμικρή αμυχή θα εισέλθει το βακτήριο που θα δημιουργήσει λεπτοσπείρωση, που είναι σοβαρή αρρώστια», εξήγησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ.

Όσον αφορά στο πλύσιμο των ρούχων, είπε ότι, «πρέπει να πλυθούν με βραστό νερό που εκείνη την ώρα θα είναι καυτό». «Ακόμα και να σφουγγαρίσει κάποιος, πρέπει μετά να το περάσει με απορρυπαντικό», συμπλήρωσε η ίδια.

Ερωτηθείσα σχετικά με τους κινδύνους που κρύβονται στο νερό, είπε πως, «το κύριο θέμα είναι τα βακτήρια που είναι μέσα στο νερό και προέρχονται από τα ούρα των νεκρών ζώων, κυρίως τρωκτικών».

«Αν δει κάποιος κάποιο σημάδι να πάει αμέσως στον γιατρό. Θα μπορούσε να είναι λεπτοσπείρωση ή και χημικό, αφού υπάρχουν στο νερό πετρέλαιο και λιπάσματα, φυτοφάρμακα. Μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στον άνθρωπο και μακροχρόνιο πρόβλημα όταν περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα», υπογράμμισε η κ. Λινού.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το πρόβλημα που θα δημιουργήσει στη γη το μολυσμένο νερό, είπε πως, «τα μικρόβια και τα νεκρά ζώα θα απορροφηθούν από τη γη. Εκείνο που είναι πρόβλημα είναι οι χημικές ουσίες».

Παράλληλα, η κ. Λινού επισήμανε την ψυχική παράμετρο της φυσικής καταστροφής, που είναι το ψυχολογικό κομμάτι, επισημαίνοντας ότι, άνθρωποι που έχασαν το βιός τους και παιδιά που καταστράφηκε το σχολείο τους και ζουν στο χάος, έχουν ανάγκη ψυχολογική υποστήριξη.

Τέλος, ανέφερε πως, το πρόβλημα με τα κουνούπια, θα είναι ένα θέμα που θα προκύψει τις επόμενες ημέρες.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter