«Καμπανάκι» Τσιόδρα για δάγκειο πυρετό στην Ελλάδα: «Υπαρκτό το σενάριο και δεν είμαστε έτοιμοι»

«Καμπανάκι» Τσιόδρα για δάγκειο πυρετό στην Ελλάδα: «Υπαρκτό το σενάριο και δεν είμαστε έτοιμοι»

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια στην ημερίδα του ΕΟΔΥ, «Κλιματική Αλλαγή και Δημόσια Υγεία», τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, «Η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη», συμφώνησαν όλοι οι ομιλητές, εκφράζοντας ανησυχία για το πώς θα αντιμετωπίσει το σύστημα υγείας ένα ενδεχόμενο εξάπλωσης αυτών των ασθενειών, που, όπως είπαν, «λόγω της κλιματικής αλλαγής μπορεί να γίνει πραγματικότητα».

«Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του. Αυτή η εικόνα είναι πραγματική εικόνα στη Βραζιλία, όπου έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του Δάγκειου πυρετού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως τόνισε στη Βραζιλία καταγράφονται περισσότερα από 5 εκατομμύρια κρούσματα και μάλιστα, η έξαρση κρουσμάτων φτάνει το 450% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η Ελλάδα, συνέχισε ο κ. Τσιόδρας, έχει ζήσει επιδημία Δάγκειου πυρετού το 1927-28, η οποία οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στον θάνατο και μετέφερε την αγωνία αλλά και τον προβληματισμό που κυριαρχεί στην ΕΕ, καθώς τα τελευταία χρόνια, επιδημικές εξάρσεις έχουν καταγραφεί στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ στη Νότια Αμερική συνολικά η αύξηση κρουσμάτων Δάγκειου Πυρετού ανέρχεται σε 250%.

Στην Ελλάδα έχουμε τους κατάλληλους διαβιβαστές, όμως δεν έχουμε δυστυχώς καλή επιτήρηση σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα κάνει σημαντικές προσπάθειες για καλή επιτήρηση των κωνώπων και νομίζω ότι αυτή είναι απαραίτητη μαζί με τα υπόλοιπα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΔΥ, σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Δεν είναι, όμως, μόνο ο Δάγκειος πυρετός που απειλεί τη δημόσια Υγεία. Ένας άλλος ιός που μεταδίδεται μέσω κουνουπιών, είναι του Δυτικού Νείλου. Κρούσματα καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη και την Ελλάδα και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η πλειονότητα των πολιτών που θα μολυνθούν δεν θα αναπτύξουν συμπτώματα, ωστόσο υπάρχει ένα 1% που μπορεί να εκδηλώσουν μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση.

Διαβάστε επίσης: Ο Στέφανος Κασσελάκης στο αρχηγείο της PLO στη Ραμάλα (Photos)

Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Πρόστιμο 40.000 ευρώ στην ευρωβουλευτή και 400.000 στο ΥΠΕΣ για τη διαρροή των emails

Μαξίμου: Επιβεβαίωσε το επεισόδιο Φλωρίδη με αστυνομικούς – Ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό

ΣΥΡΙΖΑ για αποκάλυψη του Documento: Η ΑΑΔΕ θα πρέπει να δώσει άμεσα απαντήσεις, δημιουργούνται μεγάλα ερωτήματα

To διακύβευμα της κάλπης και οι 11 έδρες της ΝΕΑΡ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter