Καναδάς και Ολλανδία προσφεύγουν κατά της Συρίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για για καταγγελίες περί βασανιστηρίων

Καναδάς και Ολλανδία προσφεύγουν κατά της Συρίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για για καταγγελίες περί βασανιστηρίων

Καναδάς και Ολλανδία προσέφυγαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά της Δαμασκού για καταγγελίες περί βασανιστηρίων, όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα το Δικαστήριο, στην πρώτη υπόθεση ενώπιον της ανώτατης δικαστικής αρχής του ΟΗΕ για τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

Το ΔΠΔ, που έχει την έδρα του στη Χάγη, αναφέρει σε ανακοίνωση ότι οι ολλανδοί και οι καναδοί κατηγορούν τη Συρία πως παραβίασε σύμβαση του ΟΗΕ κατά των «βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας».

Στην προσφυγή τους, η Ολλανδία και ο Καναδάς ισχυρίζονται ότι η «Συρία διέπραξε αμέτρητες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, αρχής γενομένης τουλάχιστον από το 2011» και ζήτησαν τη λήψη έκτακτων μέτρων για την προστασία αυτών που κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια, αναφέρει το ΔΠΔ σε ανακοίνωση.

Ολλανδία και Καναδάς ζήτησαν από το ΔΠΔ να διατάξει τη Δαμασκό να λάβει έκτακτα μέτρα, κυρίως την απελευθέρωση φυλακισμένων «που κρατούνται αυθαίρετα» και να επιτρέψει την πρόσβαση των διεθνών παρατηρητών στα κέντρα κράτησης.

Η Συρία ουδέποτε βρέθηκε ενώπιον των διεθνών δικαστηρίων για τον πόλεμο που ξέσπασε μετά την καταστολή από τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-‘Ασαντ των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας το 2011.

«Η απόδοση των ευθυνών και η καταπολέμηση της ατιμωρησίας είναι σημαντικά στοιχεία για την επίτευξη μιας βιώσιμης πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Συρία», δήλωσε ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα.

«Σύροι πολίτες βασανίστηκαν, δολοφονήθηκαν, εξαφανίστηκαν, δέχθηκαν επίθεση με τοξικό αέριο ή εξαναγκάστηκαν να διαφύγουν για να σώσουν τη ζωή τους και να αφήσουν πίσω τους όλα όσα είχαν», πρόσθεσε.

«Η προσφυγή της υπόθεσης αυτής ενώπιον του ΔΠΔ είναι ένα μείζον επόμενο βήμα στη μακρά πορεία προς τον στόχο αυτό», κατέληξε ο ίδιος, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Πηγή: Μiddle Εast Εye, AFP

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter