Καταδίκη από την αντιπολίτευση για θηριωδίες κατά αμάχων στην Ουκρανία

Καταδίκη από την αντιπολίτευση για θηριωδίες κατά αμάχων στην Ουκρανία

Τον αποτροπιασμό τους για τις θηριωδίες κατά αμάχων και παραβιάσεις των θεμελιωδών κανόνων ακόμα και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στον πόλεμο στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή, εκφράζει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ζητούν να διερευνηθούν καταγγελίες και να αποδοθούν οι ευθύνες. Από τη πρώτη στιγμή που άρχισαν να φτάνουν πληροφορίες για νεκρούς αμάχους στην πόλη Μπούτσα, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έκανε δημόσια παρέμβαση. Σε ανακοίνωση του (3.4.4.2022), το Γραφείο Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι «οι ανατριχιαστικές εικόνες και πληροφορίες από την πόλη Μπούτσα για ρωσικές θηριωδίες και εκατοντάδες άμαχους νεκρούς, προκαλούν αποτροπιασμό και πρέπει άμεσα να διερευνηθούν». Για να συμπληρώσει: «Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για ειρήνη με τερματισμό της ρωσικής εισβολής, η οποία οδηγεί καθημερινά στον θάνατο αμάχων, και να λογοδοτήσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο όποιος διέπραξε εγκλήματα πολέμου».

Παράλληλα, έντονη ήταν η αντίδραση του ΚΙΝΑΛ. Ο Σωτήρης Σέρμπος, σύμβουλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σε θέματα εξωτερικής πολιτικής διατύπωσε (4.4.2022) σημείωσε ότι «στη Μπούσα και τη Μαριούπολη εξαιτίας της παράνομης ρωσικής εισβολής, έχουν συντελεστεί βάρβαρες και ωμές παραβιάσεις των πλέον θεμελιωδών κανόνων τόσο της διεθνούς έννομης τάξης όσο και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Οπως είπε, «ενώνουμε τη φωνή μας στο διεθνές αίτημα ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης να επιταχύνει τις έρευνες, που έχουν ενεργοποιηθεί για τη
σωρεία εγκλημάτων, που εκτελούνται στην ουκρανική επικράτεια και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του δικαστηρίου». Μάλιστα, το ΚΙΝΑΛ ζητά πλήρη διαφάνεια και ευρεία λογοδοσία το ταχύτερο δυνατόν.

Η καταδίκη αποτρόπαιων πράξεων, όπως οι δολοφονίες αμάχων, όποιος κι αν τις διαπράττει, όπου και αν συμβαίνουν, πρέπει να είναι καθολική, χωρίς επιλεκτικές “ευαισθησίες”, κρίνει ο Περισσός σχετικά με την τραγωδία που εξελίσσεται μετά την ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε σχόλιό του για τις δολοφονίες αμάχων στην πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας, το ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:

«Οι δολοφονίες αμάχων είναι η πιο φρικτή και βάρβαρη όψη των ιμπεριαλιστικών πολέμων, όποιος κι αν τις διαπράττει, οπουδήποτε κι αν συμβαίνουν, είτε τώρα στην Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, είτε παλιότερα στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, τη Συρία κι άλλου, με ευθύνη των αμερικανοΝΑΤΟϊκών.

Η καταδίκη τέτοιων αποτρόπαιων πράξεων πρέπει να είναι καθολική, χωρίς επιλεκτικές “ευαισθησίες” που οδηγούν στην αθώωση των εγκλημάτων του ενός ή του άλλου στρατοπέδου “ληστών”».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter