Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ: Απαράδεκτο να αναβάλλονται χημειοθεραπείες στο «Μεταξά» λόγω έλλειψης χρημάτων

Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ: Απαράδεκτο να αναβάλλονται χημειοθεραπείες στο «Μεταξά» λόγω έλλειψης χρημάτων

Ιδιαιτέρως σοβαρή είναι η καταγγελία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, για το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά. Όπως καταγγέλλει, στο αντικαρκινικό νοσοκομείο αναβάλλονται χημειοθεραπείες, λόγω έλλειψης χρημάτων.

«Η Δημόσια Υγεία δεν βελτιώνεται με 5% δημόσιες δαπάνες Υγείας, όταν ο μέσος όρος των χωρών της Ευρώπης είναι 7,5%», υπογραμμίζει.

Προσθέτει δε: «Όπου υποχωρεί ο δημόσιος τομέας, τα κενά καλύπτει ο ιδιωτικός τομέας, με τον πολίτη να βάζει πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη. Η αναγέννηση του ΕΣΥ δεν εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα του υπουργού Υγείας, που είναι αποδεδειγμένη, αλλά συνολικά από τη κυβέρνηση. Από τα χρήματα».

Για την απελπιστική κατάσταση στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά, οι εργαζόμενοι με ανακοίνωσή τους είχαν προειδοποιήσει για τις αναβολές χημειοθεραπειών αλλά ακόμη και για τον κίνδυνο διακοπής της σίτισης των ασθενών εξαιτίας της υποχρηματοδότησης.

Διαβάστε επίσης: SOS από το Νοσοκομείο Μεταξά: Ελλείψεις σε φάρμακα οδηγούν σε ακυρώσεις χημειοθεραπειών

Όπως επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος, τα νοσοκομεία εμφανίζουν σήμερα ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,2 δισ. ευρώ και προσθέτει:

«Σταδιακά, από τα νοσοκομεία απολύονται 6.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση και εγκαθίστανται εργολάβοι. Οι πρόσθετες ανάγκες τους νοσοκομείων στις εν λόγω υπηρεσίες καλύπτονται με εργολάβους, καθώς τα νοσοκομεία δεν έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν συμβασιούχους».

«Οι εργαζόμενοι που απασχολούν οι εργολάβοι δουλεύουν σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, λαμβάνουν τα μισά χρήματα από όσα δικαιούνται. Τα νοσοκομεία, όμως, πληρώνουν στους εργολάβους τα διπλά από ότι θα πλήρωναν εάν παρέμειναν ή προσλάμβαναν συμβασιούχους».

«Θέσαμε το ζήτημα αυτό στον υπουργό Υγείας και τον υφυπουργό Οικονομικών, κ. Πετραλιά. Ήδη, ζήτησαν στοιχεία από τις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Παράδειγμα στο Νοσοκομείο Νίκαιας, ανέθεσαν σε εργολάβο τη φύλαξη για δύο μήνες με 10 φύλακες. Το ποσό της συγκεκριμένης ανάθεσης (το οποίο είναι αναρτημένο στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ) ανέρχεται σε 71.622,40 ευρώ με το ΦΠΑ. Δηλαδή, τον μήνα, οι 10 φύλακες κοστίζουν 35.800 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε ένας τους κοστίζει 3.500 ευρώ το μήνα. Εάν προσλάμβανε η κυβέρνηση συμβασιούχους ή επικουρικούς θα στοίχιζαν ακριβώς τα μισά χρήματα (14.500 ευρώ) και οι εργαζόμενοι θα λάμβαναν μεγαλύτερο μισθό από ό,τι τώρα μέσω του εργολάβου», σημειώνει.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter