Καταγγελίες Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων κατά Jumbo – Οι αντιδράσεις στα social media

Καταγγελίες Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων κατά Jumbo – Οι αντιδράσεις στα social media

Παρότι οι πωλήσεις της ανέκαμψαν φέτος με ρυθμό 11% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και δεν έχει κανένα πρόβλημα κερδοφορίας, η γνωστή για τις σκληρές πρακτικές απέναντι στους εργαζομένους και τους χαμηλούς μισθούς της, αλυσίδα Jumbo εισήγαγε πριν λίγες μέρες ένα νέο αντεργατικό νέο κανονισμό εργασίας, που καταπατά κάθε εργασιακό δικαίωμα.

Η εισαγωγή του νέου εσωτερικού κανονισμού εργασίας των Jumbo ισχύει για όλους τους εργαζόμενους της ομώνυμης αλυσίδας ως κομμάτι των ατομικών συμβάσεων εργασίας τις οποίες υποχρεώνονται να υπογράφουν προκειμένου να προσληφθούν από τη συγκεκριμένη επιχείρηση και προκάλεσε τις αντιδράσεις του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας, που κατήγγειλε τα Jumbo για «εργασιακή γαλέρα και ασυδοσία».

«Ο νέος εσωτερικός κανονισμός εργασίας επιβεβαιώνει τις δεκάδες καταγγελίες μας και ταυτόχρονα αποκαλύπτει τη φόρα που έχει πάρει η εργοδοσία στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων μας πατώντας στους δεκάδες αντεργατικούς νόμους που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις, με πιο πρόσφατο το τερατούργημα Χατζηδάκη», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Ο νέος κανονισμός εργασίας μεταξύ των άλλων προβλέπει ότι η διοίκηση των Jumbo έχει το δικαίωμα να μετακινεί έναν εργαζόμενο σε οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας ανά πάσα στιγμή, ας πούμε από την Αθήνα στην Κρήτη και αντίστροφα, να επιλέγει εκείνη τους χρόνους των αδειών, να αφαιρεί από τον χρόνο εργασίας το διάλλειμα και την αλλαγή ρούχων αλλά και να εισάγει πρόστιμα μείωσης μισθού κατά ένα τέταρτο για «παραβάσεις» των εργαζομένων.

Οι πολύ σοβαρές καταγγελίες του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας έχουν προκαλέσει την οργή των χρηστών στο Twitter, με αποτέλεσμα το hashtag #cancel_jumbo, να είναι σήμερα στην πρώτη θέση των trends.

Αναλυτικότερα, οι αντεργατικές προβλέψεις του νέου κανονισμού των Jumbo που δίνουν στη διοίκηση αυξημένες εξουσίες σε βάρος των εργαζομένων είναι τα εξής:

  • Με βάση το άρθρο 14, παρ 1β, μπορεί να προσδιορίζει τη θέση εργασίας, να μετακινεί και να αποσπά οποιονδήποτε εργαζόμενο από το τμήμα ή το κατάστημα ή την εγκατάσταση στο οποίο εργάζεται, σε άλλο τμήμα ή κατάστημα ή εν γένει θέση της ίδιας ή σχετικής ειδικότητας στα όρια της Ελληνικής Επικράτειας!
  • Με βάση το άρθρο 15, παρ1, μπορεί να ορίζει τη διάρκεια της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας, τις ώρες έναρξης και λήξεως της εργάσιμης ημέρας, τις διακοπές εργασίας του προσωπικού της και το σύστημα εργασίας. Στην παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου αναφέρει ότι ως χρόνος εργασίας θεωρείται αποκλειστικά και μόνο εκείνος, κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι παρέχουν πραγματική υπηρεσία που τους έχει ανατεθεί. Δηλαδή το ωράριο εργασίας θα γίνεται λάστιχο κατά το πώς βολεύει την εργοδοσία, μέσα σε αυτόν δεν χωράει το διάλλειμα, η προετοιμασία (αλλαγή ενδυμασίας κ.α).
  • Με βάση το άρθρο 18, παρ.1 ο χρόνος και η σειρά χορηγούμενης τμηματικά αδείας (καλοκαίρι και χειμώνα) καθορίζεται από την εταιρεία!
  • Με βάση το άρθρο 33 η εταιρεία φέρει την ιδιότητα του «Υπεύθυνου Επεξεργασίας Προσωπικών Δεδομένων» και μπορεί να φακελώνει με όποιον τρόπο θέλει εργαζόμενους, καταναλωτές και προμηθευτές.
  • Με βάση το άρθρο 46 η εταιρεία μπορεί εκτός από παρατηρήσεις και επιπλήξεις να επιβάλει πρόστιμο «στον παραβάτη – εργαζόμενο» αφαιρώντας του μέχρι και το 1/4 του μηνιαίου μισθού του.
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter