Κινητοποίηση στο Παίδων «Αγία Σοφία» για τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό

Κινητοποίηση στο Παίδων «Αγία Σοφία» για τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό

Κινητοποίηση στον προαύλιο χώρο του Παίδων Αγία Σοφία θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου στη 1 το μεσημέρι της Τρίτης, διαμαρτυρόμενοι για τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού αλλά και τις επιπτώσεις που έχουν αυτές στην λειτουργία του νοσοκομείου.

Οι γιατροί του Παίδων Αγία Σοφία καλούν κάθε συνάδελφο τους, κάθε γονιό να συμμετέχει στην κινητοποίηση για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλα τα πόστα.

Η 5μελής επιτροπής της ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου αναφέρεται επίσης και στο θέμα της μετατροπής των Παιδοογκολογικών τμημάτων σε ΝΠΙΔ με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ επισημαίνοντας οτι πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός στους γονείς, στους εργαζόμενους, σε σωματεία και φορείς. «Η μετατροπή των παιδο-ογκολογικών τμημάτων σε ΝΠΙΔ θα ανοίξει τον δρόμο να ξεπουληθούν και άλλα κομμάτια νοσοκομείων σε ιδιώτες», προειδοποιούν οι γιατροί.

Την ίδια ώρα η 5μελής επιτροπή της ΕΙΝΑΠ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας οτι υπάρχουν τμήματα που απειλούνται άμεσα για κλείσιμο.

Αναλυτικά η έκθεση της ΕΙΝΑΠ:

•Τμήμα Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας: οι ελλείψεις είναι τεράστιες, το προσωπικό κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες να καλύψεις τις μεγάλες ανάγκες του τμήματος. Το εργαστήριο καλύπτει τον ανοσογενετικό έλεγχο των νοσημάτων, τον προμεταμοσχευτικό έλεγχο συμβατότητας Δοτών-Ληπτών για τις μεταμοσχεύσεις αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Το τμήμα αποτελεί κέντρο αναφοράς πρωτοπαθών ανοσοανεπαρκειών, διενεργεί εξειδικευμένες εξετάσεις, μοναδικές σε πανελλήνιο επίπεδο. Η κατάσταση είναι στο χείλος του γκρεμού καθότι 2 ιατροί βρίσκονται προ συνταξιοδότησης . Οι συνάδελφοι στο τμήμα εγκαίρως και πολλαπλώς έχουν θέσει το θέμα στην διοίκηση χωρίς να λάβουν καμία σαφή απάντηση. Οι άμεσες ανάγκες του τμήματος είναι η πρόσληψη δύο βιολόγων, δύο τεχνολόγων, ενός βιοπαθολόγου και ενός με δύο παιδιάτρων. Σαφώς ελλείψεις υπάρχουν και σε νοσηλευτικό/ γραμματειακό επίπεδο.

• Τμήμα μεσογειακής αναιμίας: έχουμε ξαναθέσει το θέμα της υποστελέχωσης στο τμήμα που απαιτεί άμεσα μέτρα στήριξης, από την πλευρά του προσωπικού όπως και της αιμοδοσίας για τις αυξημένες ανάγκες των μεταγγιζόμενων ασθενών, όπου από 6 μόνιμους ιατρούς υπηρετούν πλέον δύο και μία γιατρός που βρίσκεται σε αναστολή εργασίας.

Αναισθησιολόγοι :Απαιτούμε άμεση προκύρηξη όλων των κενών οργανικών θέσεων σε όλα τα τμήματα λόγω των επικείμενων αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης και την προβληματική ανάπτυξη και λειτουργία όλων των κλινικών λόγω έλλειψης προσωπικού στα χειρουργεία ( όχι μόνο ιατρικού). Θέλουμε να στελεχωθεί επαρκώς το τμήμα που καλύπτει τεράστιο όγκο περιστατικών ( τακτικά, έκτακτα χειρουργεία, ενδοσκοπήσεις, μαγνητική , τοποθέτηση φλεβοκαθετήρων κ.α.).

Μικροβιολογικο : Με την πρόληψη ενός μόνιμου ιατρού πάλι το τμήμα δεν θα μπορέσει καν να επανέλθει στην πρωτύτερη κατάσταση της καθημερινής εφημέρευσης. Ίδια κατάσταση επικρατεί και στο αιματολογικό τμήμα με εφημέρευση μόνο τις ημέρες γενικής εφημερίας!! Αντίστοιχα ελλείψεις υπάρχουν σε όλες τις ειδικότητες ακτινολογικό, μαγνήτης, νευρολογικό, πυρηνική ιατρική ,παιδιατρικές κλινικές και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.. Πρόσφατα μάλιστα μετακίνησαν προσωρινά ιατρό από την ΜΜΟ για να στελεχώσει παιδιατρική
κλινική.

Νοσηλευτικό προσωπικό: Στο νοσηλευτικό προσωπικό αναφέρουμε ότι υπάρχουν κενές 280 οργανικές θέσεις , σε τμήματα όπως οι μονάδες στην ΠΜΕΝ οι νοσηλευτές είναι κάτω από 50% των απαιτούμενων θέσεων, στην ΚΕΜ αντιστοίχως στο 50%, στις μονάδες νεογνών η ψαλίδα είναι ακόμη πιο μεγάλη καθότι υπηρετεί μόνο το 20% των απαιτούμενων νοσηλευτών!!

Όλοι βιώνουμε την εντατικοποίηση και τις αυξανόμενες ανάγκες ειδικά αυτό το διάστημα με την αύξηση των παιδιατρικών περιστατικών που εξετάζονται στα επείγοντα, και εν συνεχεία κάποια από αυτά εισάγονται για νοσηλεία. Μόνο στην πρόσφατη εφημερία Κυριακή-Δευτέρα εξετάστηκαν πάνω από 800 παιδιά και εισήχθησαν γύρω στα 120 παιδιά με την αναμονή να κυμαίνεται στις 5 ώρες. Την ίδια στιγμή που στον ιδιωτικό τομέα έχουν κατεβάσει ρολά λόγω αδυναμίας κλινών, φαίνεται για ακόμη μια φορά ότι η στελέχωση των δημόσιων και δωρεάν Παιδιατρικών
νοσοκομείων αποτελεί μονόδρομο αν θέλουμε να ανταποκριθούμε στις υπάρχουσες συνθήκες.

Αναφορικά με την μετατροπή των Παιδοογκολογικών τμημάτων σε ΝΠΙΔ με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ η ανακοίνωση της 5μελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ το χαρακτηρίζει ως μια βόμβα έτοιμη να σκάσει και απαιτεί αυτή η απόφαση να μην συζητηθεί καν. Και εξηγούν τι σημαίνει αυτή η απόφαση.

Σημαίνει ότι: «στην Αττική δεν θα υπάρχει δημόσιο και δωρεάν κέντρο για αυτά τα παιδιά.. Οι γονείς θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη τους ή ο ΕΟΠΠΥ να πληρώνει απευθείας ένα ιδιωτικό κέντρο, ενώ όποιος είναι άπορος δεν ξέρουμε καν που θα καταλήξει! το προσωπικό που θα δουλεύει εκεί θα έχει συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, αλλά και την άμεση αποδοχή σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Οι εργαζόμενοι θέτουν κάποια ερωτήματα:

-Αναρωτιόμαστε τελικά ποιον εξυπηρετεί η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των ογκολογικών τμημάτων; Γιατί σίγουρα δεν εξυπηρετεί τους ασθενείς και το προσωπικό.

-Μήπως εξυπηρετεί τον όμιλο Βαρδινογιάννη, μήπως εξυπηρετεί την διοίκηση του νοσοκομείου που χρόνια φωτογραφίζεται με την κυρία Βαρδινογιάννη, ενώ ανήκει και στο ΔΣ της ΜΚΟ ως αντιπρόεδρος.

-Μήπως εν τέλει λειτουργεί ως δούρειος ίππος, μήπως όλα αυτά ήταν ένας καλός μανδύας για να δοθεί τελικά το κομμάτι αυτό του νοσοκομείου μας σε ιδιώτες;

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter