ΚΚΕ: «Δεν νοείται η υγεία να είναι εμπόρευμα – Το 42% του πληθυσμού στα κράτη της ΕΕ δεν μπόρεσε να καλύψει ιατρικές ανάγκες»

ΚΚΕ: «Δεν νοείται η υγεία να είναι εμπόρευμα – Το 42% του πληθυσμού στα κράτη της ΕΕ δεν μπόρεσε να καλύψει ιατρικές ανάγκες»

Το ΚΚΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, «καλεί τις λαϊκές οικογένειες, τους ασθενείς, τους υγειονομικούς, να οργανώσουν την αγωνιστική τους συσπείρωση και πάλη, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ στην υγεία».

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας- Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ, «τέσσερα χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας στις χώρες της ΕΕ και σε όλο τον κόσμο, η κατάσταση παραμένει τραγική. Περίπου το 42% του πληθυσμού στα κράτη-μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Συστημάτων και Πολιτικών Υγείας, εκτιμά ότι το 2022 δεν μπόρεσε να καλύψει ιατρικές ανάγκες, ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, μεταξύ άλλων για την ψυχική υγεία και οδοντιατρική, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους, της μεγάλης αναμονής και της μη προσβασιμότητας».

«Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, που θυσιάζονται καθημερινά στις βιομηχανίες, τους τόπους δουλειάς και τις φτωχογειτονιές των χωρών της ΕΕ, έχουν ανάγκη από υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Αντ’ αυτού οι αστικές κυβερνήσεις, συντονισμένα, υιοθετούν πολιτικές που έχουν στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, μειώνουν δραστικά την κρατική χρηματοδότηση για τη υγεία του λαού, ενισχύουν την εμπορευματοποίηση των εργασιών των δημόσιων συστημάτων υγείας και των επιχειρηματικών κριτηρίων στη λειτουργία τους καθώς και την ενίσχυση του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα. Αυτά είναι ορισμένα ενδεικτικά αποτελέσματα της στρατηγικής της ΕΕ στην υγεία, που υλοποιούν εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας, όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου» επισημαίνει το ΚΚΕ.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ ενίσχυσε ακόμα περισσότερο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο, νομοθετώντας το προηγούμενο διάστημα τη διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την εγκληματική υποστελέχωση, την κρατική υποχρηματοδότηση, την είσοδο εργολάβων και την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, τις συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, τη μετατροπή νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Το “νέο ΕΣΥ” που οικοδομεί η κυβέρνηση της ΝΔ είναι από τα παλιά υλικά του “κόστους-οφέλους”, των “δημοσιονομικών περιορισμών”, του “νοικοκυρέματος των δαπανών και των παροχών”, υλικά που χρησιμοποίησαν όλες οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις και διαμόρφωσαν αυτό το απαράδεκτο, έως επικίνδυνο για το λαό, σύστημα υγείας. Αυτή η πολιτική και τα μέτρα όχι μόνο δεν αποτελούν λύση αλλά παράγοντες δραστικής επιδείνωσης των όρων ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών» υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ εκφράζει «τη στήριξή του στους υγειονομικούς που δεν δέχονται να γίνουν έμποροι της Υγείας και να έχουν ασθενείς – πελάτες και κάτω από αντίξοες συνθήκες αγωνιούν για να παρέχουν υπηρεσίες υγείας στο λαό» και προσθέτει:

«Να απορρίψουν οι υγειονομικοί στην πράξη το “τυράκι” της ενίσχυσης των εισοδημάτων τους από τις πληρωμές των ασθενών-πελατών, που οδηγεί αντικειμενικά στη “φάκα” επιδείνωσης των εργασιακών, επιστημονικών και κοινωνικών αναγκών τους.

Να πετάξουν στα σκουπίδια την απόπειρα της κυβέρνησης της ΝΔ, να υιοθετηθούν ως “ρεαλιστικές” λύσεις στα βάσανα των ασθενών οι πληρωμές στα απογευματινά χειρουργεία και ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, οι επιπλέον πληρωμές και χαράτσια στα φάρμακα, οι απάνθρωπες εξαγγελίες για αλόγιστη χρήση φαρμάκων από τους καρκινοπαθείς έως και οι “προβληματισμοί” για το όριο παροχών στους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου με κριτήριο το κόστος.

Να βγουν τα αναγκαία συμπεράσματα, ότι στην ανάπτυξη που κυριαρχεί το κριτήριο της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας οι λαϊκές ανάγκες στην υγεία, η επαρκής στελέχωση και εξοπλισμός των Δημόσιων Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, οι επαρκείς αμοιβές και οι ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς των υγειονομικών αποτελούν ανεπίτρεπτο “κόστος” για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτός είναι ο λόγος που τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, το σχετικά πολυάριθμο υγειονομικό προσωπικό δε μπορούν να αξιοποιηθούν καθολικά και δωρεάν από το λαό για τις ανάγκες του».

Υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ στη Βουλή, στην Ευρωβουλή και κυρίως στο εργατικό κίνημα διαθέτει όλες τις δυνάμεις του για να ενισχυθεί η πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση, η μαχητική οργάνωση της λαϊκής πλειοψηφίας που μπορεί να βάλει φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική Κυβέρνησης – ΕΕ, η ανακοίνωση του κόμματος σημειώνει ότι «στην κατεύθυνση αυτή διεκδικούμε αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στην υγεία με φορολογία του κεφαλαίου, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και μονιμοποίηση όλων των ελαστικά εργαζόμενων, κατάργηση όλων των πληρωμών και συμμετοχών των ασθενών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κατάργηση των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων – ιατρείων».

Για το ΚΚΕ, «δεν νοείται υγεία με κέρδος, “κόστος”, επιχειρηματική δράση. Δεν νοείται η υγεία, ένα ζήτημα ζωής και θανάτου, να είναι εμπόρευμα. Γι’ αυτό απαιτείται ενιαίο, αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα Υγείας με επαρκή και σύγχρονο εξοπλισμό, με πλήρη στελέχωση και εκπαίδευση του αναγκαίου υγειονομικού προσωπικού σε κλάδους και ειδικότητες και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην υγεία» τονίζει η ανακοίνωση του κόμματος και καταλήγει:

«Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να ενισχύσουν το ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές, να καταδικάσουν την ΕΕ και τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομά της, είτε από τη θέση της κυβέρνησης είτε ως “αντιπολιτευόμενη” συμπολίτευση.

Με ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας για τη διαμόρφωση των οικονομικών και κοινωνικών όρων, που η ανάπτυξη θα έχει κριτήριο τις ανάγκες του λαού, την καθολική και απολύτως δωρεάν παροχή σύγχρονων υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης, διασφαλισμένα από το λαϊκό κράτος. Σε αυτές τις συνθήκες κατοχυρώνεται η περίθαλψη του λαού ως κοινωνικό αγαθό, αλλά και η απρόσκοπτη αξιοποίηση και εξέλιξη των επιστημόνων».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter