ΚΚΕ: «Όχι» στην επιστολική ψήφο – «Σε κίνδυνο η μυστικότητα και το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας»

ΚΚΕ: «Όχι» στην επιστολική ψήφο – «Σε κίνδυνο η μυστικότητα και το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας»

Την αντίθεσή του στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στη χώρα μας εκφράζει σε όλους τους τόνους το ΚΚΕ. Ο Περισσός προειδοποιεί ότι η εξέλιξη αυτή ανοίγει επικίνδυνο δρόμο για την παραβίαση της μυστικότητας της ψήφου.

Το ζήτημα για τη δυνατότητα ψήφου μέσω επιστολής ετέθη από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Πέμπτης 30 Νοεμβρίου 2023, ενόψει των ευρωεκλογών της άνοιξης του 2024, ενώ το σχέδιο της νομοθέτησης με τα επιμέρους στοιχεία εφαρμογής προωθείται από το υπουργείο Εσωτερικών.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης στο υπουργικό: Ανακοίνωσε επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές

Στους κινδύνους αλλοίωσης του εκλογικού σώματος και του ίδιου του εκλογικού αποτελέσματος έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα ο Περισσός, που μάλιστα ξεσκεπάζει σαν προσχηματική την τακτική της κυβέρνησης της ΝΔ που εμφανίζεται να κόπτεται για διευκολύνσεις και για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αποχής, την ίδια ώρα που μόλις πριν από λίγο καιρό στις βουλευτικές εκλογές απέρριψε την τροπολογία του ΚΚΕ για τη διευκόλυνση των εργαζομένων στον τουρισμό για να ψηφίζουν από τον τόπο εργασίας τους στα νησιά και αλλού.

Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι προτείνεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να μπορούν να ψηφίζουν με επιστολή όχι μόνο οι εκλογείς εξωτερικού, αλλά και εκλογείς εντός Ελλάδας-υπήρξε αναφορά σε όσους έχουν προβλήματα μετακίνησης, αδυναμία να παραστούν σε εκλογικά κέντρα κλπ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου χαρακτήρισε σε δημόσια παρέμβασή του στη «Ναυτεμπορική TV» ως αρνητική εξέλιξη τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, τονίζοντας με αυτό τον τρόπο θίγεται η αυτοπρόσωπη συμμετοχή στις εκλογές, όπως γίνεται μέσα στο εκλογικό παραβάν, ενώ αντίθετα στο σπίτι ή στον χώρο δουλειάς εκεί μπορούν να υπεισέλθουν πιέσεις, εκβιασμοί που οδηγούν σε παραβίαση της μυστικότητας, μέχρι και χειραγώγηση της ψήφου. Ο Γιάννης Γκιόκας τόνισε ότι στόχος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι να ανοίγει τον δρόμο χειραγώγησης της ίδιας της ψήφου ενώ παράλληλα με τον τρόπο αυτό «υποβιβάζεται η ίδια η έννοια της συμμετοχής σε μια εκλογική διαδικασία στο “ταχυδρομώ ένα φακελάκι”».

Μάλιστα, άμεσα, το μεσημέρι της Πέμπτης (30 Νοεμβρίου 2023) το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με την εξαγγελία του πρωθυπουργού στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου η κυβέρνηση της ΝΔ θέτει σε κίνδυνο τη μυστικότητα και το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας, αφού ο,τιδήποτε άλλο εκτός από την αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά τμήματα ανοίγει τον δρόμο για την άσκηση ακόμα πιο άμεσων πιέσεων και εκβιασμών στους ψηφοφόρους.

Ταυτόχρονα, η συμμετοχή του λαού στις εκλογές υποβιβάζεται στο επίπεδο της αποστολής ενός φακέλου.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τους απόδημους, πρόκειται για το επόμενο βήμα στην επιχείρηση αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος με τη δυνητική συμπερίληψη εκατομμυρίων ανθρώπων που -πέρα από συναισθηματικούς δεσμούς- δεν έχουν και κανένα δεσμό με την κοινωνική, πολιτική και οικονομική πραγματικότητα της χώρας, καμία υποχρέωση και θα το επηρεάζουν χωρίς να χρειάζεται να κάνουν το ελάχιστο, δηλαδή να πάνε στο εκλογικό τμήμα.

Όλα αυτά, μάλιστα, προωθούνται παρά την αρνητική διεθνή πείρα που υπάρχει. Η επίκληση των εποχικών εργαζομένων είναι όχι μόνο προσχηματική, αλλά και
προκλητική, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ πολύ πρόσφατα αρνήθηκε να επιλύσει το θέμα απορρίπτοντας την τροπολογία και προτάσεις που κατέθεσε το ΚΚΕ για τη διευκόλυνσή τους.

Εδώ και τώρα να πάρει πίσω την απαράδεκτη και επικίνδυνη εξαγγελία!».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter