Κοινοβουλευτική Ομάδα ΝΔ: Χωρίς Σαμαρά – Καραμανλή και όχι μόνο

Κοινοβουλευτική Ομάδα ΝΔ: Χωρίς Σαμαρά – Καραμανλή και όχι μόνο

Παρά το πανηγυρικό κλίμα που θέλησε να προσδώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση της Κ.Ο. ανήμερα των γενεθλίων της ΝΔ, τη διαδικασία επισκίασαν οι απουσίες των Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί -σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου- είχαν ενημερώσει ότι δεν θα παρευρεθούν. Αν και οι διαρροές συνεργατών του πρωθυπουργού δεν επιβεβαιώνονται πλήρως, ακόμα και έτσι να ήταν η γνωστοποίηση της απουσίας δεν σημαίνει απαραιτήτως πως αυτή είναι άνευ πολιτικής σημασίας. Ειδικά, όταν πρόκειται για μια συνεδρίαση με εσωκομματικούς συμβολισμούς και σε μία συγκυρία παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου με αρκετά ανοιχτά μέτωπα.

Διόλου τυχαίο ότι «μητσοτακικοί» βουλευτές έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι Σαμαράς και Καραμανλής δεν συνηθίζουν να παρευρίσκονται σε αυτές τις διαδικασίες. Ωστόσο, τα γεγονότα δεν φαίνεται να τους επιβεβαιώνουν, αφού δεν είναι λίγες οι συνεδριάσεις που έδωσαν κανονικά το «παρών». «Ο Κ. Καραμανλής συνήθιζε να ακούει την τοποθέτηση του πρωθυπουργού και στη συνέχεια να αποχωρεί» ανέφερε με νόημα «καραμανλικό» στέλεχος, ενώ και ο Αντ. Σαμαράς σπανίως απουσίαζε από τέτοιου είδους διαδικασίες.

Σε κάθε περίπτωση, η απουσία των «βαρόνων» του κόμματος έρχεται λίγες εβδομάδες μετά το κοινό τους γεύμα στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έλαβε χώρα έπειτα από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και με πρωτοβουλία του κ. Καραμανλή. Υπενθυμίζεται ότι αίσθηση είχαν προκαλέσει τα πλάνα που απεικόνιζαν τον Κ. Καραμανλή απαθή την ώρα που όλοι οι παρευρισκόμενοι χειροκροτούσαν όρθιοι τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Στη συνεδρίαση δεν συμμετείχαν τόσο η Όλγα Κεφαλογιάννη όσο και ο Κώστας Τζαβάρας. Η βουλευτής Α΄ Αθηνών είχε ενημερώσει το Μαξίμου πως αδυνατεί λόγω ταξιδιού, ενώ ο «γαλάζιος» βουλευτής Ηλείας, ο οποίος προκάλεσε πολλούς πονοκεφάλους στο κυβερνητικό επιτελείο με τις διαφοροποιήσεις του στη Θεσμών και Διαφάνειας αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, δεν συμμετείχε -κατά τις πληροφορίες του documentonews.gr- λόγω προγραμματισμένων εξετάσεων υγείας.

Από εκεί και πέρα, ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν επέτρεψαν και στους υπουργούς Νίκο Δένδια, Βασίλη Κικίλια, Νίκο Παναγιωτόπουλο και Χρήστο Σταϊκούρα να λάβουν μέρος στη συνεδρίαση της Κ.Ο.

Γκρίνια

Σε γενικές γραμμές η συζήτηση κύλησε ομαλά όταν έσβησαν οι κάμερες. Βέβαια, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι παρατηρήθηκαν οι λίγο – πολύ καθιερωμένες γκρίνιες. Παράπονα εξέφρασε ο Γιάννης Λοβέρδος, βάλλοντας κατά των υπουργών που είτε εκμεταλλεύονται το κυβερνητικό έργο για προσωπικό τους πολιτικό όφελος, είτε προχωρούν σε προεκλογικού τύπου συγκεντρώσεις την ώρα που ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει αποσαφηνίσει πως οι πρόωρες κάλπες δεν είναι πάνω στο τραπέζι.

Πάντως, οι… κακές γλώσσες σχολίαζαν πως η μουρμούρα του πρώην δημοσιογράφου αφορούσε το γεγονός ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα είναι υποψήφιος στην ίδια εκλογική περιφέρεια, έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσει τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Να σημειωθεί δε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε επιλέξει να κρατήσει την έδρα της περιφέρειας Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο «καραμανλικός» Ανδρέας Κουτσούμπας, ο οποίος έστρεψε τα πυρά του κατά «παραγοντίσκων» της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι -όπως φέρεται να είπε ο βουλευτής Βοιωτίας- πλασάρονται ως μεγαλοπαράγοντες κάνοντας επίκληση του ονόματος του πρωθυπουργού.

Από την πλευρά του, ο Κυρ. Μητσοτάκης φέρεται να συμμερίστηκε τα όσα στηλίτευσαν οι δύο βουλευτές, τονίζοντας αφενός ότι οι προεκλογικές εκδηλώσεις από υπουργούς πρέπει να σταματήσουν και αφετέρου πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παρουσιάζει εαυτόν ως εκλεκτό ενώ κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

Προβληματισμούς εξέφρασε και ο Γιώργος Βλάχος, ο οποίος διατύπωσε προσεκτικά την κριτική του σε σχέση με το γεγονός ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν επιδεικνύουν πρόθεση συνεργασίας με τους βουλευτές προκειμένου να βρεθεί λύση για διάφορα τοπικά ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών.

Επιπλέον, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής φέρεται να απευθύνθηκε και στους νέους βουλευτές της ΝΔ, λέγοντας με νόημα πως στο παρελθόν τα μέλη της Κ.Ο. της ΝΔ έπρεπε να… γνωρίζουν το καταστατικό του κόμματος απ΄ έξω.

«Κερδίσαμε την ιδεολογική μάχη για τα ΑΕΙ»

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης έθεσε εκ νέου το ζήτημα της κυβερνητικής διαχείρισης αναφορικά με τα ΑΕΙ. Ειδικότερα, φέρεται να υπογράμμισε ότι υπάρχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για να γίνουν σημαντικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του documentonews.gr, παρέθεσε τρία επιχειρήματα για να στηρίξει τη θέση του. Πρώτον, υποστήριξε ότι η ΝΔ έχει κερδίσει τη συγκεκριμένη ιδεολογική μάχη. Δεύτερον, υπάρχουν οι απαιτούμενοι οικονομικοί πόροι. Και τρίτον, η αυτοδυναμία της ΝΔ αποτελεί εχέγγυο υλοποίησης των επιδιωκόμενων αλλαγών.

Επί τη ευκαιρία, τη Δευτέρα, μετά τον αγιασμό στην Ολομέλεια της Βουλής εξαιτίας της έναρξης της νέας κοινοβουλευτικής συνόδου, δεν ήταν λίγοι όσοι εντόπισαν το τετ-α-τετ που είχε ο Κων. Κυρανάκης με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.

Κατά τις πληροφορίες, τα δύο «γαλάζια» στελέχη έβαλαν τέλος στην παρεξήγηση που πήγε να δημιουργηθεί μετά τις δηλώσεις του βουλευτή για την πανεπιστημιακή αστυνομία και τη σχετική απάντηση του υπουργού στο briefing, δίνοντας εκατέρωθεν εξηγήσεις πως δεν υπάρχει τίποτα προσωπικό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter