Κορονοϊός: ΗΠΑ και Καναδάς ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς

Κορονοϊός: ΗΠΑ και Καναδάς ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς

Μετά τη Βρετανία και τη Ρωσία, σειρά παίρνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και ο Καναδάς όπου ξεκινάνε οι εμβολιασμοί κατά της covid-19.

Το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, που θα έρθει και στην Ε.Ε. συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, μαζί με τα εμβόλια των υπόλοιπων εταιρειών (μεταξύ των οποίων AstraZeneca/πανεπιστημίου Οξφόρδης, Moderna), θα βρίσκεται από σήμερα Δευτέρα σε νοσοκομεία των ΗΠΑ και Καναδά, όπου και θα αρχίσει ο εμβολιασμός αρχικά στο υγειονομικό προσωπικό, σε ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας και σε πιο ευπαθείς ομάδες.

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου υπολογίζεται ότι θα έχουν εμβολιαστεί στις ΗΠΑ περισσότερα από 100 εκατομμύρια άτομα, ήτοι το 30% του πληθυσμού, σύμφωνα με τον δρ. Μονσέφ Σλάουι, επικεφαλής του αμερικανικού προγράμματος για την ανάπτυξη εμβολίων, ενώ ο ίδιος προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα έχουν περί τα 40 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων Pfizer και Moderna έως το τέλος του 2020. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στις ΗΠΑ δεν πρόκειται να εμβολιαστεί πριν από την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2021.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η κορυφαία ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ, ενέκρινε αργά το βράδυ της Παρασκευής το εμβόλιο των δύο δόσεων της Pfizer/BioNTech για χρήση και η φαρμακοβιομηχανία θα διανείμει αρχικά 25 εκατ. δόσεις πριν από το τέλος του έτους, καλύπτοντας 12,5 εκατομμύρια άτομα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ήταν σε εξέλιξη στην Αμερική μία τιτάνια προσπάθεια μεταφοράς από την εγκατάσταση παραγωγής της Pfizer στο Καλαμαζού του Μίσιγκαν σε αεροπλάνα που θα τα μετέφεραν σε κόμβους αεροπορικών φορτίων της United Parcel Service ή της FedEx και από εκεί θα διανέμονταν με φορτηγά ή αεροπορικώς σε ειδικές εγκαταστάσεις σε 145 σημεία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το CNN, νοσοκομεία και φαρμακεία θα πρέπει να αρχίζουν να εφοδιάζονται τα εμβόλια  χωρίς προβλήματα σε σταθερή βάση, ενώ υπάρχει το άγχος του πώς θα γίνει σωστά η δεύτερη δόση του εμβολιασμού χωρίς καθυστερήσεις και κενά.

Άδεια τα ταμεία

Αν και οι Αμερικανοί, στην πλειοψηφία τους, περιμένουν με μεγάλη ανακούφιση το εμβόλιο, ένα άλλο εμπόδιο που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αρχές είναι το υπέρογκο κόστος του εμβολίου όπου θα κοστίσει δισεκατομμύρια στις αμερικανικές πολιτείες, χρήματα τα οποία δεν διαθέτουν στο ταμείο της, όπως επισημαίνει η «Wall Street Journal». «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρέχει εμβόλια και ορισμένες προμήθειες, αλλά οι πολιτείες πρέπει να προσλάβουν υγειονομικό προσωπικό και να δημιουργήσουν κέντρα εμβολιασμού» επισημαίνει. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter