Κορονοϊός: «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου για τα αυξημένα κρούσματα – Τι εξήγησε για τα τεστ (Video)

Κορονοϊός: «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου για τα αυξημένα κρούσματα – Τι εξήγησε για τα τεστ (Video)

Καμπανάκι για την έξαρση του κορονοϊού, κρούει ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα έχουμε περίπου 1.000 εισαγωγές και 50 νεκρούς κάθε εβδομάδα. Ο ίδιος μάλιστα εξήγησε γιατί τα τεστ αργούν να δείξουν, εάν υπάρχουν συμπτώματα, ότι είναι θετικά.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, «Όταν κηρύσσεται η λήξη μιας πανδημίας, δεν σημαίνει ότι ο ιός εξαφανίζεται, εξαϋλώνεται. Σημαίνει ότι πάμε στην επόμενη φάση, την ενδημική, που πρέπει να μάθουμε για αρκετό χρονικό διάστημα, άγνωστο πόσο, να συμβιώνουμε με τον ιό. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι κάποιες φορές θα κάνει ο ιός εξάρσεις και κάποιες φορές θα κάνει υφέσεις. Όταν είμαστε σε μια έξαρση σχετική, θα πρέπει λίγο να αλλάζουμε τη συμπεριφορά μας. Τώρα, εδώ και ένα μήνα τουλάχιστον, είμαστε σε ένα αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Έχουμε περίπου 1.000 εισαγωγές την εβδομάδα και δυστυχώς 50 νεκρούς περίπου κάθε εβδομάδα».

«Όταν έχουμε κάποιο σύμπτωμα ή κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στο περιβάλλον μας με το οποίο έχουμε έρθει σε επαφή, πρέπει όλοι να κάνουμε δύο και τρία τεστ για να δούμε αν είμαστε θετικοί, γιατί αν είμαστε θετικοί και είμαστε νέοι, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να τροποποιήσουμε τη συμπεριφορά μας, να φορέσουμε μάσκα, να μην πάμε στο πάρτι του φίλου, να τους κολλήσουμε όλους ή όσους παραπάνω μπορούμε. Αν είμαστε όμως ηλικιωμένοι ή αν ανήκουμε σε ευπαθείς ομάδες, πρέπει να διαγνώσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται για να μπορούμε να είμαστε μέσα στο πρώτο πενθήμερο από τη διάγνωση, ώστε να μπορούμε να πάρουμε τα χάπια, τα αντιικά, που μειώνουν πάρα μα πάρα πολύ την πιθανότητα να πάμε στο νοσοκομείο. Και βέβαια πλέον έχουμε και ένα πάρα πολύ σημαντικό όπλο – σύμμαχο το καινούργιο, το ολοκαίνουργιο εμβόλιο, το οποίο είναι με την ήδη δοκιμασμένη σε δισεκατομμύρια ανθρώπους και δόσεις τεχνολογία του mRNA, αλλά είναι ολοκαίνουργιο, σχεδιασμένο να αντιμετωπίζει τα στελέχη που κυκλοφορούν σήμερα, τον Kraken δηλαδή που είναι το κυρίαρχο στέλεχος στην Ελλάδα».

Τι είπε για τα τεστ

«Αυτό το τεστ, το αντιγονικό που κάνουμε χρειάζεται να έχει μια συγκεκριμένη ποσότητα ο ιός για να βγει θετική. Όταν ξεκινάμε τη νόσο στην αρχή αυτό δεν βγαίνει θετικό. Αν κάνατε το μοριακό τεστ θα έβγαινε πολύ πιο γρήγορα. Τίποτα δεν βγαίνει αμέσως. Αν υπάρχουν δύο ή τρεις ιοί στο αναπνευστικό σας δεν θα βγει θετικό. Πολλαπλασιάζεται ο ιός όσο αυξάνεται η συγκέντρωση και η πιθανότητα το τεστ να βγει θετικό αυξάνεται. Και βεβαίως κάθε φορά που κάνουμε ένα μπορεί να μην έχουμε πάρει και τέλεια το δείγμα, μπορεί να μη λειτούργησε τέλεια το τεστ, γι’ αυτό και ποτέ ένα και μόνο ένα τεστ δεν μας εξασφαλίζει ότι δεν έχουμε νόσο εκτός αν βγει με τη μία θετικό, οπότε είμαστε σίγουροι ότι ναι, έχουμε νόσο».

 

Μυστικά & Documento

10/12/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter