Κορονοϊός: Την άρση των μέτρων από 1η Μαΐου συζητά η Επιτροπή – Ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων λόγω Πάσχα

Κορονοϊός: Την άρση των μέτρων από 1η Μαΐου συζητά η Επιτροπή – Ανησυχία  για αύξηση των κρουσμάτων λόγω Πάσχα

Συνεδριάζει ξανά σήμερα Πέμπτη, λίγες ημέρες μετά το Πάσχα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να εξετασούν τα επιδημιολογικά δεδομένα ενόψει της άρσης των μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού από την 1η Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι από την Κυριακή 1η Μαΐου αίρονται σχεδόν όλοι οι περιορισμοί αφού αίρεται η επίδειξη του πιστοποιητικού νόσησης και εμβολιασμού σε όλους τους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους οι οποίοι θα λειτουργούν μάλιστα στο 100% της χωρητικότητάς τους.

Αρκετοί ειδικοί εμφανίζονται διστακτικοί ωστόσο, ως προς την νέα αυτή χαλάρωση των μέτρων ιδίως αμέσως μετά το Πάσχα, καθώς είναι πολύ πιθανό να υπάρξει νέα αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες λόγω της μεγάλης κινητικότητας των πολτών την εορταστική περίοδο. Ήδη, χθες Τετάρτη με την αύξηση του αριθμού των τεστ μετά τις γιορτές είχαμε και διπλασιασμό των κρουσμάτων και συγκεκριμένα αύξηση κατά 6.760 κρούσματα. Η Επιτροπή καλείται να εξετάσει τα δεδομένα και όλες τις λεπτομέρειες ώστε η μετάβαση στην «επόμενη μέρα» να γίνει όσο πιο ομαλά είναι δυνατόν.

Ένα ακόμη ζήτημα που θα απασχολήσει τους ειδικούς είναι η χρήση της μάσκας, καθώς αναμένεται να καταργηθεί από την 1η Ιουνίου του 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιστήμονες προσανατολίζονται να ζητήσουν την διατήρησή της χρήσης στις υγειονομικές δομές, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά ενδεχομένως και στους υπαλλήλους που εργάζονται στην εστίαση.

Νέο πρωτόκολλο θα ισχύει όμως και για τα σχολεία από την ερχόμενη Δευτέρα αφού σε self test θα υποβάλλονται με την επαναλειτουργία των σχολείων, μόνο οι μαθητές που παρουσιάζουν συμπτώματα.

Τα μέτρα που καταργούνται από 1η Μαΐου

-Το πιστοποιητικό εμβολιασμού από 01.05.22 έως 31.08.22 παύει να ισχύει σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοικτούς.

-Θα επανεξεταστεί η επίδειξη του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα.

-Καταργούνται τα τακτικά self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

-Ορίζεται ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους χώρους εργασίας.

-Από 01.05 έως 31.08 επανέρχεται η λειτουργία όλων των χωρών στο 100%.

– Έως 31.05.22 παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, ενώ από την επόμενη μέρα, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν μάσκα σε κλειστούς χώρους.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter