Κρεμλίνο: Διαψεύδει δημοσίευμα της Wall Street Journal περί δολοφονίας Πριγκόζιν από το «δεξί χέρι» του Πούτιν

Κρεμλίνο: Διαψεύδει δημοσίευμα της Wall Street Journal περί δολοφονίας Πριγκόζιν από το «δεξί χέρι» του Πούτιν

Το Κρεμλίνο διέψευσε κατηγορηματικά δημοσίευμα της Wall Street Journal που ανέφερε ότι ο θάνατος του Γεβγκένι Πριγκόζιν, αφεντικού της μισθοφορικής εταιρείας Βάγκνερ, σε αεροπορικό δυστύχημα το περασμένο καλοκαίρι, είχε ενορχηστρωθεί από τον ρώσο αξιωματούχο ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ.

Το δημοσίευμα

Η WSJ ανέφερε ότι το ιδιωτικό τζετ του Πριγκόζιν καταρρίφθηκε από μια μικρή βόμβα που τοποθετήθηκε κάτω από το ένα φτερό. Στο ρεπορτάζ της επικαλείται ανώνυμους αξιωματούχους των δυτικών μυστικών υπηρεσιών και έναν πρώην αξιωματικό των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Δείτε επίσης: Ρωσία: Φουντώνουν τα σενάρια με το θάνατο του Πριγκόζιν

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημείωσε ότι είχε δει την ιστορία, αλλά δεν θα το σχολιάσει, προτού προσθέσει: «Τελευταία, δυστυχώς, η Wall Street Journal αγαπά πολύ την παραγωγή pulp μυθοπλασίας».

Ποιος είναι ο Πατρούσεφ

Ο Πατρούσεφ, 72 ετών, είναι πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας FSB, ο οποίος τώρα υπηρετεί ως γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και θεωρείται ένας από τους σκληροπυρηνικούς με τη μεγαλύτερη επιρροή μεταξύ των στενών συμβούλων του Πούτιν. Οι δυο τους γνωρίζονται από τότε που εργάζονταν μαζί στη σοβιετική KGB στο Λένινγκραντ -τώρα Αγία Πετρούπολη- ήδη από τη δεκαετία του 1970.

Το ιστορικό μιας πτώσης

Ο Πριγκόζιν, επικεφαλής της ομάδας μισθοφόρων Βάγκνερ που πολέμησε για τη Ρωσία στην Ουκρανία, διεξήγαγε μια μακροχρόνια διαμάχη με το αμυντικό κατεστημένο που κορυφώθηκε σε μια ξεκάθαρη ανταρσία στα τέλη Ιουνίου. Τελείωσε γρήγορα, αλλά θεωρήθηκε ευρέως ως μια σοβαρή πρόκληση για την εξουσία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, που κρατά εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια.

Ο Πριγκόζιν πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα ακριβώς δύο μήνες αργότερα. Το Κρεμλίνο είχε προηγουμένως απορρίψει ως «απόλυτο ψέμα» την πρόταση ότι σκοτώθηκε με εντολή του Πούτιν. Ο Πούτιν υποστήριξε τον Οκτώβριο ότι η συντριβή προκλήθηκε από χειροβομβίδες που εξερράγησαν μέσα στο αεροσκάφος. Άλλοι εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης: δύο άλλες κορυφαίες προσωπικότητες του Βάγκνερ, οι τέσσερις σωματοφύλακες του Πριγκόζιν και ένα τριμελές πλήρωμα.

Διαβάστε επίσης: Υπαινιγμοί Πούτιν για τη μοιραία πτήση του Πριγκόζιν – Σφοδρές αντιδράσεις από τη Wagner

Πούτιν: Θραύσματα χειροβομβίδας στο πτώμα του Πριγκόζιν

Ζελένσκι: Ο Πούτιν σκότωσε τον Πριγκόζιν

Η επόμενη μέρα μετά τον Πριγκόζιν

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter