Κύπρος: Ελπίδες ότι την Κυριακή ανοίγει ανθρωπιστικός διάδρομος Λάρνακας-Γάζας

Κύπρος: Ελπίδες ότι την Κυριακή ανοίγει ανθρωπιστικός διάδρομος Λάρνακας-Γάζας
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von Der Leyen, αριστερά, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, κέντρο, και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος περπατούν μετά από συνέντευξη Τύπου στο Κοινό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα, Κύπρος, στις 8 Μαρτίου 2024. Η φον ντερ Λάιεν βρίσκεται στην Κύπρο για να επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Λάρνακας, από όπου ελπίζεται ότι σύντομα θα αρχίσουν να αναχωρούν πλοία για τη Γάζα για να παραδώσουν βοήθεια, εν μέσω της αυξανόμενης διεθνούς υποστήριξης για την κυπριακή πρωτοβουλία να δημιουργηθεί ένας θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος προς τον παλαιστινιακό θύλακα που απέχει περίπου 240 μίλια (386 χιλιόμετρα). (AP Photo/Marcos Andronicou)

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα στην Κύπρο ότι ελπίζει πως θα καταστεί δυνατό να ανοίξει μεθαύριο, Κυριακή, ένας διάδρομος, ο οποίος θα επιτρέψει να διοχετευθεί ανθρωπιστική βοήθεια από την Κύπρο προς τη Λωρίδα της Γάζας, που σπαράσσεται από τον πόλεμο.

«Είμαστε πολύ κοντά στο άνοιγμα αυτού του διαδρόμου, με λίγη τύχη αυτή την Κυριακή», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν κατά την επίσκεψή της στο λιμάνι της Λάρνακας μαζί με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Εγκαινιάζουμε αυτό το θαλάσσιο διάδρομο της Κύπρου μαζί, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ακόμα.

Το Ρόιτερς σημειώνει πως μια οργάνωση αρωγής, η World Central Kitchen (WCK) συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή τρόφιμα στη Λάρνακα για τον πληθυσμό της Γάζας με υποστήριξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Θετικό το Ισραήλ

Η ισραηλινή κυβέρνηση “χαίρεται” για το προσεχές άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου ανάμεσα στην Κύπρο και τη Λωρίδα της Γάζας, που βρίσκεται αντιμέτωπη με δριμεία ανθρωπιστική κρίση έπειτα από πέντε μήνες πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, όπως ανέφερε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

“Η κυπριακή πρωτοβουλία θα επιτρέψει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας (που εισέρχεται) στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από έλεγχο ασφαλείας που ανταποκρίνεται στις ισραηλινές προδιαγραφές”, ανέφερε ο Λιόρ Χάιατ σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» ΗΠΑ: Ανακοινώνει τη δημιουργία λιμανιού στη Γάζα για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια

Κύπρος: Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Κόλιν Στιούαρτ θεωρεί αναγκαία μια άμεση επίλυση του Κυπριακού

Κίνα: Γεωπολιτική ανάλυση από τον ΥΠΕΞ – Τι είπε για Ρωσία, Ουκρανία, Γάζα, Ταϊβάν και πιθανούς πολέμους

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter