Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Ανασχηματισμός των αποτυχημένων και… της Δόμνας

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Ανασχηματισμός των αποτυχημένων και… της Δόμνας

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά, καθώς έχουμε την επιστροφή δύο υπουργών σε πόστα που είχαν δοκιμαστεί και είχαν αποτύχει, όπως ο Άδωνης Γεωργιάδης στο υπουργείο Υγείας και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την αναβάθμιση της Δόμνας Μιχαηλίδου, η οποία με δηλώσεις της τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, και την άρνηση του Θεόδωρου Ρουσόπουλου να αναλάβει χαρτοφυλάκιο. Ταυτόχρονα, ο ανασχηματισμός αναδεικνύει το πρόβλημα ασφάλειας που αδυνατεί να λύσει η κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτυχίας αποτελεί η επιστροφή του Άδωνη Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας, όπου την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά (2013) είχε δοκιμαστεί στο ίδιο πόστο, με αποτέλεσμα η υποβάθμιση τη υγείας να λάβει επικίνδυνες διαστάσεις. Ποιος δεν θυμάται άλλωστε το 5ευρω για να μπει κάποιος πολίτης στο νοσοκομείο.

Διαβάστε επίσης: Αδωνης Γεωργιάδης υπουργός Υγείας: Εβαλαν τον… λύκο να φυλάει τα πρόβατα

Επίσης, η επιστροφή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, φέρνει μνήμες ακραίου αυταρχισμού, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον ξυλοδαρμό πολιτών στη Νέα Σμύρνη, αλλά και το κυνήγι «εφήβων» από αστυνομικούς, επειδή παρακολουθούσαν την ταινία «Τζόκερ». Υπενθυμίζεται, ότι στα βίαια περιστατικά στη Νέα Σμύρνη είχε συλληφθεί και ο επονομαζόμενος «Ινδιάνος», ο οποίος βρισκόταν επτά μήνες στη φυλακή, χωρίς κανένα στοιχείο.

Παράλληλα, επί θητείας του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στις 9 Απριλίου του 2021, η ελληνική κοινή γνώμη σοκαρίστηκε από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Η δολοφονία είχε γίνει μέρα μεσημέρι έξω από το σπίτι του στον Άλιμο. Δύο εκτελεστές που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα τον γάζωσαν µε δέκα σφαίρες.

Η δολοφονία του «Καπέ»

Επίσης, στις 9 ∆εκεµβρίου 2020 δολοφονήθηκε µε 28 σφαίρες στην οδό Υµηττού στα Βριλήσσια ο 56άχρονος ∆ηµήτρης Καπετανάκης, γνωστός ως «Καπές». Σύµφωνα µε ενηµερωτικό δελτίο της ΕΥΠ, ο Καπετανάκης –διατηρούσε επαφές µε τον Καραϊβάζ– είχε συλληφθεί κατά το παρελθόν µε κατηγορίες για παράνοµη βία, περί όπλων, ένοπλη ληστεία, εγκληµατική οργάνωση, επικίνδυνη σωµατική βλάβη, εκβίαση, µαστροπεία κατά συναυτουργία, σωµατεµπορία, νοµιµοποίηση εσόδων από εγκληµατικές δραστηριότητες, µεταφορά παράνοµων αλλοδαπών και δολοφονία.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επί θητείας του απασχόλησε πολύ έντονα την κοινωνία λόγω της αστυνομικής αυθαιρεσίας, του αυταρχισμού και της ανασφάλειας που ένιωθαν οι πολίτες.

Διαβάστε επίσης: Χρυσοχοΐδης στο Προστασίας του Πολίτη: Το 2021 αποπέμφθηκε ως «αποτυχημένος», το 2023 επιστρέφει «ξεθωριασμένος»

Επίσης, η απομάκρυνση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από το υπουργείο Υγείας δείχνει και την απόλυτη αποτυχία στο δημόσιο σύστημα υγείας. Η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται λίγες μέρες μετά τον σάλο που προκλήθηκε, από  τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας από το γλέντι στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός».

Παράλληλα, σε πανελλαδικό επίπεδο το ΕΣΥ έχει καταρρεύσει, καθώς υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ιατρούς, υγειονομικό προσωπικό και σε εξοπλισμό.

Η άρνηση του Ρουσόπουλου να πάρει υπουργείο

Λίγες ώρες πριν ανακοινωθούν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήματα, ένα από τα ονόματα που ακουγόταν πολύ έντονα για υπουργοποίηση, ήταν και αυτό του Θοδωρή Ρουσόπουλου, όμως στις επίσημες ανακοινώσεις το συγκεκριμένο όνομα έλειπε.

Σύμφωνα με «πολιτικά πηγαδάκια» ο Ρουσόπουλος αρνήθηκε την ανάληψη υπουργικών καθηκόντων, προκαλώντας ανησυχία στο Μαξίμου. Το επιχείρημα περί των ευθυνών του Συμβούλιο της Ευρώπης είναι απλά μία δικαιολογία από διαρροές του Μαξίμου, ώστε να μη αποτυπωθούν οι αντιθέσεις στη δημόσια σφαίρα.

Αναβάθμιση της Δόμνας Μιχαηλίδου

Αίσθηση επίσης προκαλεί και η αναβάθμιση της Δόμνας Μιχαηλίδου, η οποία αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας. Η κ. Μιχαηλίδου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με δημόσιες τοποθετήσεις της, όπως με τα χιλιόμετρα που πρέπει να κάνουν τα παιδιά για να πηγαίνουν στο σχολείο αλλά και με τη δημοσιοποίηση προσωπικών ευαίσθητων δεδομένων, που αφορούσαν την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό.

Επίσης, μνημειώδης είναι η αναφορά της Δόμνας Μιχαηλίδου στο έπος του 1940, όπου μιλούσε για εθελοντισμό, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις.

Αποτυχία «διαρκείας» στο ζήτημα της ασφάλειας

Πριν λίγες μέρες ένας νέος αστυνομικός 31 χρονών έχασε την ζωή του, διότι στις 7 Δεκεμβρίου είχε χτυπηθεί από ναυτική φωτοβολίδα στον μηρό έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη, κατά τη διάρκεια επεισοδίων μεταξύ οπαδών του Ολυμπιακού και της αστυνομίας στο περιθώριο αγώνα βόλεϊ μεταξύ της ομάδας του Πειραιά και του Παναθηναϊκού.

Τον Αύγουστο δολοφονήθηκε ο Μιχάλης Κατσούρης από ναζί Κροάτες χούλιγκαν, που διέσχισαν ολόκληρη την χώρα ανενόχλητοι για να φτάσουν στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στις αρχές του 2022 ο 19χρονος Άλκης Καμπανός δολοφονήθηκε από ομάδα οπαδών στη Θεσσαλονίκη.

Και στις τρεις περιπτώσεις ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε ότι θα χτυπήσει συθέμελα την οπαδική βία, όμως δύο χρόνια μετά δεν έχει επέλθει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η «καρατόμηση» Οικονόμου και τα μεγάλα ποδοσφαιρικά συμφέροντα

Η απομάκρυνση του Γιάννη Οικονόμου αποτελεί ομολογία αποτυχίας στο ζήτημα της ασφάλειας, την οποία η κυβέρνηση είχε κάνει σημαία και προεκλογικά.

Παράλληλα, το προηγούμενο διάστημα ο Γιάννης Οικονόμου, λόγω και των μεγάλων πιέσεων ήρθε σε σύγκρουση με μεγάλα ποδοσφαιρικά συμφέροντα, που εμπλέκονται σε σημαντικές θέσεις στο ποδόσφαιρο. Με την απόφαση του πρωθυπουργού να τον «ξηλώσει» από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ποδοσφαιρικοί παράγοντες «αισθάνονται» πιο ήσυχοι.

Με τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν σήμερα στο κυβερνητικό σχήμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να διώξει από πάνω του, τις πολιτικές ευθύνες για το καθεστώς ανασφάλειας που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία, αλλά και το τεράστιο ζήτημα της κατάρρευσης του ΕΣΥ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στα δημοσκοπικά ευρήματα, το ζήτημα της ασφάλειας και υγείας, ιεραρχούνται πολύ ψηλά από τους πολίτες.

Διαβάστε επίσης: Κασσελάκης: Ο Μητσοτάκης να διαγράψει τον Συρίγο, αλλιώς αποδεικνύει ότι είναι ο «λαγός» του

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter