Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Μία ημέρα πριν τη διάλυση της Βουλής ορίζει την Ειδική Επιτροπή για τα ΜΜΕ

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Μία ημέρα πριν τη διάλυση της Βουλής ορίζει την Ειδική Επιτροπή για τα ΜΜΕ

Μόλις μια μέρα πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη σπεύδει να δώσει το πράσινο φως για να συγκροτηθεί η ειδική Επιτροπή για την κρίση περί τήρησης ή μη των αρχών της δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας.

Το Μαξίμου έρχεται να εφαρμόσει ρύθμιση του νόμου 5005/2022, ο οποίος είχε καταγγελθεί, κατά την ψήφισή του το 2022, από κόμματα της αντιπολίτευσης ως προσπάθεια ελέγχου και ασφυξίας των ΜΜΕ από την κυβέρνηση. Ο νόμος περιλαμβάνει ζητήματα δημοσιότητας και διαφάνειας στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, τη σύσταση ηλεκτρονικών μητρώων εντύπου και ηλεκτρονικού Τύπου και διατάξεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης ( Γ.Γ.Ε.Ε.).

Η υπουργική απόφαση που παρουσιάζει το documentonews.gr αφορά στη συγκρότηση της Ειδικής Επιτροπής για την τήρηση των αρχών της δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας . H Επιτροπή αυτή βασίζεται στο άρθρο 25 του νόμου 5005/2022, το οποίο λίγο προτού ψηφιστεί είχε τροποποιηθεί σε σχέση με την αρχική εκδοχή του, υπό το βάρος αντιδράσεων δημοσιογραφικών ενώσεων και άλλων φορέων.


Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ,  Γιάννης Οικονόμου, την ώρα που δίνει τη σκυτάλη του κυβερνητικού εκπροσώπου για να μετέχει ως υποψήφιος της ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, υπέγραψε την απόφαση με τα πρόσωπα που θα συγκροτούν την 9μελή Ειδική Επιτροπή η οποία θα γνωμοδοτεί για ζητήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αναφορικά με καταγγελίες για Μέσα του έντυπου ή ηλεκτρονικού τύπου οι οποίες υποβάλλονται στη Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης της Γ.Γ.Ε.Ε.

Η Επιτροπή αυτή διατυπώνει εγγράφως απλή γνώμη εντός 10 ημερών από τότε που περιήλθε σε γνώση της η κρινόμενη υπόθεση και ακολούθως διαβιβάζει τον σχετικό φάκελο στη Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης, η οποία εκδίδει απόφαση περί διαγραφής ή μη της επιχείρησης από τα Μητρώα (εντύπου ή ηλεκτρονικού Τύπου).

Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Γιάννης Οικονόμου ( Αρ. πρωτ.: 4327/21.4.2023), η Επιτροπή για την τήρηση των αρχών της δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας του άρθρου 25 του ν. 5005/2022 (Α’ 236) αποτελείται από 9 μέλη, με τα αναπληρωματικά τους που είναι τα εξής:

1. Παναγιώτης Καραγιάννης, Πρόεδρος του Ιδρύματος «Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Βασιλείου Μπότση», ως Προέδρος, με αναπληρωτή τον Γεώργιο Κουράση, μέλος του Ιδρύματος «Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Βασιλείου Μπότση».

2. Μαρίνα Ρήγου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως Αντιπρόεδρος, με αναπληρωτή τον Στυλιανό Παπαθανασόπουλο, Καθηγητή του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

3. Ελένη Βουλτσίδου, μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (Ε.Σ.Η.Ε.Α.), ως μέλος, με αναπληρώτρια την Δήμητρα Γκουντούνα του Ευαγγέλου, μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (Ε.Σ.Η.Ε.Α.).

4. Νικόλαος Ασλανίδης, δημοσιογράφος, μέλος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης (Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ.), ως μέλος, με αναπληρωτή τον Πέτρο Τανακάκη, δημοσιογράφο, μέλος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης (Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ.).

5. Νικόλαος Ελευθερόγλου, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.), ως μέλος, με αναπληρωτή τον Δημήτριο Μανιάτη , μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.).

6. Παναγιώτης Μπόμης, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝ.Ε.Δ.), ως μέλος, με αναπληρωτή τον Δημήτριο Ηλιόπουλο, Αντιπρόεδρο της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝ.Ε.Δ.).

7. Σωκράτης Τσιχλιάς, δημοσιογράφος, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.), ως μέλος, με αναπληρώτρια την Καλλιόπη (Πόπη) Διαμαντάκου, δημοσιογράφο, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.).

8. Αναστάσιος Μπούρας, Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (Ε.Ι.Η.Ε.Α.), ως μέλος, με αναπληρωτή τον Δημήτριο Στεφανάκη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (Ε.Ι.Η.Ε.Α.).

9. Αντώνιος Μουντάκης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (Ε.Ι.Ε.Τ.), ως μέλος, με αναπληρωτή τον Άγγελο Βασίλαινα, Ταμία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (Ε.Ι.Ε.Τ.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της Επιτροπής δεν λαμβάνουν για τη συμμετοχή τους στην Επιτροπή οποιαδήποτε αμοιβή ή αποζημίωση. Η θητεία των μελών της Επιτροπής είναι διετής. Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής θα πραγματοποιούνται στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter