Le Monde: Κόμματα και ψηφοδέλτια μουσουλμάνων με σύνθημα την «Ελεύθερη Παλαιστίνη» στις Ευρωεκλογές

Le Monde: Κόμματα και ψηφοδέλτια μουσουλμάνων με σύνθημα την «Ελεύθερη Παλαιστίνη» στις Ευρωεκλογές
Διαδηλωτής φοράει μάσκα προσώπου που γράφει "Ελεύθερη Παλαιστίνη" κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους, στο Παρίσι, Τετάρτη 12 Μαΐου 2021. (AP Photo/Thibault Camus)

Τα ευρωπαϊκά μουσουλμανικά κόμματα και κινήματα που σήμερα ομαδοποιούνται υπό το σύνθημα «Ελεύθερη Παλαιστίνη» σχεδιάζουν να παρουσιάσουν ψηφοδέλτια στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για τις συνέπειες του πολέμου στη Γάζα και να ζητήσουν πιο σθεναρή δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι του Ισραήλ.

Ξεκινώντας από τη Γαλλία με την Union des démocrates musulmans de France (UDMF), μια μικρή ομάδα που ισχυρίζεται ότι τοποθετείται στην κεντροαριστερά και αυτοπροσδιορίζεται ως αντισιωνιστική και αντιιμπεριαλιστική.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, η δράση πρόκειται να επεκταθεί στη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες, τη Σουηδία, την Ισπανία και, ίσως, το Βέλγιο και την Ελλάδα.

Κατά την παρουσίαση, χθες στις Βρυξέλλες, του προγράμματος του συνασπισμού, του οποίου το όνομα δεν έχει ακόμη καθοριστεί, ο ιδρυτής της UDMF Νατζίμπ Αζεργκουί, αναφερόμενος στο παλαιστινιακό ζήτημα, κάλεσε την Ευρώπη «να είναι συνεπής με τις υποσχέσεις της για ειρήνη στην ήπειρο και στον κόσμο» και εξέφρασε την πεποίθηση, ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ, πρέπει να επιβάλει κυρώσεις εναντίον του προκειμένου να πιέσει για μια λύση στη σύγκρουση μέσω διαπραγματεύσεων».

Σύμφωνα με την Le Monde ο συνασπισμός ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει την ιδέα μιας λύσης δύο κρατών, η οποία παραμένει το επίσημο δόγμα των 27, αλλά, όπως τονίζει, για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται διάλογος μεταξύ των διαφόρων εμπλεκόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς. «Μπορούμε να πούμε ότι είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά είτε καταδικάζουμε τους πάντες είτε συγκεντρώνουμε όλους γύρω από ένα τραπέζι για να πετύχουμε», είπε ο Αζεργκουί

Ερωτηθέντες για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023, παράγοντες του κόμματος από την Γερμανία και την Σουηδία απάντησαν ότι τις καταδικάζουν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «αυτές οι ενέργειες προέκυψαν από εβδομήντα πέντε χρόνια καταπίεσης».

Διαβάστε επίσης:

Πάπας Φραγκίσκος: Ο πόλεμος αποτελεί πάντα ήττα

Ευρωεκλογές: Άνοδος της ακροδεξιάς και κατάρρευση Πρασίνων και Φιλελευθέρων σύμφωνα με δημοσκόπηση

Liberation: Ποιος μπορεί να διαδεχθεί τον Αμπάς στην Παλαιστίνη;

Αποστομωτική απάντηση της δημοσιογράφου μετά το σπρώξιμο του Ράμα: Λυπάμαι που έγινα εγώ η είδηση και όχι η απάντηση

Γαλλία: Το πουλέν της Λεπέν

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter