Λειτουργικά κέρδη πάνω από €1 δισ. για την Mytilineos

Λειτουργικά κέρδη πάνω από €1 δισ. για την Mytilineos

Σε νέα ιστορικά υψηλά βρέθηκαν τα κέρδη του Ομίλου Mytilineos το 2023, καθώς τα EBITDA ξεπέρασαν για πρώτη φορά το 1 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 600 εκατ. παρά την πτώση του κύκλου εργασιών συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά λόγω της υποχώρησης των τιμών της ενέργειας.

Σύμφωνα με τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα που ο Ομιλος Mytilineοs ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα (πρώτος από όλες τις ελληνικές εισηγμένες), ο κύκλος εργασιών ανήλθε το 2023 σε 5,49 δισ. ευρώ έναντι 6,3 δισ. το 2022 με μείωση 13%, τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 23% στα 1,01 δισ. ευρώ έναντι 823 εκατ. το 2022, ενώ τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 623 εκατ. ευρώ, με αύξηση κατά 34% σε σχέση με το 2022. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα διανείμει μέρισμα 1,5 ευρώ ανά μετοχή.

Οι επιδόσεις αυτές επιτεύχθηκαν με οδηγό τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και με τη συνδρομή τόσο της προμήθειας ρεύματος και φυσικού αερίου όσο και των σταθερά υψηλών επιδόσεων του κλάδου των μετάλλων, τονίζει η διοίκηση σε ανακοίνωσή της.

Οι σημαντικότερες κινήσεις

Συνοψίζοντας τις σημαντικότερες κινήσεις του ομίλου μες στο 2023, στη σχετική παρουσίαση αναφέρθηκε επίσης:

G Το μερίδιο του ομίλου στην εγχώρια αγορά προμήθειας αυξήθηκε σε 20% χάρη στην οργανική ανάπτυξη αλλά και στις εξαγορές των εταιρειών Watt+Volt και Volterra, μέσω των οποίων επιτεύχθηκε η διεύρυνση της πελατειακής βάσης και πλέον τίθεται ως στόχος η αύξησή της σε 30%. Παράλληλα επιταχύνονται οι κινήσεις διείσδυσης στις ΑΠΕ της Βόρειας Αμερικής.

G Στον τομέα της μεταλλουργίας, χάρη στην εξαγορά της Imerys Βωξίτες η Mytilineos αναδεικνύεται ο μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενισχύοντας περαιτέρω το καθετοποιημένο παραγωγικό μοντέλο της.

Κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του ομίλου Βαγγέλη

Μυτιληναίο, βασικός στόχος της εταιρείας για το 2024 είναι η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ο δρόμος γι’ αυτό έχει ανοίξει χάρη στις διαδοχικές αναβαθμίσεις που έλαβε η εταιρεία το 2023 από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, τη διαρκή αύξηση της συμμετοχής ξένων θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιό της, τη διεύρυνση της κάλυψης από αναλυτές των μεγαλύτερων οίκων και την εισαγωγή της Mytilineos στην παγκόσμια ελίτ των εταιρειών με υψηλές επιδόσεις σε θέματα ESG και την παρουσία της στους δείκτες βιωσιμότητας Dow Jones.

Στροφή στα δίκτυα

Τέλος, μετά τις ΑΠΕ, νέα στρατηγική προτεραιότητα για τον όμιλο από το 2024 θα αποτελέσουν τα δίκτυα και οι διασυνδέσεις, όπως ανέφερε ο Βαγγ. Μυτιληναίος μιλώντας στους αναλυτές. «Η Ευρώπη έχει τεράστια ανάγκη σε δίκτυα γιατί το 40% των ηλεκτρικών δικτύων της είναι παλαιωμένο και χρειάζεται εκσυγχρονισμό, ενώ η ΕΕ θα διαθέσει 584 δισ. ευρώ γι’ αυτό τον σκοπό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η είσοδος της Mytilineos στα δίκτυα ξεκίνησε πριν από δύο μήνες, με την ανάληψη σύμβασης ύψους 1 δισ. στερλινών για την κατασκευή της πρώτης υποθαλάσσιας διασύνδεσης στην ανατολική ακτή του Ηνωμένου Βασιλείου, σε κοινοπραξία με τη GE Vernona, η οποία θα ονομάζεται Eastern Green Link 1 (EGL1).

Δίκτυα και διασυνδέσεις θα αποτελέσουν τις μεγαλύτερες δουλειές της πράσινης μετάβασης και η εταιρεία έχει τα κεφάλαια και την τεχνογνωσία για να δραστηριοποιηθεί στον τομέα, κατέληξε ο Βαγγ. Μυτιληναίος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter