Λιμοκτονούν οι Παλαιστίνιοι

Λιμοκτονούν οι Παλαιστίνιοι

Το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιθέσεις παρά τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας για κατάπαυση

Επιμέλεια: Χρήστος Στασινόπουλος

 

Σε ένα μακάβριο παιχνίδι με τον χρόνο σε όλα τα επίπεδα επιδίδεται η ισραηλινή κυβέρνηση για να διευρύνει σε έκταση το καταστροφικό της έργο στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και να το συνεχίσει για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορεί.

Την ώρα που τις τελευταίες ημέρες οι τηλεπικοινωνίες στη Γάζα ήταν κομμένες εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων που επέβαλε ο πλήρης αποκλεισμός της Λωρίδας και ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις πατώντας κυριολεκτικά επί πτωμάτων άδειαζαν τα νοσοκομεία της βόρειας Γάζας το ένα μετά το άλλο (με το πρόσχημα της δραστηριότητας και παρουσίας τρομοκρατών της Χαμάς σ’ αυτά), η διεθνής κοινότητα αύξανε την πίεση προς την ισραηλινή κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι παρά τις προσπάθειες των ισραηλινών δυνάμεων να παρουσιάσουν αποδεικτικά στοιχεία ότι η Χαμάς διατηρούσε διοικητικό κέντρο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, όσα στοιχεία έδωσαν στη δημοσιότητα σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη στοχοθέτηση των νοσοκομείων.

Τι απαντά ο ΟΗΕ στις αιτιάσεις του Ισραήλ

Πέραν του ΟΗΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που με ανακοινώσεις τους υποστήριξαν πως ο πληθυσμός της Γάζας βρίσκεται στα πρόθυρα λιμοκτονίας και κινδυνεύει από μολυσματικές ασθένειες, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έκανε το πρώτο καθοριστικό βήμα για να υπάρξει ουσιαστική βοήθεια προς τους κατοίκους της Γάζας καλώντας να υπάρξουν άμεσα ανθρωπιστικές παύσεις πυρός. Στις αιτιάσεις του Ισραήλ πως ήδη εφαρμόζει παύσεις πυρός και ανοίγει ανθρωπιστικούς διαδρόμους, ο ΟΗΕ απάντησε πως οι επιχειρήσεις παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να γίνονται με συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων μερών και όχι μονομερώς. Παράλληλα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ξεκαθάρισε τα έξι συγκεκριμένα σημεία σχετικά με το τι ακριβώς αναμένει από το Ισραήλ η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Μπορέλ παρουσίασε πλάνο που ζητάει: να μη συρρικνωθεί η εδαφική έκταση της Γάζας, να μη διατηρήσει εκεί το Ισραήλ μακροχρόνια δύναμη ασφαλείας, να μην υπάρξει καμία υποχρεωτική μετεγκατάσταση των κατοίκων της Γάζας, να αναλάβει μια ενιαία Παλαιστινιακή Αρχή τη Δυτική Οχθη και τη Γάζα, να συμμετέχουν οι ηγέτες των αραβικών κρατών και της Ευρώπης.

Στριμωγμένη η κυβέρνηση Νετανιάχου

Η ισραηλινή ηγεσία έχει αρχίσει να αισθάνεται πραγματική πίεση από τη διεθνή κοινότητα και τους συμμάχους της. Ανακοινώθηκε ότι η απόφαση να επιτραπεί η μεταφορά καυσίμων στη Γάζα ελήφθη από την κλειστή ομάδα που διαχειρίζεται τις επιχειρήσεις και ήρθε έπειτα από πιέσεις των ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε ένταση στην κυβέρνηση (μερικά 24ώρα πριν ο ακροδεξιός υπουργός Μπεν Γκβιρ υποστήριζε ότι τα καύσιμα είναι όπλα για τη Χαμάς), που πιέζεται επίσης και για τους ομήρους, δύο εκ των οποίων βρέθηκαν νεκροί κοντά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα (σύμφωνα με το Ισραήλ).

Το Ισραήλ, θέλοντας να κερδίσει κατά τα φαινόμενα λίγο περισσότερο χρόνο για να περάσουν οι στρατιωτικές του επιχειρήσεις στην επόμενη φάση (να προχωρήσουν δηλαδή και στη νότια Γάζα), έδωσε το πράσινο φως για να περνούν δύο βυτιοφόρα με καύσιμα στη Γάζα κάθε μέρα. Παράλληλα βέβαια έκανε και τις πρώτες κινήσεις για την επέκταση των επιχειρήσεών του προς τα νότια, καλώντας με φυλλάδια τους κατοίκους περιοχών πέριξ της Χαν Γιουνίς να εκκενώσουν τα σπίτια τους, ενώ σύμφωνα με αναφορές έπληξε ένα σχολείο στα νότια της πόλης της Γάζας όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες εκτοπισμένοι και σύμφωνα με το Al Jazeera χτυπούσε περιοχές στη Ράφα στον νότο. Οι ισραηλινές δυνάμεις στο ίδιο χρονικό διάστημα επέκτειναν τις επιχειρήσεις τους και στη Δυτική Οχθη, χτυπώντας την Τζενίν και κάνοντας συλλήψεις στη Ραμάλα. Συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 12.000 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων περίπου 5.000 παιδιά και 3.000 γυναίκες, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε τουλάχιστον 30.000.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter