Τσίπρας: Είμαι αποφασισμένος να τηρήσω κατά γράμμα το Συμβόλαιο για την Αλλαγή – Νέοι και αναποφάσιστοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Τσίπρας: Είμαι αποφασισμένος να τηρήσω κατά γράμμα το Συμβόλαιο για την Αλλαγή – Νέοι και αναποφάσιστοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε τηλεοπτική συνέντευξη πριν τις κάλπες της 21ης Μαΐου στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρωϊνό μας». «Οι εκλογές είναι η γιορτή της δημοκρατίας και κάθε πολιτικός πρέπει να το βλέπει έτσι», δήλωσε ενόψει της εκλογικής διαδικασίας της Κυριακής. «Ο ελληνικός λαός θα έχει την ευκαιρία να κρίνει και να πάρει μια κρίσιμη απόφαση για τη ζωή του. Οι νέοι και οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών», τόνισε.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα:

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι «έχει έλλειψη ενσυναίσθησης», τονίζοντας ότι έχει διαφορετικές αντιλήψεις με εκείνον, «αλλά έχουμε πολιτικό πολιτισμό».

«Με τον κ. Μητσοτάκη δεν είμαστε φίλοι, είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι. Κάνω πολιτική κριτική. Έχει έλλειψη ενσυναίσθησης. Πρέπει αυτός που σε κυβερνάει πρέπει να έχει κάποια χαρακτηριστικά. Η φιλελεύθερη αντίληψη λέει ότι το κράτος πρέπει να διακοσμητικό. Το νερό δεν μπορεί να είναι ιδιωτικό».

«Η πολιτική αντιπαράθεση είναι καλύτερη από τη δεκαετία του ’80. Υπήρχε μεγάλη ένταση. Έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τον κ. Μητσοτάκη, αλλά έχουμε ένα πολιτικό πολιτισμό. Στην προσωπική μας σχέση θα πούμε και μια καλημέρα».

Όσον αφορά το θέμα Κατρούγκαλου, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε: «Στην πολιτική πρέπει να παίρνεις και δυσάρεστες αποφάσεις. Είμαι αποφασισμένος να τηρήσω κατά γράμμα το συμβόλαιο αλλαγής. Θα δώσουμε ανάσα στον κόσμο και στη μεσαία τάξη. Ο Κατρούγκαλος που έκανε ένα λάθος είναι εκτός, ο Καραμανλής των Τεμπών είναι εντός. Αυτοί είμαστε, συγκρίνετέ μας».

Για τον Διονύση Σαββόπουλο, ο οποίος εξέφρασε ελπίδα για αυτοδυναμία της ΝΔ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να έχει την άποψή του. Έχει το δικαίωμα και να αλλάζει. Η πολιτική του τοποθέτηση, ωστόσο, δεν έχει αλλάξει. Και να έχει αλλάξει είναι δικαίωμά του. Αν είναι φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, δικαίωμά του να πει ό,τι θέλει. Μόνο αγάπη και εκτίμηση. Υπάρχουν καλλιτέχνες που υποστηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι, ωστόσο, είχαν μεγάλο θέμα να εκφραστούν. Υπήρχε μπούλινγκ από τα ΜΜΕ».

Όσον αφορά το σοβαρό ζήτημα της κακοποίησης γυναικών αλλά και των γυναικοκτονιών, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Πρέπει να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να καταγγέλλουν την κακοποίηση. Πάντα υπήρχαν, απλά διαμορφώθηκε ένα θετικό κλίμα ώστε να βγουν οι γυναίκες να μιλήσουν. Το μετά είναι ένα θέμα. Εισαγάγαμε στους ποινικούς κώδικες ότι πρέπει να υπάρχει η συναίνεση για μία επαφή. Μέχρι πρότινος έπρεπε να αποδείξει στο δικαστήριο τα πειστήρια του βιασμού τους. Τώρα αρκεί να αποδείξει ότι δεν συναίνεσε. Δεν φτάνουν αυτές οι τομές. Πρέπει οι γυναίκες να αισθάνονται ασφάλεια να μιλήσουν και να αποδίδεται ταχύτατα η δικαιοσύνη. Η ελληνική κοινωνία διαμορφώνει μια διαφορετική κουλτούρα και αυτό είναι θετικό. Πρέπει να διαπαιδαγωγείται ο κόσμος σε αυτό. Είμαι πατέρας δύο αγοριών και μπορώ να μιλήσω στα παιδιά μου γι’ αυτό. Είναι πολύ σημαντικό. Είχαμε 54 περιστατικά. Είναι τρομακτικό νούμερο. Γι’ αυτό λέγαμε ότι πρέπει να καθιερωθεί ο όρος γυναικοκτονία».

«Αλλάζει το κλίμα, η ελληνική κοινωνία έχει κάνει πολλά βήματα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. «Δεν μπορεί το κράτος να ορίζει ποιον άνθρωπο θα αγαπά. Δεν μπορεί να μην έχουν τα ίδια δικαιώματα τα ομόφυλα ζευγάρια. Κάναμε το σύμφωνο συμβίωσης και η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Ο κ. Μητσοτάκης που δηλώνει φιλελεύθερος έλεγε για εξωγήινους. Δεν πρέπει να φοβόμαστε το πολιτικό κόστος. Το επόμενο βήμα θα είναι η αναγνώριση γάμου για οποίον αγαπάει ο καθένας. Θα δώσουμε τη δυνατότητα να μπορούν να παντρευτούν. Τα παιδιά χρειάζονται μόνο αγάπη. Λένε κάποιοι ότι δεν είναι τώρα η ώρα για την υιοθεσία. Ποτέ δεν είναι. Πρέπει η πολιτεία να κάνει βήματα μπροστά. Υπάρχουν αντιδράσεις για πολλές τέτοιες τομές. Για το γονέας α’ και γονέας β’ δεν είναι αφύσικο να ζει ένα παιδί με ένα ζευγάρι του ίδιου φύλου».

«Η σύγκρουση της Αριστεράς με τον φασισμό είναι βαθιά ιδεολογική», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. «Στη Λεπέν η Γαλλία έχει 40%. Τι θα πούμε; Ότι δεν πρέπει η Αριστερά να τους κερδίσει πίσω; Η ψήφος είναι θέμα και άγνοιας και αντίδρασης. Ο φασισμός στη Γερμανία ήταν η πιο συστημική δύναμη. Όλες οι εταιρείες στήριζαν τον Χίτλερ. Η σύγκρουση της Αριστεράς με τον φασισμό είναι βαθιά. Αυτοί που ψήφισαν δεν μπορείς να λες ότι είναι φασίστες. Αυτοί οι άνθρωποι που παρασύρθηκαν είναι εργάτες, είναι λαϊκή τάξη. Αλίμονο αν είχαμε 600.000 φασίστες στη χώρα. Μεγάλη ευθύνη έχει και η μετατόπιση της κεντροδεξιάς στην ακροδεξιά. Όταν υιοθετείς ως κόμμα εξουσίας, η ΝΔ, τη ρητορική του μίσους, όταν κάνεις φετίχ τον φράχτη, όταν παίρνεις στο εσωτερικό σου στελέχη της ακροδεξιάς, δεν μπορείς να λες ότι φουσκώνει η ακροδεξιά. Με τον κ. Καραμανλή θα μπορούσε να σκεφτεί ότι θα είχαν θέσει ο κ. Βορίδης και ο Γεωργιάδης;».

Για τα περιστατικά παιδικής εγκληματικότητας, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για ένα «πολύ σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο το οποίο δεν το βλέπουμε μόνο στα δημόσια σχολεία». «Για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε θα πρέπει να δώσουμε μεγάλο βάρος στο πρόγραμμα σπουδών. Πρέπει τα παιδιά να εκτιμούν το διαφορετικό. Αυτά τα παιδιά έχουν μια διαφορετική συμπεριφορά. Πρέπει η κοινωνία και το σχολείο να μαθαίνει στα παιδιά ότι το διαφορετικό δεν είναι κάτι παράξενο. Και οι οικογένειες παίζουν τον ρόλο τους. Τα νέα παιδιά, στην πλειοψηφία τους, είναι πολύ μπροστά στο ζήτημα της διαφορετικότητας, σε σχέση με το φύλο, με τη φυλή. Στα σχολεία πρέπει να γίνει δουλειά ακόμα. Εμείς είχαμε ξεκινήσει συζητήσεις στα σχολεία με ψυχολόγους, είχαμε ένα πρόγραμμα ένταξης προσφυγόπουλων, είχαμε κάνει και προσπάθεια για την ταυτότητα φύλου».

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter