Δεύτερο κονβόι έτοιμο να περάσει στη Γάζα – Νέο τελεσίγραφο Ισραήλ στους αμάχους

Δεύτερο κονβόι έτοιμο να περάσει στη Γάζα – Νέο τελεσίγραφο Ισραήλ στους αμάχους

Στη 16η ημέρα έχει εισέλθει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας με τα πυρά των ισραηλινών να στρέφονται πλέον ανοιχτά και στη Δυτική Όχθη καθώς τα μεσάνυχτα αεροπορική επιδρομή με στόχο τζαμί οδήγησε σε νέα αιμοτοχυσία με τουλάχιστον δύο νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας δήλωσε σήμερα ότι από την 7η Οκτωβρίου οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας είχαν ως συνέπεια τον θάνατο 4.7411 Παλαιστινίων εκ των οποίων το 40% ήταν παιδιά.

Περισσότεροι από 15.900 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν με το 70% από αυτούς να είναι γυναίκες και παιδιά.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ασράφ Αλ-Κούντρα δήλωσε ότι οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στοίχισαν τη ζωή σε 266 Παλαιστίνιους κατά το τελευταίο 24ωρο, μεταξύ αυτών και 117 παιδιών.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι έπληξε πυρήνα της Χαμάς που βρισκόταν σε καταφύγιο κάτω από το τζαμί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

 

 

Το χτύπημα αυτό έρχεται μετά την υπόσχεση του ισραηλινού στρατού να εντείνει τα πλήγματά του στη Λωρίδα της Γάζας – προειδοποιώντας τους ανθρώπους που βρίσκονται ακόμα στο βόρειο τμήμα της περιοχής να φύγουν νότια. Ωστόσο εντείνονται οι βομβαρδισμοί με θύματα δεκάδες αμάχους καθημερινά.

Νέα προειδοποίηση του Ισραήλ προς τους αμάχους

Το πρωί της Κυριακής οι Παλαιστίνιοι ανακοίνωσαν ότι έλαβαν νέες προειδοποιήσεις από τον στρατό του Ισραήλ να απομακρυνθούν από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προς το νότιο, με την πρόσθετη προειδοποίηση ότι αν δεν το πράξουν, ενδέχεται να θεωρηθούν υποστηρικτές «τρομοκρατικής οργάνωσης».

Το μήνυμα αυτό μεταδόθηκε με φυλλάδια τα οποία έφεραν το όνομα και τον λογότυπο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων και εστάλη μέσω ηχητικών μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα των ανθρώπων στη Γάζα.

«Επείγουσα προειδοποίηση προς τους κατοίκους της Γάζας. Η παρουσία σας βόρεια της Γουάντι Γάζα θέτει τη ζωή σας σε κίνδυνο. Όποιος επιλέξει να μην φύγει από τη βόρεια Γάζα (προς τις περιοχές) νότια της Γουάντι Γάζα ενδέχεται να ταυτοποιηθεί ως συνεργός τρομοκρατικής οργάνωσης», αναφέρει το φυλλάδιο.

Το Ισραήλ έχει συγκεντρώσει άρματα μάχης και στρατεύματα στα σύνορα με τη Γάζα ενόψει της αναγγελθείσας χερσαίας εισβολής, αν και ο πιθανός χρόνος αυτής παραμένει ασαφής.

Ο ΟΗΕ ελπίζει ότι περισσότερη βοήθεια μπορεί να φτάσει στη Γάζα σήμερα Κυριακή, μετά το πρώτο σπάσιμο του γενικού αποκλεισμού και το πέρασμα 20 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, αν και αυτή η βοήθεια χαρακτηρίστηκε ως σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ στέλνουν συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας στη Μέση Ανατολή – και τοποθέτησαν περισσότερα στρατεύματα σε διαταγές “προετοιμασίας ανάπτυξης” στην περιοχή.

Δείτε Live τις εξελίξεις στον Πόλεμο στη Γάζα

 

21:00 Μεσανατολικό: Ο πόλεμος αυτός πρέπει να είναι “ο τελευταίος” στη Γάζα, δηλώνει ο υπουργός Άμυνας

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε σήμερα ότι ο πόλεμος που κάνει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να είναι “ο τελευταίος” σε αυτό το παλαιστινιακό έδαφος, καθώς “δεν θα υπάρχει πλέον η Χαμάς” μετά.

“Αυτός πρέπει να είναι ο τελευταίος πόλεμος στη Γάζα. Για τον απλό λόγο ότι δεν θα υπάρχει πλέον η Χαμάς”, δήλωσε ο Γκάλαντ ενώπιον των στρατιωτών μιας βάσης της πολεμικής αεροπορίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο του.

“Θα πάρει έναν μήνα, δύο μήνες, τρείς μήνες και στο τέλος δεν θα υπάρχει πλέον η Χαμάς. Προτού η Χαμάς συναντήσει τα τεθωρακισμένα οχήματά μας και το πεζικό μας θα γνωρίσει τις βόμβες της πολεμικής αεροπορίας. Και κατά τη γνώμη μου, εσείς ξέρετε να το κάνετε αυτό με τρόπο θανάσιμο, ακριβή και ποιοτικό όπως έχετε αποδείξει έως τώρα”, πρόσθεσε.

Μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο έδαφός του, το Ισραήλ ορκίστηκε “να εξοντώσει” το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα που έχει την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς θεωρείται “τρομοκρατική” οργάνωση από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

20:20 ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον διατάσσει την απομάκρυνση του μη απολύτως απαραίτητου προσωπικού της πρεσβείας της στο Ιράκ

 

19:30 Μπάιντεν: Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του

Ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε σήμερα στο Twitter «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι έχουν όσα χρειάζονται για να προστατεύσουν τον λαό τους σήμερα και για πάντα. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Νετανιάχου κι εγώ συζητήσαμε πως το Ισραήλ πρέπει να επιχειρεί μέσα στα πλαίσια των κανόνων του πολέμου. Αυτό σημαίνει να προστατεύει τους πολίτες όσο καλύτερα μπορεί. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ανθρωπιά των αθώων Παλαιστινίων που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά. Για τον λόγο αυτό εξασφάλισα τη συμφωνία για το πρώτο πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα. Και δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τη λύση των δύο κρατών».

 

18:30 Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε “κατά λάθος” αιγυπτιακή θέση

 

17:30 Ήχος από έκρηξη και σειρήνες ασθενοφόρων ακούστηκαν στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο

 

16:30 Τι ξέρουμε μέχρι τώρα

1. Ένα δεύτερο κομβόι φορτηγών που μεταφέρει βοήθεια είναι καθ’ οδόν προς τη Γάζα μετά τη διέλευση από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα της Αιγύπτου.

2. Αξιωματούχοι της UNRWA προειδοποιούν ότι τα φορτηγά δεν μεταφέρουν καύσιμα χωρίς τα οποία αναμένεται να σταματήσουν να λειτουργούν τα νοσοκομεία μέχρι το βράδυ της Τετάρτης.

3. Οι ζωές τουλάχιστον 120 νεογέννητων μωρών σε θερμοκοιτίδες στα νοσοκομεία της Γάζας κινδυνεύουν καθώς τελειώνουν τα καύσιμα στη Γάζα, αναφέρει η UNICEF.

4. Ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Rushdi Sarraj σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση στο σπίτι του στη Γάζα, σύμφωνα με τοπικούς δημοσιογράφους και συναδέλφους του.

5. Οι Παλαιστίνιοι αναφέρουν ότι έλαβαν νέες προειδοποιήσεις από τον ισραηλινό στρατό να μετακινηθούν στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

6. Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει νέες αψιμαχίες στα σύνορά του με τον Λίβανο.

 

15:20 Νεκρός μαχητής της Χεζμπολάχ από ισραηλινό βομβαρδισμό

Μέλη της λιβανέζικης μαχητικής ομάδας Χεζμπολάχ μεταφέρουν το φέρετρο του μαχητή Μπιλάλ Ρμέιτι, ο οποίος φέρεται να σκοτώθηκε μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό.

15:05 Δεύτερο κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας έτοιμο να εισέλθει στη Γάζα

Ένα δεύτερο κομβόι με φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας εισήλθε σήμερα στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα, ενώ επιθεωρείται πριν κατευθυνθεί προς τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας, αλλά και ανθρωπιστικές πηγές στη Ράφα.

Συνολικός αριθμός περίπου 17 φορτηγών βρίσκονταν στο συνοριακό πέρασμα για επιθεώρηση πριν την είσοδό τους στη Γάζα, όπως δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

14:00 Τους 4.650 έφτασαν οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας δήλωσε σήμερα ότι από την 7η Οκτωβρίου οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας είχαν ως συνέπεια τον θάνατο 4.651 Παλαιστινίων εκ των οποίων το 40% ήταν παιδιά.

Περισσότεροι από 14.245 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν με το 70% από αυτούς να είναι γυναίκες και παιδιά.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ασράφ Αλ-Κούντρα δήλωσε ότι οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στοίχισαν τη ζωή σε 266 Παλαιστίνιους κατά το τελευταίο 24ωρο, μεταξύ αυτών και 117 παιδιών.

12:40 Ρεσιτάλ κυνισμού από τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ

Με περίσσεια κυνισμού σχολίασε ο Ναφτάλι Μπένετ, πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, ότι «η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα δεν είναι δική μας υπόθεση». Το Ισραήλ ελέγχει τον εναέριο χώρο πάνω από τη Γάζα και την ακτογραμμή της και ελέγχει αυστηρά τις μετακινήσεις ανθρώπων και αγαθών.

«Ο κόσμος μπορεί να έρθει και να βοηθήσει τους ανθρώπους της Γάζας, αυτό δεν είναι δουλειά μας», δήλωσε σε εκπομπή του BBC, όταν ρωτήθηκε εάν το Ισραήλ θα επιτρέψει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα. Όπως προσπάθησε να “εξηγήσει”, «η ανθρωπιστική δράση πρέπει να είναι αμοιβαία», επικαλούμενος τους ομήρους που κρατά η Χαμάς.

11:50 Η Cathay Pacific του Χονγκ Κονγκ ακύρωσε όλες τις πτήσεις προς Τελ-Αβίβ έως τέλος 2023

Η αεροπορική εταιρία Cathay Pacific Airways Ltd ανακοίνωσε ότι ακύρωσε όλες τις πτήσεις μεταξύ του Χονγκ Κονγκ και του Τελ Αβίβ από σήμερα, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023, μετά από την πορεία των εξελίξεων πολεμικής προετοιμασίας στο Ισραήλ.

Σε μία ανακοίνωση, η αεροπορική εταιρία ανέφερε ότι οι επιβάτες που ήδη έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους και δεν έχουν λάβει κάποιο μήνυμα από την Cathay Pacific, θα πρέπει να ελέγξουν την παρούσα κατάσταση της κράτησής τους.

11:18 Ισραήλ: 212 όμηροι στα χέρια της Χαμάς

Το Ισραήλ έχει επιβεβαιώσει ότι 212 άνθρωποι κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ενώ πρόσθεσε ότι από τα ισραηλινά πλήγματα στη διάρκεια της νύκτας σκοτώθηκαν δεκάδες Παλαιστίνιοι μαχητές, περιλαμβανομένου του αναπληρωτή επικεφαλής των δυνάμεων εκτόξευσης ρουκετών της Χαμάς.

Στο βόρειο μέτωπο, το Ισραήλ επιτίθεται σε μαχητές που προσπαθούν να εκτοξεύσουν πυραύλους από τον Λίβανο και έπληξε θέση στο λιβανέζικο έδαφος από την οποία εκτοξεύθηκε πύραυλος εναντίον ισραηλινού αεροσκάφους, πρόσθεσε ο Χαγκάρι.

10:15  Αλλοι 55 νεκροί Παλαιστίνιοι στη διάρκεια της νύχτας

Τουλάχιστον 55 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στη Λωρίδα της Γάζας μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι θα εντείνει την εκστρατεία βομβαρδισμού του παλαιστινιακού θύλακα, επεσήμανε η κυβέρνηση της Χαμάς.

Τουλάχιστον 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν “τη νύκτα ως τις 06:00 το πρωί και περισσότερες από 30 κατοικίες καταστράφηκαν”, σημείωσε στην ανακοίνωσή της η κυβέρνηση του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα.

09:24 Ισραήλ: Εκκενώνει 14 επιπλέον κοινότητες

Η είδηση ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να εκκενώσει 14 επιπλέον κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ έρχεται καθώς οι δυνάμεις των IDF δηλώνουν ότι η κλιμάκωση των επιθέσεων της Χεζμπολάχ κινδυνεύει να «σύρει τον Λίβανο σε πόλεμο».

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων Τζόναθαν Κονρίκους δήλωσε: «Η Χεζμπολάχ… παρασύρει τον Λίβανο σε έναν πόλεμο από τον οποίο δεν θα κερδίσει τίποτα, αλλά πρόκειται να χάσει πολλά».

Το Ισραήλ ανταλλάσσει πυρά με τη Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορά του.

09:00 Σύγκληση υπουργικού συμβουλίου στο Ισραήλ από τον Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου συγκάλεσε το υπουργικό του συμβούλιο αργά το Σάββατο, όπου φέρεται να συζήτησε την αναμενόμενη χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα στείλουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας στη Μέση Ανατολή και θα προετοιμαστούν να μετακινήσουν περισσότερα στρατεύματα μετά τις επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Δυνάμεις στο Ιράκ προειδοποίησαν τις ΗΠΑ να μην επέμβουν για να στηρίξουν το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, σύμφωνα με τον Guardian.

08:40 IDF: Η Χεζμπολάχ «σέρνει τον Λίβανο στον πόλεμο»

Ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε σήμερα το λιβανέζικο, σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ ότι επιδιώκει τη στρατιωτική κλιμάκωη στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών, με κίνδυνο να παρασύρει τον Λίβανο στον πόλεμο, έπειτα από τις νέες ανταλλαγές πυρών μεταξύ του Ισραήλ και μαχητών της οργάνωσης.

«Η Χεζμπολάχ επιτίθεται και σέρνει τον Λίβανο σε έναν πόλεμο από τον οποίο δεν θα έχει κανένα όφελος, αλλά από τον οποίο κινδυνεύει να χάσει πολλά», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Τζόναθαν Κόρνικους σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.

Η ένταση στη μεθόριο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου οξύνθηκε περαιτέρω χθες Σάββατο μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν έξι μαχητές της Χεζμπολάχ.

Ο παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ έκανε λόγο από την πλευρά του για τον θάνατο ενός μέλους του.

Από την ισραηλινή πλευρά, ο στρατός ανακοίνωσε ότι τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν, ένας εκ των οποίων σοβαρά. Εξάλλου δύο Ταϊλανδοί εργάτες γης επίσης τραυματίστηκαν.

«Το κράτος του Λιβάνου είναι πραγματικά έτοιμο να διακινδυνεύσει ό,τι έχει απομείνει από τη λιβανέζικη ευημερία και κυριαρχία προς όφελος τρομοκρατών της Γάζας, του Ισλαμικού Κράτους της Γάζας;», διερωτήθηκε ο Κόνρικους.

«Είναι ένα ερώτημα το οποίο πρέπει να θέσουν οι λιβανέζικες αρχές και στο οποίο πρέπει να απαντήσουν», πρόσθεσε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter