Μαδαγασκάρη: Εν μέσω επισιτιστικής κρίσης τρώνε τερμίτες και άργιλο

Τουλάχιστον 1 εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με οξύ υποσιτισμό μετά από πρωτοφανή ξηρασία που μαστίζει τη χώρα.

Μετά τη μεγαλύτερη ξηρασία που σημειώνεται στη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια, η Μαδαγασκάρη έρχεται αντιμέτωπη με τη λιμοκτονία, καθώς οι ελλείψεις τροφίμων είναι τεράστιες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, το νότιο τμήμα του νησιού, το οποίο είδε μείωση 50% στις συνήθεις βροχοπτώσεις κατά την περίοδο σποράς του περασμένου Οκτωβρίου, θα έχει τους επόμενους μήνες μειωμένες σοδειές τουλάχιστον κατά το ήμισυ.

Η ξηρασία μαστίζει τη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. «Χωρίς βροχοπτώσεις, δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα χωράφια και να θρέψουν τις οικογένειές τους. Ορισμένοι εξ αυτών δεν διστάζουν να πουν ότι ο θάνατος είναι αναπόφευκτος αν δεν αλλάξει η κατάσταση και δεν έρθουν βροχοπτώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ζυλί Ρεβερσέ, συντονίστρια έκτακτης ανάγκης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Μαγαδασκάρη.

Ήδη φορείς ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς πολίτες έχουν φτάσει στο σημείο να τρώνε τερμίτες και να αναμειγνύουν άργιλο με καρπούς οξυφοίνικα, για να επιβιώσουν.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν στο νότιο τμήμα της Μαδαγασκάρης βασίζονται ουσιαστικά στις σοδειές τους για να τραφούν και να έχουν εισόδημα. Εξαιτίας της ξηρασίας και της έλλειψης βροχοπτώσεων, δεν μπορούν να καλλιεργήσουν ό,τι τρώνε ή πουλάνε στην αγορά», συμπλήρωσε η Ρεβερσέ.

Ετικέτες