Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Η Δεξιά δεν έπαψε ποτέ να είναι ο κύριος αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ»

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Η Δεξιά δεν έπαψε ποτέ να είναι ο κύριος αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ»

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μιλάει για το μείγμα φορολόγησης, τα συμφέροντα και τη ΝΔ

Ο υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και πρώτος σε σταυρούς στη συγκεκριμένη περιφέρεια στις εκλογές της 21ης Μαΐου Μανώλης Χριστοδουλάκης μιλά στο Documento για την επίθεση που δέχεται το κόμμα του αναφορικά με το διαφορετικό μείγμα φορολόγησης που προτείνει, τονίζοντας πως «τα μεγάλα συμφέροντα και τα κλειστά κλαμπ» στέκονται ενάντια στο ΠΑΣΟΚ. «Η ΝΔ επένδυσε πάνω στον φόβο των πολιτών για αστάθεια και με την επικοινωνιακή της υπεροπλία κατέστησε με απολίτικους όρους τα διλήμματα αυτά κυρίαρχα» εξηγεί σε σχέση με το αποτέλεσμα της κάλπης, ξεκαθαρίζοντας ότι «βασικός ιδεολογικός αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει η ΝΔ».

Γιατί πιστεύετε ότι κόψατε πρώτος το νήμα σε σταυρούς στην Ανατολική Αττική;

Το εκλογικό αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ στην Ανατολική Αττική ήταν πρωτίστως συλλογική προσπάθεια. Ολα τα στελέχη και οι συνυποψήφιοί μου δώσαμε μια μάχη αξιών, ιδεών και προγράμματος ώστε να ξαναδιεκδικήσει το ΠΑΣΟΚ την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση στην περιοχή, που την είχε χάσει την τελευταία τετραετία. Η τελική κατάταξη των υποψηφίων έχει μικρότερη σημασία. Είναι όμως σίγουρα μεγάλη τιμή η ευθύνη να αποτελέσω την αιχμή του δόρατος για να αποκτήσει ξανά το ΠΑΣΟΚ ισχυρή φωνή στην ανατολική Αττική. Να ορθώσουμε το ανάστημα, τις προτάσεις και τις θέσεις μας προκειμένου να διεκδικήσουμε λύσεις στα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής. Για να μην αισθάνονται πολίτες δύο ταχυτήτων, τόσο κοντά στα κέντρα εξουσίας αλλά και τόσο ξεχασμένοι από αυτά.

Η πρότασή σας για την αύξηση της φορολόγησης των μερισμάτων και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις γονικές παροχές εκατομμυρίων σάς έχει θέσει στο στόχαστρο. Θεωρείτε πως η ταύτιση συμφερόντων ΝΔ και μεγαλόσχημων αποτελεί την αιτία για αυτή την πολεμική εναντίον σας;

Στο ΠΑΣΟΚ είμαστε ξεκάθαρα υπέρ ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος. Ενός συστήματος που κάνει ουσιαστική αναδιανομή του πλούτου. Που θα στηρίζει αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Φορολογική δικαιοσύνη σημαίνει να συνεισφέρουν όλοι με τρόπο δίκαιο, ανάλογα με το πόσο το «σηκώνει» η τσέπη του καθενός. Γι’ αυτό άλλωστε μιλάμε και για μείωση των έμμεσων φόρων, οι οποίοι είναι κοινωνικά άδικοι αφού είναι ίδιοι για όλους, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Ενα δίκαιο φορολογικό σύστημα μπορεί να χρηματοδοτήσει σωστά ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, με δωρεάν δομές υγείας και παιδείας, με αξιοπρέπεια για όλους. Το να θέτεις στο στόχαστρο μια πολιτική δύναμη εξαιτίας των προτάσεων που καταθέτει για αύξηση φορολογίας όχι απλώς των λίγων αλλά των ελάχιστων αποδεικνύει τη στρεβλή προτεραιότητα στις πολιτικές της ΝΔ. Ηταν αναμενόμενο τα μεγάλα συμφέροντα και τα κλειστά κλαμπ να σταθούν ενάντια στο ΠΑΣΟΚ. Το προβληματικό είναι πως τέτοια συμφέροντα εξυπηρετεί η ΝΔ εις βάρος των πολλών που καθημερινά δίνουν τον δικό τους αγώνα για την επιβίωσή τους.

Με δεδομένο ότι ισχυρισμοί όπως αυτοί των Σκέρτσου – Θεοχάρη για την υπεραπόδοση του ΦΠΑ είχαν διατυπωθεί και στο πρόσφατο παρελθόν, για την αύξηση στην τιμή των καυσίμων με την επιβάρυνση όσων έχουν… Cayenne, γιατί θεωρείτε ότι ο συνδυασμός ακρίβειας και πολιτικού εμπαιγμού από τη ΝΔ δεν είχε εκλογικό αποτύπωμα;

Οι πολίτες με την ψήφο τους έκλεισαν τον κύκλο του τυφλού μίσους και της αντίδρασης, έναν κύκλο που ξεκίνησε από το 2009 και βασίστηκε σε όλα εκείνα τα στοιχεία που αναδείχτηκαν λόγω της υπερδεκαετούς οικονομικής, θεσμικής και κοινωνικής κρίσης. Η ΝΔ επένδυσε πάνω στον φόβο των πολιτών για αστάθεια και με την επικοινωνιακή της υπεροπλία κατέστησε με απολίτικους όρους τα διλήμματα αυτά κυρίαρχα. Αυτό το στοιχείο, σε συνδυασμό με την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει μια σοβαρή και πειστική αντιπρόταση διακυβέρνησης που να βασίζεται σε πολιτικές και προτάσεις και όχι σε ένα γενικό «ανάθεμα», οδήγησε στο αποτέλεσμα που είδαμε στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Οι πολίτες έδωσαν ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση καθώς η εναλλακτική φαινόταν ακόμη πιο δυσοίωνη. Αυτό το κενό καλείται και θέλει να καλύψει το ΠΑΣΟΚ. Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να καλυτερεύσει την ποιότητα της ζωής των πολιτών με προτάσεις, πρόγραμμα και όραμα. Να δώσουμε ελπίδα και προοπτική απέναντι στα αδιέξοδα που προκαλούν οι συντηρητικές επιλογές της ΝΔ.

Η επιδίωξη να γίνετε η «κύρια αντιπολίτευση» καθιστά βασικό σας αντίπαλο τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ;

Βασικός ιδεολογικός αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένουν η ΝΔ και κάθε συντηρητική πολιτική της επιλογή. Κάθε πολιτική που οδηγεί στη διεύρυνση των ανισοτήτων, την αναξιοκρατία και τη δημοσιονομική ανευθυνότητα. Η δεξιά συντήρηση δεν έπαψε ποτέ να είναι ο κύριος πολιτικός αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα από τον πολιτικό φορέα που την εκφράζει. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ως αυθεντικός εκφραστής της δημοκρατικής παράταξης, θα αποτελέσει το ισχυρό ανάχωμα στην επόμενη Βουλή για την προστασία του κοινωνικού κράτους, του κράτους δικαίου, των κοινωνικών δικαιωμάτων, της θεσμικής θωράκισης της πολιτείας απέναντι στις πολιτικές της ΝΔ. Και επιζητά να ξαναγίνει ο ισχυρός πόλος της ευθύνης, της προόδου και της εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος.

Σε περίπτωση που οι κάλπες της 25ης Ιουνίου αποτυπώσουν εκ νέου τον συσχετισμό που καταγράφηκε στις προηγούμενες εκλογές, θεωρείτε ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών θα θαφτεί διά παντός;

Το σκάνδαλο των υποκλοπών αποτελεί υπόθεση μείζονος σημασίας για την ποιότητα της δημοκρατίας μας και τη θωράκιση των θεσμών. Είναι κατανοητό αυτό το ζήτημα να βρίσκεται χαμηλά στην ατζέντα των πολιτών και αυτό γιατί οι πολίτες ενδιαφέρονται περισσότερο για τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους. Δεν πρέπει όμως να αφήσουμε το ζήτημα των υποκλοπών να θαφτεί, καθώς οφείλουμε να θωρακίσουμε τη δημοκρατία στη χώρα και να αποφύγουμε φαινόμενα αντιδημοκρατικών πρακτικών. Είναι και αυτός ένας από τους λόγους που το ΠΑΣΟΚ ζητά ισχυρή εντολή από τους πολίτες, ώστε να μπορέσουμε να αποτελέσουμε το ανάχωμα στην προσπάθεια θεσμικών εκτροπών και ανελευθερίας από την πλευρά της κυβέρνησης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter