Μαξίμου: Τηλεμασάζ στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για τον γάμο των ομοφύλων

Μαξίμου: Τηλεμασάζ στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για τον γάμο των ομοφύλων

Η πληροφορία ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανοίξει και επισήμως την Τετάρτη (10/1) την συζήτηση για το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, έχει βάλει «φωτιά» στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς το Μαξίμου επεξεργάζεται όλα τα σενάρια, ώστε να περάσει το νομοσχέδιο και ταυτόχρονα, οι εσωτερικές ρωγμές να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες.

Έντονες διεργασίες και πολλά «τηλέφωνα»

Ήδη στα «πολιτικά πηγαδάκια» γίνεται μεγάλη συζήτηση, σχετικά με τον αριθμό των βουλευτών που διαφωνούν, την κομματική πειθαρχία και το εάν θα επιβληθεί και σαφώς για τον ρόλο που θα διαδραματίσουν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Μάκης Βορίδης.

Μάλιστα, το Μέγαρο Μαξίμου έχει αρχίζει ήδη τα τηλέφωνα προς τους «γαλάζιους βουλευτές», ώστε να διαμορφώσει σαφή εικόνα για τον αριθμό των βουλευτών που θα στηρίξουν και για αυτούς που θα διαφωνήσουν. Μάλιστα, εάν λάβουμε υπόψη τις δημόσιες τοποθετήσεις, τις ηχηρές διαφοροποίησεις Σαμαρά και Βορίδη, αλλά και δημόσιες διαφωνίες πολλών γαλάζιων βουλευτών, η εικόνα που διαμορφώνεται προκαλεί «πονοκέφαλο» στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πολλές αντιδράσεις από γαλάζιους βουλευτές και ο ρόλος της εκκλησίας

Το Μαξίμου βρίσκεται αντιμέτωπο με τις ακροδεξιές αντιλήψεις που ο ίδιος ο Μητσοτάκης καλλιέργησε και εργαλειοποίησε για να ανέλθει στην κυβερνητική εξουσία. Πολλοί βουλευτές εκφράζουν ενστάσεις και λόγω της έντονης αντίδρασης της εκκλησίας, η οποία έχει διαφοροποιηθεί με ηχηρό τρόπο.

Σε αυτό το πλαίσιο το Μαξίμου θεωρεί ότι η επιλογή του Μητσοτάκη να μη επιτραπεί η υιοθεσία μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, θα πείσει πολλούς βουλευτές του γαλάζιου στρατοπέδου, που είναι διατακτικοί να μεταπεισθούν και τελικά να στηρίξουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Το ίδιο επιχείρημα θα ανασύρει η κυβέρνηση και στην διαχείριση των αντιδράσεων από τη μεριά της εκκλησίας, καθώς θα στρέψει την συζήτηση στα παιδιά και στα ιδρύματα.

Ο ρόλος των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Πέρα από τις εσωτερικές αντιθέσεις και την όξυνση των αντιδράσεων στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο θα περάσει με «δανεικές» ψήφους, καθώς Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά έχουν αναφέρει επανειλημμένως, ότι θα στηρίξουν το νομοσχέδιο.

Πιθανότατα το ίδιο θα πράξει και η Πλεύση Ελευθερίας, που εάν επαληθευτεί θα φτάσει ο αριθμός των ψήφων πάνω από 80.

Το κρυφό χαρτί της αποχής για το Μαξίμου

Επίσης, τονίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των γαλάζιων βουλευτών που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, θα κυμανθεί από 80 έως 90, ενώ για τους υπόλοιπους είναι ακόμη θολό, στο πόσοι θα επιλέξουν να καταψηφίσουν και πόσοι θα επιλέξουν τον δρόμο της αποχής. Επισημαίνεται, ότι όσο μεγαλύτερη είναι η αποχή τόσο περισσότερο πέφτει ο αριθμός που απαιτείται για να περάσει το νομοσχέδιο. Συνεπώς η αποχή των βουλευτών της Ν.Δ. είναι έμμεση στήριξη στην κυβέρνηση καθώς της λύνει περισσότερο τα χέρια και εφόσον κάποιος βουλευτής είναι αρνητικός, το Μαξίμου θα επιδιώξει να μην πάει στην ψηφοφορία.

Το σενάριο του απόλυτου κυβερνητικού φιάσκου

Το χειρότερο σενάριο για την κυβέρνηση και για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα ήταν να κάνουν πίσω τα κόμματα του προοδευτικού τόξου, επειδή η νομοθετική ρύθμιση δεν θα περιλαμβάνει, όπως οι πληροφορίες αναφέρουν, το δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια να αποκτούν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας. Κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό μέχρι στιγμής, καθώς οι μέχρι στιγμής τοποθετήσεις, δείχνουν ότι τουλάχιστον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο.
29 όχι και 27 απουσίες στην ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης

Να υπενθυμίσουμε ότι χωρισμένη σε τρία κομμάτια ήταν η Νέα Δημοκρατία στην ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης, καθώς στην ψηφοφορία του 2015, 19 βουλευτές είπαν «ναι», 29 βουλευτές είπαν «όχι», ενώ άλλοι 27 απουσίαζαν.

Από βουλευτές που καταψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης το 2015, διατηρούν σήμερα τη βουλευτική τους έδρα οι: Άννα Καραμανλή, Κώστας Βλάσης, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Βλάχος, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μανώλης Κόνσολας, Τάσος Δημοσχάκης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Βασίλης Γιόγιακας, Θανάσης Μπούρας, Γιώργος Γεωργαντάς, Μαρία Αντωνίου, Θανάσης Δαβάκης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας, Χαράλαμπος Αθανασίου, Θανάσης Καββαδάς, Χρήστος Μπουκώρος, Γιώργος Καρασμάνης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Φωτεινή Αραμπατζή, Νότης Μηταράκης.

Από τους βουλευτές που απείχαν από την ψηφοφορία του 2015, έχουν και σήμερα βουλευτική έδρα οι Βασίλης Κικίλιας, Σοφία Βούλτεψη, Άδωνις Γεωργιάδης, Μάριος Σαλμάς, Κώστας Καραγκούνης, Γιάννης Ανδριανός, Γιώργος Στύλιος, Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Καραμανλής, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Έλενα Ράπτη, Θόδωρος Καράογλου, Κώστας Τσιάρας, Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Κατσαφάδος, Γιάννης Τραγάκης, Κώστας Σκρέκας, Χρήστος Σταϊκούρας.

Η πλειοψηφία των 19 αυτών βουλευτών θα ακολουθήσουν και σε αυτή την περίπτωση, εκτός σοβαρού απρόοπτου, τον δρόμο της αποχής, η οποία όσο μεγαλύτερη είναι, τόσο πέφτει και ο αριθμός που απαιτείται για να περάσει το νομοσχέδιο.

Διαβάστε επίσης:

Γάμος Ομοφύλων: Ακροδεξιές και εκκλησιαστικές Συμπληγάδες στη Νέα Δημοκρατία

Υπό την πίεση του «ανασχηματισμού» ο Μητσοτάκης επιχειρεί να περάσει ο γάμος ομοφύλων

Γάμος ομοφύλων: Ο νόμος πάει στη Βουλή συνοδεία… «γαλάζιων» αντιδράσεων – Οι σκέψεις για την τεκνοθεσία

Ο Μητσοτάκης υποκύπτει στην ομοφοβική ατζέντα των ακροδεξιών υπουργών του (Video)

Απίστευτος Βορίδης: «Δεν θα ψηφίσω υπέρ για τον γάμο ομοφύλων» – Στρώνει το γαλάζιο χαλί στον Λοβέρδο (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter