«Μαύρη» πρόβλεψη ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη την ερχόμενη πενταετία

«Μαύρη» πρόβλεψη ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη την ερχόμενη πενταετία

Για τη χειρότερη ανάπτυξη της τελευταίας 30ετίας στην παγκόσμια οικονομία προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εστιάζοντας στις γεωπολιτικές εντάσεις και την αποσύνδεση των οικονομιών Ανατολής και Δύσης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ οι προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης είναι οι πιο αδύναμες εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες. Σύμφωνα με το Bloomberg το ταμείο προβλέπει επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας κατά περίπου 3% την επόμενη 5ετία. Πρόκεται για τη χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη για την ανάπτυξη από το 1990 αφού βρίσκεται πιο κάτω από τον μέσο όρο 3,8% για τις τέσσερις 5ετίες των τελευταίων 20 χρόνων.Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλεί όλες τις χώρες να αποφύγουν τον οικονομικό κατακερματισμό που προκαλείται από τη γεωπολιτική ένταση και να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγικότητάς τους.

Ειδικότερα, όπως προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η ανάπτυξη παγκοσμίως δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 3% φέτος στην οικονομία. «Με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, με τον πληθωρισμό να εξακολουθεί να είναι υψηλός, μια ισχυρή ανάκαμψη παραμένει άπιαστη», δήλωσε ενόψει των εαρινών συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ενώ φουντώνει την παγκόσμια κρίση πληθωρισμού και εντείνει την πείνα σε όλο τον κόσμο, σημειώνεται. «Με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και τον ακόμη υψηλό πληθωρισμό, μια ισχυρή ανάκαμψη παραμένει άπιαστη», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Γκεοργκίεβα σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον. «Αυτό βλάπτει τις προοπτικές όλων, ειδικά των πιο ευάλωτων ανθρώπων και χωρών», συμπλήρωσε.

«Αυτό βλάπτει τις προοπτικές όλων, ιδίως των πιο ευάλωτων ανθρώπων και των πιο ευάλωτων χωρών», πρόσθεσε η ίδια, όπως μεταδίδει το AFP.

Πηγή: Axios, Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Kαλεί σε «επιφυλακή» απέναντι στην «αυξημένη αβεβαιότητα» στον τραπεζικό κλάδο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter