Βουλή: Μαζικά «πυρά» κατά Μητσοτάκη για το νέο… ρεσιτάλ κυνικότητας σχετικά με τις πυρκαγιές

Βουλή: Μαζικά «πυρά» κατά Μητσοτάκη για το νέο… ρεσιτάλ κυνικότητας σχετικά με τις πυρκαγιές

Αδυναμία να δώσει πειστικές απαντήσεις σχετικά με την αντιμετώπιση του «επιτελικού» κράτους, αναφορικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα, έδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σχετική συζήτηση στη Βουλή, δεχόμενος «σφυροκόπημα» από σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Οι αρχηγοί των κομμάτων επέρριψαν ευθύνες στην κυβέρνηση όσον αφορά τη διαχείριση των πυρκαγιών, καταθέτοντας εύλογα ερωτήματα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος από την πλευρά του χρησιμοποίησε εκ νέου το επικοινωνιακό «χαρτί» της «υποδειγματικής λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού», μιλώντας για την κλιματική αλλαγή και τον καύσωνα, ενώ στη συνέχεια επιδόθηκε σε «ρεσιτάλ» τυμβωρυχίας, χρησιμοποιώντας ως αντιπαραβολή το Μάτι ως παράδειγμα.

«Στη μία τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα»σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προκαλώντας την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στις τοποθετήσεις του από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαινόταν πρόθυμος να μεταφέρει το κύριο βάρος των ευθυνών για τις καταστροφικές πυρκαγιές σε οποιαδήποτε άλλη κατεύθυνση πλην της κυβέρνησης, αποφεύγοντας την αυτοκριτική. Μάλιστα, δεν δίστασε να πει ότι «σε κάθε χωριό οι κάτοικοι θέλουν ένα ελικόπτερο πάνω από το χωριό τους», ενώ καταλόγισε ευθύνες στα δασαρχεία για ελλειπή προετοιμασία ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Στο Μάτι μετρούσαμε νεκρούς τώρα μετράμε στρέμματα

Σκληρή κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ – «Συνεχίζει τις τυμβωρυχίες ο κ. Μητσοτάκης»

«Μια σοβαρή και σύγχρονη πολιτεία, δεν κυνηγάει τις φωτιές. Τις προλαμβάνει…», επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας, κινούμενος στη γραμμή της δημιουργικής αντιπολίτευσης ανέλυσε τις κινήσεις της κυβέρνησης από την ανάληψη της εξουσίας το 2019 και έπειτα. «Όταν αναλάβατε, συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παγώσατε και αναστείλατε τις προσλήψεις στις δασικές υπηρεσίες, σταματήσατε το κοινωφελές πρόγραμμα δασοπροστασίας των 5066 εργαζομένων το φθινόπωρο του 2019, δεν υλοποιήσατε ποτέ τη Πολιτική Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών, της Υπουργικής Απόφασης του 2019, ακυρώσατε τους δασικούς χάρτες, για χάρη μικροκομματικού οφέλους και σκοπιμοτήτων και φέρατε τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη που προωθεί εξαιρέσεις εκτάσεων από τη δασική νομοθεσία».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εξηγήσεις για τη δήλωση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού ότι τα λιγοστά επίγεια μέσα στην Εύβοια «είχαν εντολή μη κατάσβεσης» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν αντιλαμβάνεται και δεν έχει επίγνωση της πραγματικής κατάστασης της χώρας.

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας σε Μητσοτάκη στη Βουλή: Προσγειωθείτε στη σκληρή πραγματικότητα

Όσον αφορά τις συγκρίσεις των φετινών πυρκαγιών με το Μάτι, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ως «κυνικό τυμβωρύχο».

«Οι ευθύνες έχουν έναν αποκλειστικό ιδιοκτήτη εσάς κ. Μητσοτάκη και αυτές σας τις έχει αποδώσει ο Ελληνικός λαός. Το επιτελικό κράτος είναι μια σημαία ευκαιρίας για να διατηρήσετε τις ίδιες παθογένειες και να τις κάνετε ακόμη χειρότερες. Μόνη σας προτεραιότητα ήταν οι εκκενώσεις και όχι η κατάσβεση…», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας: Κύριε Μητσοτάκη είστε κυνικός τυμβωρύχος και είναι ανήθικη η στάση σας για το Μάτι

ΚΙΝΑΛ: «Αποδείχθηκε η ανικανότητα του επιτελικού κράτους»

«Τρεις μήνες πριν μας λέγατε ότι η πανδημία είναι υπό έλεγχο, οι εμβολιασμοί προχωρούν, η χώρα ανοίγει με ασφάλεια για τον τουρισμό». Ωστόσο, «έχετε αποτύχει σε όλα τα επίπεδα. Το επιτελικό κράτος δεν λειτουργεί», ανέφερε στην αρχή της τοποθέτησής της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

«Μας είπατε εδώ ότι πετύχατε τους στόχους σας με τα δάση να καπνίζουν ακόμη. Από τότε που ανακαλύφθηκε η συγνώμη χάθηκε το φιλότιμο» συνέχισε η Φώφη Γεννηματά και συμπλήρωσε: «Το 2007 έφταιγε ο στρατηγός άνεμος, το 2021, με άπνοια, θυμηθήκατε την κλιματική κρίση, αλλά δεν μπορείτε να εξηγήσετε γιατί η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε καμένες εκτάσεις από πυρκαγιές», τόνισε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, πραγματοποιώντας σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Διαβάστε επίσης: Γεννηματά: Η καταστροφή από τις πυρκαγιές είναι πρωτοφανής – Αποδείχτηκε η ανικανότητα του επιτελικού κράτους

ΚΚΕ: «Τεράστια η καταστροφή, ζητήστε όσες συγγνώμες θέλετε»

Λάβρος κατά της κυβέρνησης εμφανίστηκε και ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Είναι κρίσιμο να μην ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες και να αναδειχτούν οι αιτίες πώς και γιατί φτάσαμε ως εδώ», ανέφερε από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας τα εξής απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «μπορείτε να ζητάτε όσες συγνώμες θέλετε, να επικαλείστε λάθη και παραλείψεις, όμως εδώ δεν μιλάμε για ένα ακόμα καλοκαίρι με πολυήμερες φωτιές, αλλά μιλάμε για μια τεράστια καταστροφή. Πάνω από 1,2 εκατ. στρέμματα έχουν γίνει στάχτη» τόνισε ο γγ του ΚΚΕ, εξηγώντας «Η καταστροφή δεν οφείλεται σε επιμέρους λάθη ή παραλείψεις».

Διαβάστε επίσης: Κουτσούμπας για πυρκαγιές: Να μην ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες

Τρεις προτάσεις από το ΜέΡΑ25

Φυσική αναδάσωση των καμένων εκτάσεων, καμία αλλαγή στη χρήση γης για 30 χρόνια και καμία ανεμογεννήτρια στη στεριά με ανάλογο προσανατολισμό της κυβερνητικής πολιτικής στις θαλάσσιες ανεμογεννήτριες, ήταν οι τρεις προτάσεις που κατέθεσε ο γραμματέας του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, κατά την πρωτολογία του στη Βουλή, στη συζήτηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας τον τελευταίο μήνα.

«Υπάρχει αυτό το γενικό συναίσθημα, το οποίο έχουν και οι πυροσβέστες μας. Το να καθόμαστε να τους χειροκροτούμε, όπως κάναμε και με τους υγειονομικούς δεν τους βοηθάει. Νιώθουν παρατημένοι» είπε, μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Βαρουφάκης.

Διαβάστε επίσης: Βαρουφάκης: Καμία αλλαγή στη χρήση γης για 30 χρόνια – Καμία ανεμογεννήτρια στη στεριά

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter