Mε αιχμή τον Γιώργο Φλωρίδη, η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, «κεντράρει» σε ΠΑΣΟΚογενείς

Mε αιχμή τον Γιώργο Φλωρίδη, η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, «κεντράρει» σε ΠΑΣΟΚογενείς

Επιδιώκοντας να εμφανίσει τη ΝΔ σαν πεδίο ώσμωσης της δεξιάς με το χώρο του κέντρου ο πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτει ένα  ακόμα στέλεχος των πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστών του ΠΑΣΟΚ στην ομάδα των πασοκογενών της «γαλάζιας» κυβέρνησης με την υπογραφή του. Μάλιστα, φαίνεται να θέλει να προκαλέσει και ασφυξία στην προσπάθεια της λεγόμενης “προοδευτικής” αντιπολίτευσης, απομυζώντας ζωτικό χώρο διεύρυνσης ιδιαίτερα από την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο δικηγόρος και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης, που εδώ και οκτώ χρόνια έχει «κόψει» το νήμα  που τον ένωνε με τη Χαριλάου Τρικούπη και ακολουθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον μεταρρυθμιστικό οίστρο της δεξιάς πολιτικής, αναλαμβάνει υπουργός Δικαιοσύνης. Είναι από τα πρόσωπα που έχουν σοσιαλδημοκρατικό παρελθόν  και μέχρι τώρα δεν είχαν αναλάβει επίσημα κάποια καθήκοντα στη Μητσοτάκεια διακυβέρνηση της προηγούμενης περιόδου. Αντιθέτως υπάρχουν  πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚογενή στελέχη που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει εκ νέου χαρτοφυλάκιο, είτε σε διαφορετικό είτε στο ίδιο υπουργικό πόστο στην κυβέρνηση η οποία σχηματίστηκε μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023.

Σε αυτή την κατηγορία  ανήκουν πέντε στελέχη με πασοκικό παρελθόν που εντάσσονται στη νέα κυβέρνηση: ο Γιώργος Γεραπετρίτης που μέχρι τώρα ήταν υπουργός Επικρατείας (και είχε για λίγο αναλάβει καθήκοντα υπουργού Μεταφορών) αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών,  ο Κυριάκος Πιερρακάκης από υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναλαμβάνει υπουργός Παιδείας, η Λίνα Μενδώνη παραμένει υπουργός Πολιτισμού, ο  Θοδωρής Λιβάνιος που στην προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε διατελέσει  υπουργός Επικρατείας, αναλαμβάνει τώρα υφυπουργός Εσωτερικών (θα έχει κεντρικό ρόλο ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου 2023) και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης (που έχει διατελέσει επί ΝΔ υπουργός Προστασίας του Πολίτη) αναλαμβάνει υπουργός Υγείας, Στην κατηγορία των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνεται και ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτης Τσακλόγλου.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο 67χρονος  Γιώργος Φλωρίδης  με μεγάλη πολιτική διαδρομή και έχοντας διατελέσει πολλές φορές υπουργός επί ΠΑΣΟΚ, ήταν για τελευταία φορά υποψήφιος βουλευτής του κόμματος επί προεδρίας του Ευάγγελου Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ, τον Ιανουάριο του 2015 (βουλευτής Επικρατείας). Νωρίτερα, το 2010 είχε έρθει σε ρήξη με τη Χαριλάου Τρικούπη, είχε αποχωρήσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ παραδίδοντας την έδρα του το 2010 και έναν χρόνο αργότερα  ίδρυσε το κόμμα «Κοινωνικός Σύνδεσμος». Είναι αξιοσημείωτο ότι το 2017  πρωτοστάτησε στη δημιουργία ενός κόμματος που προέτασσε μεταρρυθμίσεις και πολιτικά επεδίωκε να καλύψει το χώρο του κέντρου. Επρόκειτο για τον πολιτικό φορέα «Ώρα Αποφάσεων», το οποίο συνίδρυσε προ τετρετίας ο Γιώργος Φλωρίδης μαζί με τον Γιάννη Ραγκούση και την Άννα Διαμαντοπούλου.

Τα τελευταία χρόνια ο Γιώργος Φλωρίδης, είτε από τηλεοπτικά στούντιο είτε μέσω αρθρογραφίας, είχε εξελιχθεί σε σφοδρό πολέμιο του ΣΥΡΙΖΑ και σε ένθερμο υποστηρικτή της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παράλληλα, ήταν από τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που διατηρούσαν επαφές με φιλοΝΔ δυνάμεις εντός της Χαριλάου Τρικούπη, που επεδίωκαν -ιδιαίτερα την περίοδο που προηγήθηκε από τις εκλογές Μαΐου-Ιουνίου, να μην επιτρέψουν σε καμιά περίπτωση και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες την όποια συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης:

Υπουργικό συμβούλιο πλήρους υποταγής στον Μητσοτάκη

Ποια πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ άφησε στον «πάγκο» ο Μητσοτάκης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter