Μέση Ανατολή: Αλλη μία εβδομάδα στο σφαγείο της Γάζας

Μέση Ανατολή: Αλλη μία εβδομάδα στο σφαγείο της Γάζας

Με το Χανουκά –την αντίστοιχη εορταστική περίοδο των Εβραίων με τα Χριστούγεννα των χριστιανών– να έχει ξεκινήσει στο Ισραήλ, η ημερομηνία της 7ης Οκτωβρίου μοιάζει μακρινή, όμως καθ’ όλη αυτή την περίοδο, με μια μικρή ανάπαυλα μίας εβδομάδας για ανταλλαγή ομήρων, η ισραηλινή ηγεσία παρά τις αντιδράσεις και τις πιέσεις συνεχίζει ακάθεκτη το αιματοκύλισμα στη Γάζα. Με τον πόλεμο του Ισραήλ υποτίθεται εναντίον της Χαμάς –στο πεδίο εναντίον όλων ανεξαιρέτως των κατοίκων της Γάζας– να έχει μπει στον δεύτερο μήνα του και τη σφαγή αμάχων να μοιάζει να μην έχει ορατό τέλος τόσο εντός Ισραήλ όσο και εκτός του, η ανοχή και η υπομονή τελειώνουν.

Βάζουν φρένο οι ΗΠΑ

Δημοσιεύματα μες στην εβδομάδα υποστήριζαν ότι οι ΗΠΑ, ο βασικός υποστηρικτής της ισραηλινής κυβέρνησης στη φερόμενη επιχείρηση πλήρους εξάλειψης της Χαμάς –μαζί με 18.000 και παραπάνω νεκρούς και πάνω από 46.000 τραυματίες αμάχους–, έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν επίσημη ενημέρωση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των επιχειρήσεων στη Γάζα. Πληροφορίες ανέφεραν ότι η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί, όπως έχει επανειλημμένως ξεκαθαρίσει η ισραηλινή ηγεσία, μια συνέχιση της σφαγής για μήνες. Με αυτό τον τρόπο ο βασικός και ίσως μοναδικός τόσο στενός σύμμαχος της ακροδεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου,

Αποτροπιασμό στη διεθνή κοινή γνώμη προκαλούν οι Ισραηλινοί με τη διεύρυνση των χερσαίων επιχειρήσεων και των βομβαρδισμών, ενισχύοντας την αξιοπιστία των εις βάρος τους καταγγελιών για εν εξελίξει γενοκτονία η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δηλαδή, αφήνει να εννοηθεί ότι αν οι εχθροπραξίες δεν παύσουν εντός μερικών εβδομάδων το αργότερο, τότε η στήριξη από την πλευρά των ΗΠΑ όχι μόνο δεν θα μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, αλλά θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η πλήρης αλλαγή στάσης τους.

Η άκαμπτη στάση των Ισραηλινών πάντως μέχρι να… επιτευχθούν οι στόχοι της επιχείρησης –τόσο ο πρωθυπουργός Νετανιάχου όσο και οι υπουργοί του υποστηρίζουν ότι είναι η επιστροφή των ομήρων, η εξάλειψη της Χαμάς και η εμπέδωση μιας πραγματικότητας στη Γάζα χωρίς τη Χαμάς– κάνει τη διεύρυνση των χερσαίων επιχειρήσεων και των βομβαρδισμών και στο νότιο τμήμα της Γάζας, την οποία οι Ισραηλινοί παρουσιάζουν ως την τρίτη φάση του πολέμου, ακόμη πιο αποκρουστική αλλά και τις καταγγελίες για εν εξελίξει γενοκτονία πιο πιστευτές.

Κανείς δεν είναι ασφαλής

Ολες οι ανταποκρίσεις από τη Γάζα αναφέρουν ότι οι βομβαρδισμοί των τελευταίων ημερών αλλά και οι μάχες μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και μαχητών της Χαμάς είναι πιο έντονες από κάθε άλλη φορά μέχρι τώρα. Η προώθηση των ισραηλινών δυνάμεων στην πόλη Χαν Γιουνίς μετά τον ανηλεή βομβαρδισμό της, σε συνδυασμό με την προώθηση των ισραηλινών αρμάτων μάχης στις πόλεις του βορρά και στην πόλη της Γάζας, έχουν μετατρέψει μεγάλο μέρος της Λωρίδας σε σφαγείο, όπου κανείς δεν είναι ασφαλής.

Οσον αφορά τη Χαν Γιουνίς, μες στην εβδομάδα περίπου το 25% του πληθυσμού μαζί με τους εκατοντάδες χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένους στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας έλαβαν εντολές εκκένωσης, ενώ βομβαρδισμοί σημειώνονται με αυξανόμενη συχνότητα και στην άλλη μεγάλη πόλη στα νότια της Λωρίδας, τη Ράφα. Στο βόρειο τμήμα οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν σε εκτεταμένες επιχειρήσεις στην Τζαμπάλια και στη συνέχεια διέρρευσαν φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις οποίες εμφανίζονται άντρες συλληφθέντες δεμένοι πισθάγκωνα, γονατιστοί, ημίγυμνοι και με δεμένα μάτια. Οι αναρτήσεις υποστηρίζουν ότι πρόκειται για εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς οι οποίοι παραδόθηκαν στους Ισραηλινούς κατά την επιχείρηση.

Στην περιοχή όπου έχουν ξεκινήσει να επιχειρούν οι Ισραηλινοί στα νότια έχει στην ουσία μεταφερθεί ολόκληρος ο πληθυσμός από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας, με αποτέλεσμα οι όποιες επιθέσεις εκεί να είναι δυνητικά φονικότερες για τους αμάχους, αλλά και να προκαλούν διαμιάς δυσμενέστερες συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτό τονίζουν διεθνείς οργανισμοί αλλά και κυβερνήσεις. Οπως ανέφερε η ειδική συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ Λιν Χέιστινγκς, «δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα και ο κόσμος δεν έχει πού να πάει», ενώ πρόσθεσε: «Βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ακόμη πιο εφιαλτικό σενάριο, στο οποίο ίσως να μην μπορούν πια να ανταποκριθούν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που δρουν στην περιοχή».

Διαβάστε επίσης: Γάζα: Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα ψηφίσει για άμεση κατάπαυση του πυρός

Γάζα: Συγκινεί το ποίημα του Ρεφαάτ Αλαρίρ – Το έγραψε ένα μήνα πριν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά

Κόλαση πυρός στη Γάζα: Συνεχείς βομβαρδισμοί στη Χαν Γιουνίς – Ξεπέρασαν τους 18.000 οι νεκροί

Οι ΗΠΑ παζαρεύουν λύση αλλά όχι εκεχειρία στη Γάζα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter