Κόλαση πυρός στη Γάζα: Συνεχείς βομβαρδισμοί στη Χαν Γιουνίς – Ξεπέρασαν τους 18.000 οι νεκροί

Κόλαση πυρός στη Γάζα: Συνεχείς βομβαρδισμοί στη Χαν Γιουνίς – Ξεπέρασαν τους 18.000 οι νεκροί

Εφιάλτης δίχως τέλος για 67η ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας, με τον ισραηλινό στρατό να συνεχίζει τις επιχειρήσεις του έχοντας ως επίκεντρο τη Χαν Γιουνίς. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, πάνω από 18.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι.

Τη Δευτέρα σημειώθηκαν πολυάριθμα πλήγματα στη Χαν Γιούνις, νέο επίκεντρο των μαχών, και στη Ράφα, πόλη στα σύνορα με την Αίγυπτο όπου έχουν στήσει πρόχειρους καταυλισμούς δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές.

Ο Γιοάβ Γκάλαντ, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, υποστήριξε σε ομιλία του που αναμεταδόθηκε από ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα ότι η Χαμάς «βρίσκεται σε σημείο διάλυσης», καθώς, ο ισραηλινός στρατός, καταλαμβάνει «τα τελευταία της προπύργια».

«Σκηνικό αποκάλυψης στη Γάζα»

Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι «αποκαλυπτική», δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζόζεπ Μπορέλ.

Κατά τον ΟΗΕ, πάνω από τα μισά σπίτια έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές εξαιτίας του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, όπου έχουν εκτοπιστεί 1,9 εκατ. άνθρωποι, με άλλα λόγια το 85% του πληθυσμού.

«Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι δεν τρώνε για μια μέρα, δυο μέρες, τρεις μέρες (…) Στον κόσμο λείπουν τα πάντα», τόνισε ο διευθυντής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), ο Φιλίπ Λαζαρινί.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, οι εκτοπισμένοι στη Ράφα είναι αντιμέτωποι «με καταστροφικές συνθήκες» σε συνθήκες «υπερπληθυσμού», τόσο «στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό» στις τοποθεσίες όπου έχουν καταφύγει.

«Δεν υπάρχει υγιεινή, δεν υπάρχει τροφή, ούτε νερό», έλεγε η Σαμάρ Σαλχούμπ, 18 ετών, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει πρόσβαση σε σερβιέτες και αναγκάζεται να χρησιμοποιεί «κουρέλια».

«Πήγαμε από τη Γάζα στη Χαν Γιούνις, μετά ήρθαμε στη Ράφα. Κάθε βράδυ βομβαρδίζουν και καταστρέφουν σπίτια. Λένε πως η Ράφα είναι ασφαλής τοποθεσία. Δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία», τόνισε η Ουμ Μοχάμεντ αλ Τζάμπρι, 56 ετών, που έχασε επτά από τα έντεκα παιδιά της σε αυτόν τον πόλεμο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter