Μέση Ανατολή: Συμφωνία για προσωρινή παύση πυρός στη Γάζα – Οι όροι και οι πρώτες αντιδράσεις

Μέση Ανατολή: Συμφωνία για προσωρινή παύση πυρός στη Γάζα – Οι όροι και οι πρώτες αντιδράσεις

Συμφωνία για προσωρινή -4ήμερη- παύση πυρός στη Γάζα επήλθε μεταξύ της ισραηλινής κυβέρνησης και της Χαμάς.

Τα μέρη συμφώνησαν –με μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ– να υπάρξει τετραήμερη «ανθρωπιστική παύση» των εχθροπραξιών και να αφεθούν ελεύθεροι τουλάχιστον 50 όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και 150 παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές -κυρίως γυναίκες και παιδιά-, καθώς και να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακα.

Η διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων και ανταλλαγής με Παλαιστίνιους κρατούμενους αναμένεται να ξεκινήσει την Πέμπτη.

Διαβάστε επίσης: Μέση Ανατολή: Η συμφωνία για προσωρινή παύση πυρός στη Γάζα – 50 όμηροι θα απελευθερωθούν

«Η κυβέρνηση ενέκρινε σε αδρές γραμμές συμφωνία με βάση την οποία τουλάχιστον 50 πρόσωπα που απήχθησαν -γυναίκες και παιδιά- θα απελευθερωθούν σε τέσσερις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρξει παύση των μαχών», αναφέρει η ανακοίνωση της κυβέρνησης Νετανιάχου, που προσθέτει ότι ο «πόλεμος θα συνεχιστεί αφού τερματιστεί η κατάπαυση του πυρός».

Οι αντιδράσεις από Χαμάς και ΗΠΑ

Η Χαμάς εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία. «Οι διατάξεις αυτής της συμφωνίας καταρτίστηκαν με βάση το όραμα της αντίστασης και την αποφασιστικότητά της να υπηρετήσει τον λαό μας και να ενισχύσει την επιμονή του έναντι της επίθεσης», ανέφερε το παλαιστινιακό κίνημα.

«Επιβεβαιώνουμε πως θα παραμείνουμε με το δάκτυλο στη σκανδάλη και ότι τα τάγματα των θριαμβευτών μας θα παραμείνουν σε επιφυλακή», προειδοποίησε.

Δυνάμει της συμφωνίας, αναμένεται να εισέλθουν εκατοντάδες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, ιατρικό υλικό και καύσιμα σε όλα τα τμήματα της Λωρίδας της Γάζας, πάντα κατά την ανακοίνωση της Χαμάς.

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ικανοποίηση για τις εξελίξεις.  Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε πως η συμφωνία προσμένει να οδηγήσει στην επιστροφή στην πατρίδα τους «κι άλλων αμερικανών ομήρων». Αναφερόταν στην απελευθέρωση δυο γυναικών με αμερικανική υπηκοότητα από τη Χαμάς στα τέλη Οκτωβρίου.

«Η σημερινή συμφωνία αναμένεται να φέρει πίσω στην πατρίδα επιπλέον αμερικανούς ομήρους και δεν θα σταματήσω ώσπου να απελευθερωθούν όλοι», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Διαβάστε επίσης: Μέση Ανατολή: Τουλάχιστον 53 δημοσιογράφοι νεκροί από 7 Οκτωβρίου – Καταγγελίες για στοχοποίηση (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter