Μικρή αναδίπλωση της Μόσχας για την πληρωμή του αερίου σε ρούβλια

Μικρή αναδίπλωση της Μόσχας για την πληρωμή του αερίου σε ρούβλια

Διαστάσεις θρίλερ λαμβάνει η υπόθεση της παροχής του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς η Μόσχα αναδιπλώθηκε μερικώς μία μέρα πριν λήξει το τελεσίγραφο, ανακοινώνοντας πως δεν θα απαιτηθεί άμεση πληρωμή αλλά σταδιακή.

Το τελεσίγραφο του Κρεμλίνου προς τους Δυτικούς εμπεριείχε την απαίτηση για πληρωμή των συμβολαίων του φυσικού αερίου σε ρούβλια αντί σε ευρώ. Εφόσον δεν γίνονταν αποδεκτά οι ρωσικές απαιτήσεις τότε η στρόφιγγα του αερίου θα έκλεινε, δείχνοντας στους Ευρωπαίους το ποιος έχει το πάνω χέρι στον οικονομικό πόλεμο που μαίνεται με επίκεντρο την Ουκρανία.

Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη της Τετάρτης 30/3 δεν σηματοδοτεί πως το τελεσίγραφο διελύθη εις τα εξ ων συνετέθη αλλά μεταφέρθηκε στο εγγύς μέλλον. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε για το ζήτημα δήλωσε πως «οι πληρωμές και οι παραδώσεις είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο». Συνεπώς η 31η Μαρτίου ως καταλυτική ημερομηνία δεν ισχύει χωρίς αυτό να υποδηλώνει μια πλήρη υποχώρηση.

Οι Δυτικοί μέσω του G7 αλλά και της Κομισιόν διαμήνυσαν πως οι απειλές της Μόσχας δεν ήταν αποδεκτές ενώ την κατήγγειλαν για μονομερή παράνομη ενέργεια, μιας και τα συμβόλαια που είχαν υπογραφεί με την Gazprom προέβλεπαν πληρωμή σε ευρώ. Επίσης, σήμερα το πρωί ως απάντηση στις ρωσικές απειλές οι Γερμανοί ανακοίνωναν πως ετοιμάζονταν για έκδοση δελτίων στη παροχή αερίου ώστε να εξοικονομήσουν ενέργεια ενώ ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου Γιαμάλ-Ευρώπη διέκοψε τη δραστηριότητα του.

Το παιχνίδι των Ρώσων

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνομιλώντας την Τρίτη 29/3 με τον Ρώσο ομόλογο του Βλαντίμιρ Πούτιν του έθεσε το θέμα του τελεσιγράφου αναφέροντας του πως δεν είναι δυνατόν να πληρώσει με ρούβλια.

Ταυτόχρονα, η Ε.Ε. έχοντας επιβάλλει κυρώσεις στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας είναι αδύνατον να προχωρήσει σε μαζικές αγορές του ρωσικού νομίσματος, παρά μόνο στη δευτερογενή αγορά με πολύ μεγαλύτερο κόστος αλλά και σε μικρότερες ποσότητες. Μία άλλη εναλλακτική είναι η πληρωμή μέσω χρυσού ή ακόμη και κρυπτονομισμάτων.

Βέβαια, το ρούβλι αφού κατρακύλησε μετά την εισβολή στην Ουκρανία πλέον έχει φτάσει στα προ-εισβολής επίπεδα και ανταλλάσσεται στις αγορές στα 0,012 σεντς του δολαρίου. Επομένως το παιχνίδι του Κρεμλίνου με το αέριο και τις πρώτες ύλες έχει ενισχύσει την αξία του ρωσικού νομίσματος, παρότι όλη η Δύση έχει κηρύξει οικονομικό πόλεμο στην Ρωσία.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter