«Μικρό καλάθι» κρατούν οι ξενοδόχοι

«Μικρό καλάθι» κρατούν οι ξενοδόχοι

Ανοίγει τον Μάιο χωρίς σοβαρό κυβερνητικό σχέδιο ο τουρισμός.

Με ένα σύνθημα ως επικοινωνιακό περιτύλιγμα και την περυσινή αποτυχία να βαραίνει τους ώμους του διδύμου Μητσοτάκη – Θεοχάρη αναμένεται να ξεκινήσει φέτος ο τουρισμός. Ο στόχος που έχει θέσει το υπουργείο Τουρισμού είναι να εισέλθει ως άμεσο τουριστικό προϊόν το 50% των εισροών του 2019, όταν η Ελλάδα είχε καταφέρει να εισπράξει 18,4 δισ. ευρώ.

Σε απόλυτους αριθμούς ο στόχος είναι να εισπραχθούν 9 δισ. ευρώ. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι μια τέτοια στόχευση είναι αδύνατο να συντελεστεί και κατεβάζουν τον πήχη της αισιοδοξίας στα 7-8 δισ. ευρώ (η απαισιόδοξη πρόβλεψη είναι να εισπραχθούν περί τα 5 δισ. ευρώ, πολύ κοντά στα περυσινά μεγέθη δηλαδή).

Υπενθυμίζεται ότι το αποτυχημένο δίδυμο Μητσοτάκη – Θεοχάρη με το «Restart tourism 2020» είχε θέσει στόχο να λάβει μεγαλύτερο μερίδιο από μικρότερη πίτα (μάλιστα ο Χ. Θεοχάρης είχε προσδιορίσει τον στόχο και πέρυσι στο 50% του 2019) και κατάφερε να προσθέσει στο ελληνικό ΑΕΠ μόλις 4,28 δισ. ευρώ.

Γκολ εναντίον μας από τα αποδυτήρια

Το σύνθημα λοιπόν φέτος είναι «To μόνο που θέλεις είναι η Ελλάδα» (Αll you want is Greece) και το σίγουρο είναι ότι για την επίτευξη του στόχου έχουμε… φάει γκολ εναντίον μας από τα αποδυτήρια. Συγκεκριμένα, πέρυσι το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου είχαν εισπραχθεί ως άμεσο τουριστικό προϊόν περί τα 800 εκατομμύρια ευρώ. Ήταν ομολογουμένως μια ευχάριστη έκπληξη που προμήνυε μια φωτεινή τουριστική σεζόν. Μετά ήρθε η πανδημία και όλα σκοτείνιασαν. Ωστόσο, κατά την καλοκαιρινή σεζόν η Ελλάδα κατάφερε να εισπράξει μόλις 3,5 δισ. ευρώ.

Οι Μητσοτάκης – Θεοχάρης απέτυχαν παταγωδώς να διαχειριστούν το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν μια Covid-free χώρα… Πούλησαν επικοινωνιακές πομφόλυγες, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις να εμφανίσουν μείωση κατά 76,5% σε σχέση με το 2019. Οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 61,6% (1,13 δισ. ευρώ), οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 66,3% (367 εκατ. ευρώ). Πτώση κατά 70,8% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο (749 εκατ. ευρώ), ενώ οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 93% (83 εκατ. ευρώ). Οι εισπράξεις από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 96,9% και διαμορφώθηκαν στα 14 εκατ. ευρώ.

Εναντίον της Ελλάδας οι πιθανότητες επιτυχίας

Για την επίτευξη του στόχου των 9 δισ. που έχει θέσει το υπουργείο Τουρισμού για φέτος στηρίζεται στους εξής παράγοντες:

• Ο τουρισμός φέτος ανοίγει 45 ημέρες νωρίτερα.

• Οι τουρίστες θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα εάν είναι εμβολιασμένοι ή έχουν αντισώματα ή αρνητικό τεστ. Μάλιστα ο Χ. Θεοχάρης έχει στοχεύσει στην αγορά του Ισραήλ για τον Μάιο. Ωστόσο στο Ισραήλ, καίτοι είχε εμβολιαστεί μέχρι την Τετάρτη 17 Μαρτίου το 48,68% του πληθυσμού με δύο δόσεις, η πανδημία εξακολουθεί να θερίζει καθότι στις 18 Μαρτίου καταγράφηκαν δώδεκα θάνατοι.

• Οι ξένοι τουρίστες θα υποβάλλονται σε τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους, όπως έγινε και πέρσι. Σε περίπτωση θετικού rapid test η καραντίνα θα τεθεί σε εφαρμογή αμέσως. Ωστόσο πέρυσι λόγω της αβελτηρίας Θεοχάρη η Βρετανία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν στο τέλος Σεπτεμβρίου ότι όσοι γυρνούσαν από την Ελλάδα θα έμπαιναν σε καραντίνα 14 ημερών λόγω της Covid-19 που έκανε… πάρτι στα ελληνικά νησιά.

• Ολες οι παροχές υγείας, νοσηλεία κ.λπ., που σχετίζονται με τον κορονοϊό, θα παρέχονται χωρίς κόστος στους τουρίστες.

Οι κανόνες, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, θα ισχύουν για όλους. Εδώ δεν καταφέρνει ο Κυρ. Μητσοτάκης να πείσει τον αντιπρόεδρο της ΝΔ και υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη να φορέσει μάσκα σε απαγορευμένη τελετή βάφτισης και θα καταφέρει να πείσει ειδικά τους Αγγλους χαμηλού εισοδήματος που επιδιώκει να φέρει στην Ελλάδα ο Χ. Θεοχάρης και τους λοιπούς νέους να παρτάρουν φορώντας τη μάσκα τους;

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter