Μικροπολιτική και τυμβωρυχία αντί απολογίας στη Βουλή

Μικροπολιτική και τυμβωρυχία αντί απολογίας στη Βουλή

Με το μότο «εσείς τι κάνατε κατά τη διακυβέρνησή σας» εμφανίστηκαν από τις πρώτες ώρες της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας οι υπουργοί και οι βουλευτές της κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας πως για να καλύψουν τις ευθύνες τους στην πρόσφατη καταστροφική διαχείριση της κακοκαιρίας, την αναλγησία απέναντι στην πανδημία και την απρονοησία απέναντι στην οικονομική και ενεργειακή κρίση, θα φτάσουν μέχρι το Μάτι, τη Μάνδρα, ακόμα και την απειλή εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Μία πρώτη σουρεαλιστική γεύση του τι θα επακολουθήσει στις δύο επόμενες συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσέφεραν οι ομιλητές της κυβερνητικής πλειοψηφίας το βράδυ της Παρασκευής.

Βουλευτές και υπουργοί εμφανίστηκαν να επιλέγουν από την κυβερνητική φαρέτρα μεταξύ δύο «εργαλείων», σε αρκετές περιπτώσεις και τον συνδυασμό τους. Από τη μία, γενικόλογες αναφορές σε νόμους και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατά τα δυόμιση χρόνια διακυβέρνησής της. Έβρος, πολυδιάστατη διπλωματία, φρεγάτες, μαχητικά αεροσκάφη, μάχη του μεταναστευτικού, 43 δισ. ευρώ κρατικών ενισχύσεων για την πανδημία με το «μεγαλύτερο κοινωνικό πακέτο που υπήρξε στην Ελλάδα, μείωση της ανεργίας, αύξηση του εισοδήματος και μία σειρά από αναφορές, στις περισσότερες των περιπτώσεων δίχως την παράθεση συγκριτικών στοιχείων.

Από την άλλη, ένα πρωτοφανές ταξίδι στον χρόνο, ωσάν να βρισκόμαστε κάπου στο καλοκαίρι του 2019, λίγο πριν την πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα. Αναφορές στις τραγωδίες στο Μάτι, στη Μάνδρα, σε αντιπαραθέσεις με δημοσιογράφους για συκοφαντικά δημοσιεύματα, στο εμπάργκο της προηγούμενης κυβέρνησης στον ΣΚΑΪ, στην μη επίσκεψη Τσίπρα στον χτυπημένο από τρομοκρατικό χτύπημα Λουκά Παπαδήμο, για το τρίτο μνημόνιο, για τον κίνδυνο Grexit του 2015, και μία σειρά «γεγονότων» της περασμένης εξαετίας.

Σε κάθε περίπτωση, τίποτα στις τοποθετήσεις των υπουργών και των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας δεν θύμιζε μέχρι στιγμής πως στη Βουλή λαμβάνει χώρα μία πρόταση δυσπιστίας για το συνολικό έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την οποία υπερψηφίζουν σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η συνέχεια της συζήτησης θα έχει ενδιαφέρον. Κατά πως φαίνεται, όχι επειδή μπορεί να προκύψει κάποια εντυπωσιακή αυτοκριτική, παρά τις προσδοκίες των πολιτών. Αλλά επειδή όπως έδειξαν την πρώτη ημέρα τα μέλη και οι βουλευτές της κυβέρνησης, άπαντες διαγκωνίζονται για το ποιος θα καταφέρει την καλύτερη «ατάκα» για να λάβει τα συγχαρητήρια του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter