Μπάιντεν: Νίκη των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές ενισχύει το δικαίωμα στην άμβλωση

Μπάιντεν: Νίκη των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές ενισχύει το δικαίωμα στην άμβλωση

Τρεις εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε την Τρίτη ότι το πρώτο νομοσχέδιο στην ατζέντα του Κογκρέσου, εφόσον κερδίσουν οι Δημοκρατικοί, θα διασφαλίζει το δικαίωμα στην άμβλωση.

«Και, αν το Κογκρέσο τον εγκρίνει, θα τον υπογράψω τον Ιανουάριο», είπε ο Μπάιντεν. Ταυτόχρονα, δεσμεύτηκε ότι θα θέσει βέτο εάν οι Ρεπουμπλικάνοι ανακτήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου και επιχειρήσουν να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Οι Δημοκρατικοί ενδέχεται να χάσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και ενδεχομένως και της Γερουσίας. Ο Μπάιντεν, προσπαθώντας να ενώσει το κόμμα και τους υποστηρικτές του γύρω από το θέμα των αμβλώσεων, είπε στην ομιλία του προς τα μέλη του κόμματος στο ιστορικό Howard Theatre της Ουάσινγκτον ότι εάν οι Δημοκρατικοί εκλέξουν περισσότερους γερουσιαστές και διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής, εκείνος θα υπογράψει έναν νόμο που θα κωδικοποιεί τη δικαστική απόφαση «Ρόου εναντίον Γουέιντ» του 1973.

Στην ομιλία του ο Μπάιντεν επικαλέστηκε μια πρόταση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες διαθέτουν εκλογική και πολιτική εξουσία και υπονόησε ότι θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν και να εκλέξουν βουλευτές που θα προστατεύσουν το δικαίωμά τους στην άμβλωση. «Θα σας πω κάτι. Το δικαστήριο και οι ακραίοι Ρεπουμπλικάνοι που πέρασαν δεκαετίες προσπαθώντας να ανατρέψουν την (απόφαση) Ρόου θα το διαπιστώσουν», είπε συγκεκριμένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχουν επιβληθεί απαγορεύσεις στις αμβλώσεις σε 16 Πολιτείες.

Ωστόσο, μολονότι η άμβλωση παίζει σημαντικό ρόλο για τους Δημοκρατικούς στις ενδιάμεσες εκλογές, μια δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters και της εταιρείας Ipsos δείχνει ότι οι Αμερικανοί ανησυχούν περισσότερο για τον πληθωρισμό. Σε πανεθνικό επίπεδο, μόνο το 8% των Αμερικανών απάντησε ότι το θέμα του δικαιώματος στην άμβλωση θα καθορίσει την ψήφο τους.

Συγκριτικά, το 27% ανέφερε ότι η ψήφος του θα εξαρτηθεί από τον πληθωρισμό. Το 20% των Δημοκρατικών γυναικών είπαν ότι η νομιμοποίηση των αμβλώσεων είναι το βασικό θέμα που θα κρίνει την ψήφο τους τον Νοέμβριο ενώ για το 22% κυρίαρχο ρόλο θα παίξει ο πληθωρισμός. Στους Δημοκρατικούς άνδρες τα ποσοστά αυτά είναι 9% και 19% αντίστοιχα.

Πηγή: AFP, Reuters

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter