Politico: «Χιονοστιβάδα» η σκανδαλώδης ιδιωτικοποίηση νοσοκομείων στην Μάλτα – Αγγίζει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας

Politico: «Χιονοστιβάδα» η σκανδαλώδης ιδιωτικοποίηση νοσοκομείων στην Μάλτα – Αγγίζει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας
Φωτογραφία: Wikipedia

Η πολιτική ελίτ της Μάλτας βρίσκεται αντιμέτωπη με τον απολογισμό αφού κορυφώνεται μια μακροχρόνια έρευνα για την φερόμενη διαφθορά υπό τον πρώην πρωθυπουργό Τζόζεφ Μουσκάτ.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Μάλτας Έντουαρντ Σικλούνα και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Κρις Φερν, οι οποίοι υπηρέτησαν και οι δύο υπό τον Μουσκάτ, πρόκειται να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για απάτη και υπεξαίρεση, σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο που είδε το POLITICO.

Ο Σικλούνα αντιμετωπίζει ήδη εκκλήσεις να παραιτηθεί, καθώς ο γενικός εισαγγελέας ολοκληρώνει έρευνα σχετικά με την ιδιωτικοποίηση τριών νοσοκομείων στη Μάλτα το 2015.

Οι ισχυρισμοί για διαφθορά γύρω από τη λεγόμενη συμφωνία Vitals είχαν εξέχουσα θέση στο έργο της Μαλτέζας ερευνητικής δημοσιογράφου Ντάφνη Καρουάνα Γκαλίζια, η οποία δολοφονήθηκε το 2017. Η Γκαλίζια δημοσίευσε εκτεταμένες έρευνες σχετικά με τις συμφωνίες ιδιωτικοποίησης που μεσολάβησαν από τη διοίκηση Μουσκάτ.

Κατηγορίες εκκρεμούν και κατά του Μουσκάτ, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός από το 2013 έως το 2020, όπως ανέφεραν πρώτοι οι Times of Malta. Αναμένοντας νομικές ενέργειες εναντίον του, ο Μουσκάτ ανταπάντησε στο Facebook: “Αυτό δεν είναι πλέον απλώς μια πολιτική βεντέτα, αλλά έχει μετατραπεί σε ντροπή και βδελυγμία”.

Διαβάστε επίσης: Politico-Μάλτα: Ο πρώην πρωθυπουργός Μουσκάτ κατηγορείται για το σκάνδαλο πώλησης νοσοκομείων σε ιδιώτες

Ο Σικλούνα ήταν υπουργός Οικονομικών την εποχή της συμφωνίας της Vitals, ενώ ο Φερν – ο οποίος πρόσφατα προτάθηκε από τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Αμπέλα  να αποτελέσει μέρος της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής – ήταν υπουργός Υγείας από το 2016.

Δικαστήριο της Μάλτας κατέρριψε τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της Vitals Group Healthcare (VGH) πέρυσι με μια καυστική απόφαση που διαπίστωσε ότι η VGH είχε αποτύχει σε όλες τις υποχρεώσεις της, μαζί με την Steward Health Care με έδρα το Ντάλας, η οποία αγόρασε την παραχώρηση το 2018. Η Steward, η οποία συνέχισε να καταβάλλει πληρωμές στους μετόχους της VGH μετά το κλείσιμο της εν λόγω συμφωνίας, κατέθεσε τη Δευτέρα αίτηση για προστασία από την πτώχευση στις ΗΠΑ, έπειτα από μια σειρά λανθασμένων χειρισμών στη διαχείριση του δικτύου των 31 νοσοκομείων της στην εγχώρια αγορά της.

Ο Σικλούνα αρνήθηκε να σχολιάσει το παρόν άρθρο. Είχε καταθέσει σε σχετική δικαστική υπόθεση το 2020 ότι δεν γνώριζε τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων μεταξύ του τότε υπουργού Υγείας Κόνραντ Μίζι και της VGH.

Ο Μίζι, μαζί με τον πρώην προσωπάρχη του Μουσκάτ, Κέιθ Σέμπρι, αναμένεται επίσης να αντιμετωπίσουν κατηγορίες ως αποτέλεσμα της έρευνας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που είδε το POLITICO.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα αμφισβήτησε την ακεραιότητα της έρευνας τη Δευτέρα, ενώ επέμεινε ότι δεν έχει δει ακόμη τα συμπεράσματά της. Πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξετάσει τις παραιτήσεις του Φερν ή του Σικλούνα, επαινώντας την πορεία τους στην κυβέρνηση.

Σε ανάρτησή του στο Facebook το Σάββατο, ο Φερν -ο οποίος κατείχε τον τίτλο του μακροβιότερου υπουργού Υγείας στην Ευρώπη μέχρι τον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου τον Ιανουάριο- απέρριψε και πάλι κάθε υπόνοια για παράβαση καθήκοντος.

“Δεν ήταν επιτυχής κάθε πρωτοβουλία ή έργο που ανέλαβα ως υπουργός, αλλά είμαι σίγουρος ότι ενήργησα πάντα προς το συμφέρον των ασθενών και της χώρας. Πάνω απ’ όλα, απολύτως ποτέ δεν ανέχτηκα οποιαδήποτε παραβίαση του νόμου ή της υπουργικής δεοντολογίας”, έγραψε ο Φερν.

Η ομάδα του Φερν αρνήθηκε να σχολιάσει τις κατηγορίες που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.

Η αντιπολίτευση ζητά παραιτήσεις

Τόσο ο Φερν όσο και ο Σικούνα βγήκαν σε μεγάλο βαθμό αλώβητοι από την έρευνα που διεξήγαγε η Εθνική Ελεγκτική Υπηρεσία της Μάλτας σχετικά με τη συμφωνία τον περασμένο Μάιο.

Κανένας από τους δύο δεν ανήκει στην “πρώτη κατηγορία” των υπόπτων που ενδέχεται να κατηγορηθούν.

Ακόμα κι έτσι, ο Ντέιβιντ Κάζα, ένας Μαλτέζος ευρωβουλευτής που εκπροσωπεί το αντιπολιτευόμενο Εθνικιστικό Κόμμα, κάλεσε την Τρίτη τον Scicluna να παραιτηθεί προκειμένου να προστατεύσει τη φήμη της Μάλτας ως χρηματοοικονομικό κέντρο. Η νησιωτική χώρα έχει εξαρτηθεί σχετικά πολύ από τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες για να στηρίξει την ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

“Η συνέχιση της θητείας σας στην Κεντρική Τράπεζα θα βλάψει ανεπανόρθωτα τη φήμη της χώρας μας ως χρηματοπιστωτικού κέντρου”, προειδοποίησε ο Κάζα σε ανοιχτή επιστολή του..

“Θα ήταν καταστροφικό να έχουμε βασικά στελέχη … που προορίζονται να πείσουν τον κόσμο για τη ρυθμιστική ακεραιότητα του έθνους, ενώ ταυτόχρονα παλεύουν με ποινικές κατηγορίες για τη δική τους ανάρμοστη συμπεριφορά”.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γνωρίζει για τις διαμάχες στις τάξεις της. Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Σλοβακίας Peter Kažimír υπερασπίζεται επί του παρόντος κατηγορίες για δωροδοκία που χρονολογούνται από την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών στην πρώτη κυβέρνηση του Robert Fico, ενώ ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας Ilmārs Rimšēvičs καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση με κατηγορίες για δωροδοκία και διαφθορά τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει για το παρόν άρθρο.

Πηγή: Politico – Maltese central bank governor, deputy PM face charges in snowballing corruption case

Διαβάστε επίσης:

Eurovision 2024: Η EBU υποχρέωσε την Ιρλανδή Bambie Thug να αλλάξει το μακιγιάζ της λόγω Παλαιστίνης (Photos-Video)




Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter