Μπλόκο ΝΔ στην ΚΕΔΕ για Δούκα και «αντάρτες»

Μπλόκο ΝΔ στην ΚΕΔΕ για Δούκα και «αντάρτες»

Με τις αλλαγές στη διαδικασία εκλογής των αυτοδιοικητικών οργάνων ενισχύει τους δικούς της και βάζει φρένο σε «γαλάζιους» ανεξάρτητους και κεντροαριστερές συμμαχίες

Αλλη μια φορά πίσω από θεσμικές αλλαγές που επιφέρει το Μαξίμου κρύβεται ο… πελατειακός κυνισμός. Αυτό τον κανόνα υπηρετούν οι τροποποιήσεις στη διαδικασία εκλογής των κορυφαίων οργάνων των δήμων της χώρας. Τις πραγματοποίησε μόλις προ ολίγων ημερών η κυβέρνηση Μητσοτάκη ώστε να θωρακίσει κατά το δυνατόν τους «γαλάζιους», φιλοδοξώντας να επικρατήσουν οι φίλα προσκείμενοι στη ΝΔ αυτοδιοικητικοί. Οχι τυχαία, καθώς μια πολύπλοκη μάχη με προεκτάσεις στην κεντρική πολιτική σκηνή βρίσκεται σε εξέλιξη ενόψει των επερχόμενων εκλογών στις περιφερειακές ενώσεις δήμων (ΠΕΔ) και κυρίως της κάλπης για την ανάδειξη προέδρου και ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Από τη μια έχει αναθερμανθεί η προσπάθεια διαμόρφωσης «αντιμητσοτακικών» συμμαχιών στον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας ως τις παρυφές του φιλελεύθερου κέντρου μετά την εκλογή του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ Χάρη Δούκα ως δημάρχου Αθηναίων με τη στήριξη ευρύτερων δυνάμεων του λεγόμενου προοδευτικού χώρου. Μάλιστα οι ζυμώσεις διαπερνούν οριζόντια αυτοδιοικητικά στελέχη και αιρετούς σε όλη την Ελλάδα, με δεδομένο ότι ο Χ. Δούκας αποφάσισε να διεκδικήσει την προεδρία της ΚΕΔΕ απέναντι στην ισχυρή υποψηφιότητα του δημάρχου Αμπελοκήπων –Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου που έχει πάρει το επίσημο χρίσμα από τη ΝΔ, ενώ μειώνεται η πιθανότητα να μπουν στην εκλογική κούρσα δήμαρχοι όπως ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ή ο Γιάννης Κωνσταντάτος.

Δείτε επίσης: Ο Χάρης Δούκας θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία της ΚΕΔΕ

Από την άλλη, η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να κλείσει ρήγματα που άνοιξαν στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, όταν «γαλάζιοι αντάρτες» κατάφεραν να εκλεγούν δήμαρχοι απέναντι σε εκλεκτούς της κυβέρνησης της ΝΔ και άλλοι, αν και με συντηρητικές καταβολές, κατίσχυσαν αποφεύγοντας να χρωματιστούν στα γαλάζια.

Θεσμικές αλλαγές στις εκλογές των ΠΕΔ

Ετσι το Μαξίμου, με θεσμικές τροποποιήσεις στην εκλογική διαδικασία για τις ΠΕΔ, επιχειρεί να βάλει φρένο σε «γαλάζιους ανεξάρτητους» αλλά και να κόψει τη δυνατότητα να αποκτήσουν έδρα στην ΚΕΔΕ εκπρόσωποι αριστερών σχημάτων και προερχόμενοι από την παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ. Παράλληλα, επιδιώκει να ενισχύσει κατά μία έως δύο έδρες τη «γαλάζια» εκπροσώπηση στην ΚΕΔΕ, με βάση ότι στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 από τους 337 δήμους βγήκαν δήμαρχοι της ΝΔ σε περίπου 200 (ατύπως μπορεί και να είναι 210-220). Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να χωνέψει ότι παρά τη «γαλάζια» επικράτηση έχει χάσει πέρα από την Αθήνα σχεδόν το σύνολο των πρωτευουσών στις περιφέρειες: Ηράκλειο, Μυτιλήνη, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κοζάνη, Γιάννενα κ.λπ.

Επιπλέον η κυβέρνηση μετράει και τις έντονες διεργασίες στην αντίπερα όχθη. Αυτοδιοικητικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, με προεξάρχουσα την Ανοιχτή Πόλη στον Δήμο Αθηναίων και κυρίως τον επικεφαλής της Κώστα Ζαχαριάδη, βρίσκονται σε επαφή με τον Χ. Δούκα και δίνουν αγώνα να αλλάξει ο συσχετισμός στην ΚΕΔΕ και προοπτικά στο κεντρικό πολιτικό αφήγημα. Η λογική που επικρατεί είναι ο Χ. Δούκας να τεθεί επικεφαλής ενός «ανεξάρτητου» αυτοδιοικητικού ψηφοδελτίου που θα περιλαμβάνει αιρετούς του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και δυνάμεων της κεντροδεξιάς. Υπολογίζεται ότι μπορεί να ξεπεράσουν τους 100 οι δήμαρχοι που θα στηρίξουν ένα τέτοιο ψηφοδέλτιο.

Οι συσχετισμοί και η περιοδεία

Για την εκλογή μιας έδρας στην ΚΕΔΕ (έχει 500 μέλη) χρειάζονται περίπου 17 ψήφοι. Πάνω από 20 δήμαρχοι είναι της στενής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ –Τίνα Καφατσάκη (Ζωγράφου), Γιώργος Κουτελάκης (Νέα Σμύρνη) κ.ά.–, ενώ υπάρχουν άλλοι, ενδεχομένως πάνω από 30, με ευρύτερη στήριξη, όπως στους δήμους Χαλανδρίου (Σίμος Ρούσσος) ή Κερατσινίου – Δραπετσώνας (Χρήστος Βρεττάκος). Η Χαριλάου Τρικούπη ελέγχει περίπου 80 δήμους (στελέχη κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη λένε ότι είναι πάνω από 100).

Να λοιπόν τι γυρεύει ο δήμαρχος Αθηναίων Χ. Δούκας σήμερα, Κυριακή, στη Θεσσαλονίκη με προγραμματισμό συναντήσεων με τους/τις δημάρχους Στέλιο Αγγελούδη (Θεσσαλονίκη), Χρύσα Αράπογλου (Καλαμαριά), Σίμο Δανιηλίδη (Νεάπολης – Συκεών), Θόδωρο Παπαδόπουλο (Θέρμης) κ.ά. αλλά και στη Λάρισα, όπου αύριο Δευτέρα (22/1/2024) θα παραστεί σε εκδήλωση κοπής πίτας που οργανώνει η πρόεδρος της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη. Δίνει τη μάχη της ψήφου για την ΚΕΔΕ διαμορφώνοντας πλαίσιο συμμαχιών μεταξύ αιρετών δημάρχων και δημοτικών συμβούλων στις ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας κ.ά. Προσπαθεί να συσπειρώσει καταρχάς τους αιρετούς που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, διευρύνει την προσπάθεια συνεργασίας από τον χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς, ενώ ανοίγει πεδίο συνεννόησης με αυτοδιοικητικούς του κέντρου, δεξιούς – κεντροδεξιούς.

Το θεσμικό εκλογομαγείρεμα από την κυβέρνηση

Μόλις πριν από λίγες μέρες το υπουργείο Εσωτερικών έκανε τροποποιήσεις στο ΠΔ 75/2011. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχουν γίνει οι εκλογές για τις ΠΕΔ και μέχρι την 28η Φεβρουαρίου για το ΔΣ της ΚΕΔΕ από τη γενική συνέλευσή της που αποτελείται από 500 μέλη, όπου όμως διευρύνεται ο αριθμός των εκλεκτόρων. Στα μέλη της ΓΣ (οι δήμαρχοι όλων των δήμων και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι κάθε ΠΕΔ) πρόσθεσαν τώρα και όσους/ες διατέλεσαν μέλη του ΔΣ και εποπτικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ κατά την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο εφόσον έχουν εκλεγεί και παραμένουν δημοτικοί σύμβουλοι. Πολλοί «γαλάζιοι» δήμαρχοι που δεν επανεκλέχθηκαν αποκτούν πλέον θέση στις ΠΕΔ εκτοπίζοντας άλλους και έχουν ρόλο «ρυθμιστών» στην ΚΕΔΕ. Ουσιαστικά υπολογίζεται ότι οι εξ οφίτσιο αυξάνονται κατά 50, περίπου 10% παραπάνω, με τη ΝΔ να έχει τη μερίδα του λέοντος, κερδίζοντας τουλάχιστον μία έδρα. Επίσης, πλέον το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποτελείται από 19 δημάρχους και δώδεκα δημοτικούς συμβούλους από μέχρι πρότινος 20 δημάρχους και έντεκα δημοτικούς συμβούλους. Ανάλογες αναπροσαρμογές έχουν γίνει μεταξύ άλλων αναφορικά με τον αριθμό των μελών της γενικής συνέλευσης των ΠΕΔ για την εκλογή του ΔΣ τους.

Δείτε επίσης: Χάρης Δούκας: Ας τον μαζέψουν τον εκλεκτό του κ. Μητσοτάκη

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Aνδρουλάκης υπό τη λάμψη Δούκα

Χάρης Δούκας: Χαιρόμαστε που η κυβέρνηση διέψευσε την υφαρπαγή του 984

Καταγγελία Χάρη Δούκα: Η κυβέρνηση θέλει να δώσει τον «Αθήνα 9.84» στον Νίκο Χαρδαλιά (Ηχητικό)

Δούκας: Ο Μητσοτάκης εκδικείται τους δημότες που δεν ψήφισαν υποψήφιους της ΝΔ (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter