Politico: Επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο ζητούν οι Ευρωβουλευτές ενώ ο Μητσοτάκης αρνείται τα pushbacks

Politico: Επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο ζητούν οι Ευρωβουλευτές ενώ ο Μητσοτάκης αρνείται τα pushbacks
Φωτογραφία Αρχείου

Να σταματήσει η Ευρώπη να γίνεται υγρός τάφος ζητούν τα τρία μεγαλύτερα κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Politico το ΕΛΚ, τους Σοσιαλδημοκράτες και το Renew συνασπίζονται, υποβάλλοντας ψήφισμα για την επαναφορά των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν επί του σχετικού κειμένου την Πέμπτη.

Ζητούν νέα επιχείρηση διάσωσης στη Μεσόγειο

Όπως αναφέρει το Politico που είδε το έγγραφο, οι ευρωβουλευτές που το υπογράφουν αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη αποστολή έρευνας και διάσωσης της ΕΕ που θα υλοποιείται από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών και τη Frontex». Πρόκειται στην ουσία για μια «επαναφορά» της επιχείρησης Sophia που έληξε το 2020, ως μια νέα ναυτική αποστολή υπό την ηγεσία της ΕΕ για τη διάλυση των οδών λαθρεμπορίου και τη διάσωση ανθρώπων που διακινούνται. Η επιχείρηση Sophia της EUNAVFOR MED εγκαινιάστηκε στις 22 Ιουνίου 2015 και εντάχθηκε στο πλαίσια δράσεων της ΕΕ για το μεταναστευτικό.

Ο Μητσοτάκης «σφυρίζει αδιάφορα» για τα pushbacks

Η πρόταση των Ευρωβουλευτών αποτελεί σφοδρό «κατηγορώ» στις εχθρικές πολιτικές της ιταλικής κυβέρνησης έναντι των ΜΚΟ. Την ίδια στιγμή, καλούν όλες τις χώρες της ΕΕ να «διατηρούν τα πλησιέστερα ασφαλή λιμάνια τους ανοιχτά για τα πλοία των ΜΚΟ» και να μην τις ποινικοποιούν. Το επίμαχο έγγραφο καλεί την Κομισιόν να εξετάσει αν τα pushbacks είναι «σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο». Βέβαια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει να αρνείται την ύπαρξη «pushbacks» στα ελληνικά χωρικά ύδατα και δέχεται να μιλήσει μόνο για «pushforwards».

«Ξέρω ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί το δικό της μερίδιο κριτικής για τα pushbacks, αλλά λίγοι μιλούν για τα push forward που κάνει η Τουρκία, η τουρκική ακτοφυλακή πιέζοντας επιθετικά απελπισμένους ανθρώπους που τους βάζουν σε φουσκωτές βάρκες και του σπρώχνουν προς τα δικά μας εθνικά ύδατα».

Αυτά ήταν τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν «στριμώχτηκε» από τη γνωστή δημοσιογράφο, Κριστιάν Αμανπούρ, στην συνέντευξη που έδωσε στο CNN, η οποία τον ρώτησε για το σκληρό βίντεο που αποκάλυψαν οι New York Times και στο οποίο καταγράφονται αιτούντες άσυλο, ανάμεσά τους και παιδιά, να περισυλλέγονται, να μεταφέρονται στη θάλασσα και να εγκαταλείπονται σε μια σχεδία από την ελληνική ακτοφυλακή.

«Πυρά» ευρωβουλευτών κατά την λιβυκής ακτοφυλακής

Οι ευρωβουλευτές πάντως βάζουν ασκούν σκληρή κριτική και στη λιβυκή ακτοφυλακή, η οποία πριν λίγες ημέρες άνοιξε πυρ εναντίον πλοίου ΜΚΟ που διέσωζε ανθρώπους στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται το Politico το σχέδιο πρότασης κατηγορεί τις αρχές της Λιβύης για κράτηση μεταναστών σε «απάνθρωπες συνθήκες» και διεξαγωγή «βασανιστηρίων, βιασμών και αυθαίρετων δολοφονιών». Μάλιστα, το έγγραφο διαφοροποιείται σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με τη στάση που κρατάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συνεχίζει να στηρίζει την παροχή πλοίων στη λιβυκή ακτοφυλακή για τον «έλεγχο» του μεταναστευτικού, θέτοντας αυστηρότερους όρους.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter