Νόρμαν Τζούισον: Πέθανε ο δημιουργός του φιλμ «Ιστορία ενός εγκλήματος»

Νόρμαν Τζούισον: Πέθανε ο δημιουργός του φιλμ «Ιστορία ενός εγκλήματος»

Από τους μεγαλύτερους τεχνίτες του Χόλιγουντ, ο Νόρμαν Τζούισον έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, στα 98 του.

«Ιστορία ενός Εγκλήματος», «Ο χαρτοπαίκτης», «Κάτω από τη Λάμψη του Φεγγαριού», «The Thomas Crown Affair», «Ο Βιολιστής στη Στέγη», «Jesus Christ Superstar» είναι μερικές μόνο από τις επιτυχίες του γεννημένου στο Τορόντο στις 21 Ιουλίου 1926 σκηνοθέτη.

Η μεγάλη καταξίωση για τον καναδό σκηνοθέτη ήρθε το 1967 με την επιτυχία του αντιρατσιστικού δράματος «Ιστορία ενός εγκλήματος» με πρωταγωνιστές τους Ροντ Στάιγκερ και Σίντνεϊ Πουατιέ που κέρδισε 5 όσκαρ (καλύτερης ταινίας και Α ρόλου στον Ροντ Στάιγκερ μεταξύ άλλων που υποδύεται ένα ρατσιστή σερίφη του αμερικανικού Νότου) αλλά ο ίδιος έχασε το βραβείο της σκηνοθεσίας. Το συγκεκριμένο βραβείο δεν το κέρδισε ποτέ, ενώ συνολικά ήταν 7 φορές υποψήφιος είτε ως παραγωγός (για την καλύτερη ταινία) είτε ως σκηνοθέτης.

Οι πρώτες του επιτυχίες ταυτίστηκαν με τις συνεργασίες του με την Ντόρις Ντέι, ενώ μετά από την κωμωδία 1965 «The Art of Love» με τον Τζέιμς Γκάρνερ που έσκισε στις αμερικανικές αίθουσες, ο Τζούισον υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο με την Universal. Τότε θα κάνει και το πρώτο του δράμα «The Cincinnati Kid» με πρωταγωνιστή τον Στιβ ΜακΚουίν, με τον οποίο θα δουλέψουν ξανά τρία χρόνια μετά στο «The Thomas Crown Affair», που θα γίνει μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία .

Άλλα σπουδαία φιλμ του ήταν η κωμωδία «The Russians Are Coming, the Russians Are Coming», το συνδικαλιστικό δράμα «F.I.S.T», το δικαστικό δράμα «Δικαιοσύνη για όλους», με πρωταγωνιστή τον Αλ Πατσίνο, το «Best Friends» με τους Γκόλντι Χον και Μπαρτ Ρέινολντς, το «In Country», με τον Μπρους Γουίλις, το «Other People’s Money» με τον Ντάνι ΝτεΒίτο, η κομεντί «Only You» με τους Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ- Μαρίζα Τομέι, το «Bogus» με τη Γούπι Γκόλντμπεργκ, η βιογραφία «The Hurricane» όπου χάρισε στον Ντένζελ Γουάσινγκτον το Οσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου το 1999 κλπ.

Έλαβε ένα τιμητικό Οσκαρ για την συνολική του καριέρα το 1999.

Διαβάστε επίσης

Όλγκα Τοκάρτσουκ: Η βραβευμένη με Νόμπελ συγγραφέας έρχεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter