Γάζα: Ο ακρωτηριασμός ενός λαού

Γάζα: Ο ακρωτηριασμός ενός λαού

Η ανατομία της σύγκρουσης, οι αγριότητες της Χαμάς, τα εγκλήματα του Νετανιάχου

Eβδοµήντα πέντε χρόνια κρατάει αυτό το τελεσίγραφο: των Ισραηλινών προς τους Παλαιστίνιους. Εβδοµήντα πέντε χρόνια τους εκβιάζουν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες, την πατρίδα τους. Η βία φέρνει νέα βία και η φρίκη δεν έχει τέλος. Σήµερα συντελείται γενοκτονία στη Γάζα. Χτες προηγήθηκαν τα τροµοκρατικά χτυπήµατα της Χαµάς στο Ισραήλ. Το ερώτηµα που προκύπτει είναι βασανιστικό: Είναι το ίδιο; Πρόκειται για τις δύο πλευρές του ίδιου νοµίσµατος;

Οχι, δεν είναι το ίδιο. Από τη µια έχουµε µια πολεµική µηχανή, ίσως µία τις καλύτερες στον πλανήτη, και από την άλλη πεινασµένους, κυνηγηµένους µαχητές ενός στρατού ατάκτων.

Από τη µια έχουµε µια χώρα, ένα κράτος-υπερδύναµη (και οικονοµική), και από την άλλη µια λωρίδα γης όπου στοιβάζονται 2.000.000 ψυχές απελπισµένων. Ξεχασµένοι µέχρι χτες από θεούς και ανθρώπους, από την παγκόσµια κοινότητα, από το διεθνές δίκαιο.

Οι σειρήνες δεν σταµατούν να ηχούν και στις δύο πλευρές. Οι Ισραηλινοί εγκαταλείπουν τις πόλεις που βρίσκονται κοντά στα σύνορα, οι Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν, φορτωµένοι στις πλάτες τους την οικοσκευή, τον βορρά της Γάζας. Παραλογισµός και αιµατοχυσία.

Η Χαµάς απολαµβάνει τις δάφνες του αιφνιδιαστικού χτυπήµατος και της εισβολής της προηγούµενης εβδοµάδας, το Ισραήλ προσπαθεί να αποκαταστήσει το χαµένο του γόητρο δολοφονώντας πλέον αδιακρίτως και η σφαγή των αθώων αµνών δεν έχει τέλος. Οι αγριότητες της Χαµάς από τη µια, τα εγκλήµατα του Νετανιάχου από την άλλη.

Το Documento καταγράφει σε αυτό το πολυσέλιδο αφιέρωµα την παράνοια αυτού του πολέµου που συγκλονίζει τον πλανήτη, χωρίς να παραβλέπει όµως την 75άχρονη αιµατοβαµµένη ιστορία και τον ακρωτηριασµό του παλαιστινιακού λαού.

Προσπαθούµε να απαντήσουµε γιατί η διεθνής κοινότητα κλείνει τα µάτια σε αυτό το διαρκές έγκληµα και χαρτογραφούµε τις γεωστρατηγικές ισορροπίες και τα συµφέροντα.

Φιλοξενούµε τις απόψεις του πρεσβευτή της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα Γιούσεφ Ντόρχαµ και του Ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα Νόαµ Κατς, όπως και τις συγκλονιστικές µαρτυρίες από τη ζωή στα καταφύγια στο Ισραήλ και στη Γάζα.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραµµές το σφυροκόπηµα της Γάζας είναι ανελέητο, οι χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού έχουν ξεκινήσει και βίντεο µε τις εν ψυχρώ δολοφονίες δηµοσιογράφων έρχονται στη δηµοσιότητα. Η πραγµατικότητα γίνεται πιο σκληρή και από την προπαγάνδα της φρίκης. Πεθαίνοντας στη Γάζα…

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter