Ο Αργύρης Ξάφης και τα «Βατράχια» του Αριστοφάνη: «Μόνο η θυσία μπορεί να σώσει την πόλη και την καρδιά» – Στο Docville την Κυριακή με το Documento

Ο Αργύρης Ξάφης και τα «Βατράχια» του Αριστοφάνη: «Μόνο η θυσία μπορεί να σώσει την πόλη και την καρδιά» – Στο Docville την Κυριακή με το Documento

Ο Αργύρης Ξάφης συζητάει με την Ηλέκτρα Ζαργάνη για το παραπλανητικό κόασμα των «Βατράχων» που θα γεμίσει την επόμενη εβδομάδα το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, την απαξίωση του σύγχρονου πολιτισμού και την αμετακίνητη Λίνα Μενδώνη.

Με αφορμή τον θάνατο του σημαντικού στιχουργού και συγγραφέα Μιχάλη Μπουρμπούλη ο Αντώνης Μποσκοΐτης θυμάται τα τραγούδια που όλοι κάποτε σιγοτραγουδήσαμε και σταχυολογεί τις μεγάλες συνεργασίες του με την αφρόκρεμα των ελλήνων συνθετών.

Λένα Κιτσοπούλου: Τραγωδία με τη νεοελληνική έννοια του όρου. Ο συγγραφέας και κριτικός θεάτρου, Ηρακλής Λογοθέτης, καταθέτει τις σκέψεις του στον απόηχο των αντιδράσεων που ξέσπασαν στα φετινά Επιδαύρια.

Ο Μπάμπης Στόκας μιλάει στον Αντώνη Μποσκοΐτη για τα ακροδεξιά κόμματα στη Βουλή, τα Εξάρχεια που είναι η «πιο ζωντανή γειτονιά της πόλης», τις «φρικαλεότητες» στον χώρο του πολιτισμού από την πολιτεία αλλά και τους Πυξ Λαξ.

Once upon a…strike in Holywood. Τα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ βρίσκονται για δεύτερη φορά στην ιστορία τους, απέναντι στο κοινό απεργιακό μέτωπο ηθοποιών-σεναριογράφων μετά από το μακρινό 1960. Ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης γράφει για όλα αυτά που έκαναν την πρόεδρο των αμερικανών ηθοποιών Φραν Ντέσερ να αναφωνήσει: «Χόλυγουντ, έχουμε πρόβλημα».

Η Οδύσσεια μιας νεαρής αρχιμουσικού. Η Κατερίνα Αγγελιδάκη συνομιλεί με την Ελένη Κοτσμανίδου και μπαίνει στα παρασκήνια ενός από τα πιο σκληρά και ανταγωνιστικά καλλιτεχνικά επαγγέλματα, της διεύθυνσης ορχήστρας.

Η προσωπογραφία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου «εξαφανίστηκε» από το ΑΠΘ και με αυτή την αφορμή η Χρύσα Λύκου θυμάται ανάλογες απώλειες. Τα γκράφιτι που ομόρφυναν τους τοίχους, η Αθήνα ως «Mέκκα της street art» και η γκρίζα μπογιά που επιχείρησε να φιμώσει τη φωνή της πόλης.

Τζέιν Μπίρκιν. Ηταν κάτι πολύ παραπάνω από μούσα και fashion icon. Η πιο διάσημη Παριζιάνα από τη Βρετανία άφησε τη σφραγίδα της στην ποπ κουλτούρα με την ικανότητα της να τολμά και να μην αφήνει την τύχη της στα χέρια κανενός. Γράφει η Κατερίνα Αγγελιδάκη.

«Όλοι οι τηλεπατριώτες έχασαν τη δουλειά τους μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών». Το νέο βιβλίο του συγγραφέα και ιστορικού Σταύρου Παναγιωτίδη έχει τίτλο «Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες από την ελληνική ιστορία». Ο Αντώνη Μποσκοΐτης μιλάει μαζί του για τα fake news, την ακροδεξιά και τα κοινωνικά δίκτυα.

Tο Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη επέστρεψε για πέμπτη χρονιά στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση με θέμα «Ο Καβάφης μέσα από τις επιστήμες και τις τέχνες». Η Χρύσα Λύκου γράφει για το λογοτεχνικό έργο και το ψηφιακό αρχείο του Αλεξανδρινού ποιητή που ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter