Ο ΕΦΚΑ χαρίζει 6 δισ. ευρώ σε μεγαλοοφειλέτες

Ο ΕΦΚΑ χαρίζει 6 δισ. ευρώ σε μεγαλοοφειλέτες

Το θέμα κυοφορείται στους διαδρόμους του υπουργείου Εργασίας. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου για εικοσαετή παραγραφή των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία εκδόθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Πλέον το προανήγγειλε μες στην εβδομάδα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νέο πλαίσιο για όλους όσοι έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία με παραγραφή εντός της δεκαετίας (και όχι εικοσαετή). Ολο αυτό έχει ήδη «ντυθεί» επικοινωνιακά και παρουσιάζεται ως κυβερνητική παροχή προς όσους αυτοαπασχολούμενους έχουν εγκλωβιστεί και δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη γιατί χρωστούν. Πίσω όμως από αυτή την παραδοχή υπάρχει τεράστια ζημία που καλείται να πληρώσει το ασφαλιστικό σύστημα. Είναι μια τρύπα δισεκατομμυρίων ευρώ και συνιστά δώρο στους λίγους – αυτούς που χρωστούν τα πολλά σε ασφαλιστικές εισφορές και επιπρόσθετα έχουν υπεξαιρέσει τα χρήματα από τις εργατικές εισφορές.

Μιλάμε για 7,36 δισ. ευρώ συνολικές εργατικές εισφορές που έχουν υπεξαιρεθεί από εργοδότες που χρωστούν στο πρώην ΙΚΑ. Αν συνυπολογίζουμε με βάση τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) ότι το 80% των οφειλετών χρωστά ποσά προ του 2012, τότε εύκολα προκύπτει ότι η κυβέρνηση χαρίζει σε εργοδότες που έχουν υπεξαιρέσει τον μόχθο των μισθωτών που απασχολούσαν ποσό της τάξης των 6 δισ. ευρώ περίπου.

Βόμβα στα θεμέλια του ΕΦΚΑ

Μέσω αυτού του νομοθετικού πλαισίου που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρακάμπτεται και η εικοσαετής παραγραφή για τα κακουργήματα. Πρόκειται για βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος, δεδομένου ότι αυτά τα χρήματα καλείται να τα καταβάλει ο ΕΦΚΑ. Ο Μητσοτάκης βάζει φωτιά στο φιτίλι της δυναμίτιδας με την οποία ο καταστροφέας του κοινωνικού κράτους Κωστής Χατζηδάκης έχει ζώσει τα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος. Υπό τον φόβο του εγκλεισμού στις φυλακές είναι σαφές ότι κάποιοι μεγαλοοφειλέτες θα πλήρωναν. Τώρα όλοι αυτοί βλέπουν τα χρέη τους να παραγράφονται. Κάπως έτσι έρχονται καθηγητές πανεπιστημίου όπως ο Παναγιώτης Τσακλόγλου να μας… διδάξουν ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο και πρέπει στην ουσία να ιδιωτικοποιηθεί.

Για να καταλάβουμε τι προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση κρυφίως και υπό τον επικοινωνιακό μανδύα της δήθεν παροχής σε όσους αυτοαπασχολούμενους χρωστούν χρήματα στα ταμεία που ασφάλιζαν ελεύθερους επαγγελματίες (ΟΑΕΕ, ταμεία επιστημόνων κ.λπ.) θα πρέπει να δούμε τα μεγέθη των οφειλών όπως τα καταγράφει το ΚΕΑΟ.

Οι λίγοι χρωστούν τα πολλά

Με βάση τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύτηκαν και αφορούν το διάστημα έως το τέλος Μαρτίου 2022, το τρέχον υπόλοιπο οφειλών ανέρχεται σε 42,8 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 22,1 δισ. αφορούν οφειλές από μισθωτές υπηρεσίες (ΕΦΚΑ μισθωτών, πρώην ΙΚΑ). Ο εργοδότης για τις μισθωτές υπηρεσίες καταβάλλει τα 2/3 των ασφαλιστικών εισφορών και ο μισθωτός το 1/3. Αρα από τα 22,1 δισ. ευρώ τα 7,36 δισ. αφορούν χρήματα που έχει παρακρατήσει ο εργοδότης από τον μισθό κάθε εργαζόμενου που απασχολεί και δεν τα έχει καταβάλει (αν το ποσό της συνολικής οφειλής ξεπερνά τις 120.000 ευρώ, μιλάμε για κακουργηματική υπεξαίρεση που επιφέρει ποινή κάθειρξης πέντε έως δέκα ετών). Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, το 41% των οφειλετών χρωστά ποσά άνω των 150.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα:

• 10.863 οφειλέτες χρωστούν από 150.000 έως 200.000 ευρώ και συνολικά 1,8 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 4,38%.

• 12.517 οφειλέτες χρωστούν από 200.000 έως 500.000 ευρώ και συνολικά 3,6 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 8,61%.

• 3.407 οφειλέτες χρωστούν από 500.000 έως 1 εκατ. ευρώ και συνολικά 2,3 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 5,5%.

• 2.313 οφειλέτες χρωστούν από 1 εκατ. και άνω και συνολικά 9,9 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 23,13%.

Η ασθμαίνουσα να υιοθετήσει μια τόσο μεγάλη ζημία εις βάρος του ασφαλιστικού κυβέρνηση Μητσοτάκη θεσμοθετώντας τη δεκαετή παραγραφή γνωρίζει πολύ καλά ότι το σύνολο των οφειλών που έχουν σωρευτεί στο σύστημα και αφορούν το διάστημα πριν από το 2012 ανέρχεται σε 32 δισ. ευρώ.

Οι λεγόμενοι μεγαλοοφειλέτες, που αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης πέντε έως δέκα ετών και άρα θα πιεστούν τα μέγιστα να πληρώσουν, είναι μόλις 29.100 σε σύνολο 2.364.518 οφειλετών. Είναι προφανές ότι από τις ασφαλιστικές εισφορές σε ΟΑΕΕ και λοιπά ταμεία αυτοαπασχολούμενων και επιστημόνων δεν μπορούν να προκύψουν τόσο μεγάλα ποσά. Αλλωστε αυτό δείχνουν και τα στοιχεία του ΚΕΑΟ. Συγκεκριμένα:

• Το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος υπολοίπου αφορά οφειλές που έχουν διαβιβαστεί από τον e-ΕΦΚΑ Μισθωτών/τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (οφειλές 20,805 δισ. ευρώ ή το 50,72% του υπολοίπου οφειλών). Αμέσως μετά είναι οι οφειλές από τον τ. ΟΑΕΕ, ύψους 12,820 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 31,25% του υπολοίπου οφειλών.

• Υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλάσεις οφειλών, καθώς 1.948.020 οφειλέτες (82,39% των οφειλετών) έχουν οφειλή έως 15.000 ευρώ ο καθένας.

• Το 90,55% των οφειλετών (2.141.110 πρόσωπα) έχει οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας.

Είναι προφανές ότι οι Μητσοτάκης – Χατζηδάκης με τη θεσμοθέτηση της δεκαετούς παραγραφής για τις ασφαλιστικές εισφορές και χωρίς την εξαίρεση των υπεξαιρεμένων ποσών των εργαζομένων απαλλάσσουν 29.100 οφειλέτες από τον κίνδυνο της κάθειρξης. Ετσι όμως προκαλούν ζημία στο ασφαλιστικό σύστημα που φτάνει τα 6 δισ. ευρώ (μόνο από τις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών που υπεξαιρέθηκαν). Η συμμετοχή τους στα εγκλήματα εις βάρος του ασφαλιστικού συστήματος είναι δεδομένη. Γι’ αυτό και φέρνουν τη σχετική τροπολογία εντός της θερινής ραστώνης!

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter